Parsa on täynnä terveyshyötyjä, mutta miksi se saa pissan haisemaan pahalta?

Pistävä haju väijyy ohikulkijaa kaupungilla – miksi jotkut kokevat olevansa oikeutettuja virtsaamaan julkisesti? 3:48
KATSO MYÖS VIDEO: Toimittaja on seurannut ikkunastaan vuosia, kuinka miehet lorottelevat rakennuksen seinään – poliisi kertoo, milloin julkinen virtsaaminen on rikos.

Tankoparsasesonki on jälleen täällä, mutta miksi tämän superkasvin syöminen saa virtsan haisemaan niin erikoiselta?

Kevät tuo mukanaan tankoparsasesongin ja kyseessä onkin herkku, josta saa paljon ravitsemuksellisia hyötyjä irti.

Parsa on esimerkiksi yksi harvoista kasviksista, joka sisältää inuliinia, joka on prebioottista kuitua. Inuliini auttaa ruokkimaan suoliston hyödyllisiä bakteereja ja edistää ruoansulatuksen yleistä terveyttä, kertoo ravitsemusterapeutti Debbie Petitpain TODAY-verkkolehdelle.

Lisäksi parsa on loistava vitamiininen ja kivennäisaineiden lähde, sillä se sisältää esimerkiksi melko runsaasti C-vitamiinia ja kohtuullisesti myös B-vitamiinia ja magnesiumia. 

Parsasta voi olla hyötyä myös esimerkiksi syöpäriskin pienentämisessä, sillä se sisältää glutationi-nimistä antioksidanttia. 

Sydänterveyden parantamisessa parsasta voi olla hyötyä sen sisältämän verenkiertoa parantavan asparagiinin ansiosta.

Parsan ainutlaatuisuuteen liittyy myös sen vaikutus pissan hajuun.

Parsahappo saa pissan haisemaan

Hajun aiheuttaa parsan sisältämä harmiton kemikaali parsahappo. 

Kun elimistö hajottaa parsahapon, muodostuu hajoamisprosessissa herkästi höyrystyviä rikkipitoisia sivutuotteita, jotka elimistöstä poistuessaan virtsan mukana aiheuttavat erikoista hajua, TODAY-verkkolehti kertoo.

Se, miten voimakkaasti parsa vaikuttaa virtsan hajuun, riippuu siitä, kuinka tehokkaasti yksilön elimistö hajottaa happoa, kertoo Cleveland Clinic.

Paha haju ilmestyy virtsaan nopeasti, jo 15–30 minuuttia parsan syömisestä, eikä sillä, kuinka parsan kypsentää, ole merkitystä.

Kaikki eivät haista "parsapissaa"

Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan haista parsan aiheuttamaa muutosta pissan hajussa. 

Yhden hypoteesin mukaan tämä johtuu siitä, että osalle ihmisistä parsa ei vaikuta virtsan hajuun. Toisen hypoteesin mukaan parsan syöminen vaikuttaa jokaisen sitä syöneen virtsan hajuun, mutta vain osa ihmisistä kykenee haistamaan sen, kertoo Healthline.

Lue myös:

    Uusimmat