Samu Haber sai Ruisrockissa kokaiinia nuuskapurkissa "tummapiirteiseltä kaverilta" – kuulosti katuvaiselta oikeudessa: "Omaa hölmöyttäni mä täällä olen"

5:56
Samu Haber astui median eteen kommentoimaan Katiska-syytettä ja kuumottavaa kotietsintää.

Katiska-käräjillä kuultiin tänään Sunrise Avenue -bändin keulakuvaa, laulaja Samu Haberia. Miestä syytetään huumerikoksesta, jonka epäillään tapahtunueen Ruisrockissa heinäkuussa 2019. Bileviikonloppu johti myös kotietsintään.

Syyttäjän mukaan Samu Haber on Ruisrock-juhlinnan aikana hankkinut noin viisi grammaa kokaiinia ja käyttänyt kyseistä huumetta. 

Laulaja itse myöntää käyttäneensä kokaiinia noin 0,2 grammaa, mutta kiistää huumausainerikoksen syytteen muilta osin.

Haberia kuultiin tänään oikeussalissa niin sanotusta pelkääjän kopista, eli tummennettujen lasien takana olevasta pienestä huoneesta. Kuulemiskäytäntö liittyy koronariskin minimoimiseen. Haber on palannut hiljattain Saksasta Suomeen.

Katiskan pääsyytetty Niko Ranta-aho on myöntänyt kaupanneensa kokaiinia festareiden aikaan eri henkilöille. Käräjillä ruoditaankin tänään oletettavasti vahvistuksia siihen, mistä ja miten Haber sai kokaiininsa. Ranta-ahoa laulaja ei sanojensa mukaan entuudestaan tunne.

MTV seurasi istuntoa ja raportoi salin tapahtumista tähän artikkeliin klo 9 alkaen. Jutun loppuosassa on tiedot Samu Haberin syytteen taustoista.

12.07 Haberin osalta Katiska-vyyhti on nyt loppuun käsitelty. Tuomioit annetaan ensi vuoden puolella. 

11.45 Istunto alkaa olla loppusuoralla. Käsittely päättyy pian.

11.41 - Eihän se ole ollenkaan uskottavaa, että Ranta-aho olisi antanut kokaiineistaan 5 grammaa Haberille. Se ei vaan mätsää. Haber on itse myöntänyt käyttäneensä. Tässä on kyseessä selkeästi käyttörikos (ei huumausainerikos), asianajaja Susiluoto sanoo päämiehensä tilanteesta. 

Ranta-aho on kertonut, että hänellä oli Ruisrockissa noin 20 grammaa jatkettua kokaiinia.

11.38 Nyt puhuu Haberin asianajaja, joka moittii jälleen Ranta-ahon tallenteilla kuultujen puheiden epäluotettavuutta.

- Jos se ei olekaan totta? Minusta tässä on vaihtoehtoinenkin tarina olemassa.

11.22 "Ehdotamme rangaistukseksi 90-100 päiväsakkoa, joka saattaa Haberin tuloilla olla euromääräisesti suuri".

Näin sanoo syyttäjä Huhtala. Hän huomauttaa, ettei suuri euromäärä voi kuitenkaan olla peruste rangaistuksen alentamiseen.

Haberin asianajaja pitää jutun mittaluokkaa "ihan käsittämättömänä", kun huomioidaan Katiska-vyyhtiin kytkeytyvät muut suuret huumemäärät. 

11.17 Syyttäjän mukaan on yleistä, että huumausainetta säilötään nuuskapurkeissa käyttötilanteita varten. Syyttäjä luettelee edelleen, mitä Haber ja muut asianosaiset ovat kertoneet Ruisrock-illan bäkkärijuhlinnan ja Samppalinna-jatkojen vaiheista. 

11.13 Mainittakoon myös, että laulaja Haber on esiintynyt pleksin takaa katuvaisen oloisena ja ilmaissut itseään jämäkästi, kohteliaasti ja selkeäpuheisesti. Hänen asianajajansa mukaan Haber on halukas kommentoimaan syytettään medialle istunnon jälkeen.

11.11 Syyttäjät lähtevät edelleen siitä, että Haberilla oli hallussaan 5 grammaa kokaiinia, koska tarkempaa selvyyttä ei ole saatu asiaan. Haber on mahdollisesti saanut huumeet Ranta-aholta, syyttäjä tiivistää.

- Katson, että hän kinusi sitä, syyttäjä Erkki Huhtala sanoo.

Nyt syyttäjä tiivistää aamupäivän aikana esitettyjä asioita.

11.07 Tämän jälkeen Haber otti purkin haltuunsa, todistaja kertoo. Syyttäjä tahtoo häneltä tarkkaa arviota siitä, paljonko valkeaa jauhetta näkyi purkissa. Todistaja huomauttaa tehneensä näkymästä rekonstruktion poliisikuulusteluissa.

- Emme jutelleet siitä, mitä purkissa oli, todistaja sanoo. Hän kuitenkin vetoaa lukeneensa uutisia ja olevansa tietoinen siitä, mitä purkissa on todennäköisesti ollut.

11.00 Todistaja on töissä Haberin firmassa. Hän on ollut mukana Ruisrock-juhlinnassa Turussa. Hän on pyytänyt illan aikana Samppalinnassa Haberilta nuuskaa, koska hän on nähnyt Haberilla nuuskapurkin. 

- Siellä ei ollutkaan nuuskaa, hän sanoo. 

- Oli pieni soiro siellä purkin pohjalla, todistaja kuvailee huumemäärää, jonka näki purkissa.

10.57 Nyt todistaja on langan päässä. Hän vannoo todistajan valaa. 

10.51 Istunto jatkuu. Salissa pitäisi kuulla etäyhteyden välityksellä todistajaa, joka on nähnyt huumetta sisältävän nuuskapurkin, josta aiemmin oli puhe.

10.32 Nyt käsittelyssä on 20 minuutin tauko.

10.25 Mikä tämän prosessin merkitys on ollut sinulle taloudellisesti ja muuten kokonaisuutena? Asianajaja kysyy Haberilta.

- Eihän tämä mitään parasta PR:ää ole varmasti kenellekään. Voitot ja urpoilut tulee tuonne iltauutisiin. Jos en olisi itse toiminut tyhmästi, niin en mä täällä istuisi. Kyllä tästä selvitään varmasti. Omaa hölmöyttäni mä täällä oon, Haber vastaa.

Hän ei tahdo kommentoida enempää asiaa, eli hänen kuulemisensa päättyy nyt. 

10.22 Haberin asianajaja menee pleksikoppiin päämiehensä luokse vaihtamaan muutaman sanan kahdestaan.

10.16 - En ole lähettänyt puhelimestani sen jälkeen mitään viestiä. Ei puhelimessani ole sellaisia yhteystietoja, joilta voisi ostaa huumeita, Haber vastaa syyttäjän kysymyksiin illan kulusta.

Haber kertoo heittäneensä nuuskapurkin pois sitten, kun oli käyttänyt huumeet seuraavan parin tunnin aikana. Hän lähti sanojensa mukaan hotelliin nukkumaan.

10.11 Syyttäjä kyselee, keneltä Haber sai huumeita nuuskapurkissa. Henkilö oli laittanut purkin Haberin käteen ja sanonut että "tossa on".

- Voi hyvin olla, että se on tämä Ranta-aho, joka on antanut sitä mulle hyvin vähäisen määrän, ja olen sen käyttänyt itse. Voi olla, että kyselin useammalta kuin yhdeltä henkilöltä siinä ryhmässä, joka näitä juhlia siinä operoi. Se oli tyhjässä nuuskapurkissa, jossa ei ollut yhtään nuuskaa. Huume oli siellä pohjalla ja siinä oli kansi kiinni. Se annettiin mulle. Voi olla, että mulla oli osto- tai maksuajatus. Että olisin enemmänkin hankkimassa.

Haber ei "uskalla lähteä väittämään" että huumeiden antaja oli Ranta-aho, mutta muistikuvien mukaan kyseessä oli "sellainen tumma kaveri".

- On mahdollista se hän oli. Ei ole jäänyt kasvonpiirteet mieleen.

10.03 Syyttäjä kyselee, että millaiset henkilöt ja millä kulkuluvilla, pääsevät festareiden bäkkäritiloihin.

Haber vastaa, millaisessa tilanteessa huumeidenkäyttö tarkalleen ottaen tapahtui festarilavan takana.

- Ei ne nyt olleet mitkään amerikkalaiset huumausainebileet, jossa jengi ihan avoimesti vetää. Sain älynväläyksen ja menin kysymään, että hei saaks mäkin. Se (henkilö, jolta Haber kertoo saaneensa huumeita) vei mut bajamajaan ja laittoi sen (huumeen) puhelimen päälle. 

- En tiedä määrää, se oli yksi annos. Hyvin vähäinen määrä, Haber sanoo.

Hän kertoo, ettei ole nähnyt Belórfia bäkkärialueella.

10.00 Syyttäjä sanoi tiistain istunnossa, että hän on huomannut Haberin ja Ranta-ahon ystävän tervehtineen toisiaan tuttavallisesti käräjillä aiemmin. Haber sanoo, että kyllä hän tervehtii syyttäjääkin.

- Minulla on vähän sellainen juttu, että kyllä minua tervehtii aika moni ihan Stockan kalatiskilläkin.

9.57 - En ole tavannut Niko Ranta-ahoa tuon jälkeen enkä aiemmin. Sinä iltana, pöytäkirjojen perusteella näyttäisi siltä, että olemme tavanneet. 

Myöskään Ranta-ahon ystävän nimi "ei sano Haberille yhtään mitään".

9.54 -En muista, mutta en ihmettele, jos olisin maksanut pöytälaskun. Kyllä mä usein niin toimin, Haber kommentoi pöytälaskun maksua, Haber sanoo.

Asianajaja kysyy hänen käyttämästään huumemäärästä.

- Ei onneksi ole niin hyvää käsitystä moisesta toiminnasta itsestä, mutta mitä isot pojat on kertoneet ja elokuvista nähnyt, niin enhän mä tässä olisi, jos olisin tommosen määrän kiskonut (5 grammaa kokaiinia), Haber sanoo.

Hän kertoo käyttäneensä kokaiinia muutaman kerran aiemmin elämässään.

9.51 - Viimeisetkin älynrippeet oli jätetty sinne saarelle, Haber kuvailee festarien jatkomeininkejä. 

Samppalinnassa oli Haberin mukaan yli tuhat ihmistä. Hän ei ole itse painanut mieleensä mitään tiettyä Live Nationin pöytää, mutta hän uskoo, että sellainen juhlatilassa on varmaankin ollut.

- Sehän on aivan älyttömän kokoinen paikka. 

9.48 Porukka meni ravintola Samppalinnaan jatkoille. Hän kertoo nauttineensa huumausainetta myös siellä muutamia kertoja. Seuraavana päivänä hän on lähtenyt Helsinkiin. 

9. 47 "Tulin Turkuun Ruissin toisena päivänä lauantaina. Aamusta kello 11 asti about olin festareilla. Ensimmäinen vapaa viikonloppu festareilla 15 vuoteen. Into oli kova.

Puolen yön jälkeen, Niittylavan takana on vapaa-ajan tiloja. Siellä päädyin porukkaan, jossa jotkut heistä käyttivät huumeita. Ei se nyt mikään selitys ole, että on aurinko vähän pehmentänyt päätä ja shotteja juonut. Lähdin hölmöilyyn mukaan ja nautin kokaiinia lavan taka-alueella."

9.44 Nyt alkaa Haberin kuuleminen. Hän puhuu mikrofoniin pleksikopin takaa. Yleisö ei näe häntä.

9.36 Keskustelu jumittuu hetkeksi Ranta-ahon persoonaan ja toimintaan. Pääsyytetty itse ei siis ole paikalla.

Paikalla oleva Belórfin asianajaja huomauttaa, että Ranta-aho tuntuu puheissaan kokevan hienona, jos hän on tavannut julkisuuden ihmisiä tai ollut heidän seurassaan. Susiluoto painotti tätä ennen samaa: "Ranta-aho tuntuu olevan tämän koko porukan primus motor".

Asianajajat siis haluavat ilmentää, että heidän mielestään Ranta-aho värittelee puheitaan. 

9.31 Susiluoto huomauttaa, että Ranta-aho on myöntänyt valvoneensa yli 70 tuntia putkeen festareilla ja käyttäneensä huumeita. Siksi Haberin puolustus pitää hänen puheitaan epäluotettavina,. 

9.23 Nyt puhuu Haberin asianajaja Tapio Susiluoto. Hän vetoaa siihen, että Haberista esitetään tallenteella väitteitä "aika pitkän ja rankan juhlimisen jälkeen. Siellä on vedetty kaikkea mahdollista ja huumausainetta myöskin".

Hän ei siis pidä bileporukan puheita uskottavana.

- Jos tämä herrojen (Ranta-ahon ja hänen ystävänsä) keskustelu on ihan huuhaataa. Kaksi kohtuullisen kovaa juhlijaa siellä hevostelee toisilleen ja naisillensa, Susiluoto sanoo.

9.20 Syyttäjän mukaan heti tallenteen alussa käy ilmi, että puhe on tapahtumajärjestäjä Live Nationin -pöytäseurueen tapahtumista edelliseltä bileillalta. Puhe on pöytälaskun maksamisesta. Käy ilmi, että samassa pöydässä Ranta-ahon porukan kanssa on ollut Haber. 

- Puhutaan ensin kaljoista, myöhemmin tulee tilanne, jossa Ranta-aho puhuu myrkyttämisestä. Mielestämme asiayhteydessä myrkyllä tarkoitetaan huumetta ja nimenomaisesti kokaiinia. 

"Annoin varmaan vitosen" tarkoittaa syyttäjän mukaan kokaiinin antamista. 

Ranta-ahon ystävä toteaa, että "se (Haber) kyseli koko ajan".

9.13 Asunnossa oli paikalla Sofia Belórf ja hänen ystävänsä sekä Niko Ranta-aho ja hänen ystävänsä, jota epäillään hänen sisäpiiriläisekseen huumekaupassa. Tallenteella he puhuvat muun muassa, että "kyl se Haberkin niitä makso niitä kaljoja". Tässä vaiheessa puheissa viitataan siis alkoholiin. Sitten Ranta-aho sanoo:

- Se Haberikin, sen mä myrkytin ihan täysin. 

Myrkyttämisellä viitataan puhekielisesti huumeidenkäyttöön.

9.11 Syyttäjä huomauttaa, että on eri asia kuunnella autenttisia äänitallenteita todistetarkoituksessa kuin lukea litteraatioita paperilta. Salissa kuunnellaan pian jälleen poliisin tilakuuntelunauhoja asunnosta, jossa Ranta-aho ystävineen juhli Ruisrockin aikaan toissa kesänä Turussa Itäisellä Rantakadulla. Tallenteilla puhutaan myös Haberista ja hänelle annetuista tai myydyistä kokaiineista.

9.09 Nyt syyttäjät pohtivat, mitä tallenteita salissa tänään käydään läpi. Salissa on paikalla myös Katiskan toinen pääsyytetty Janne Nacci Tranberg asianajajineen. Häntä nämä Ruisrock-syytteet eivät koske. 

9.04 Oikeuskäsittely alkaa. Samu Haber on ollut Saksassa ja käynyt varmuuden vuoksi koronatestissä. Hän on tällä hetkellä niin sanotussa pelkääjän kopissa puhumassa salin etuosassa pleksien takana, ei muun istuntoväen joukossa.

Haber toivotteli juuri mikrofonin kautta hyvät huomenet saliin ja ilmoitti, että istuisi mieluummin salissa muiden kanssa. Nyt salissa tehdään uusia mikorofonijärjesteljä.

Poliisi pelkkänä korvana

Haberin kannalta tilanteen tekee kiusalliseksi se, että huumeidenkäyttö paljastui poliiseille Ranta-ahon Ruisrock-bilekämpän salakuuntelunauhoitteiden perusteella.

Ranta-ahon juhlaseurue majoittui Turun Itäisellä Rantakadulla sijaitsevassa huoneistossa tietämättömänä siitä, että asunto oli poliisin tilakuuntelun kohteena. Virkavalta oli jo tuolloin Katiska-vyyhdin jäljillä.

Heinäkuisena sunnuntaiaamuna nauhalle tallentui, kuinka Ranta-aho ilmoittaa "anteensa ainakin vitosen" Haberille.

Syyttäjien näkemyksen mukaan kyse on viidestä kokaiinigrammasta.

– Se Haberikin, sen mä myrkytin täysin, Ranta-aho sanoi.

Nauhalla kuullaan myös, kuinka Ranta-ahon ystävä, hänen huumekauppasisäpiiriläisekseen epäilty mies toteaa laulajan "kyselleen koko ajan" huumeen perään. Seurue tuntuu hämmästelevän laulajan huumeidenkäyttöä.

Asiasta puhuttiin asunnossa useaan otteeseen.

– Pidettiin kyllä siitä Haberista kyllä hyvää huolta, se oli tyytyväinen, Ranta-aho kehaisi.

Mitä ja keneltä?

Esitutkinnassa Haber on myöntänyt käyttäneensä kokaiinia juhlaviikonlopun aikaan. 

– Se pitää paikkansa. Se tapahtui B-lavan eli niittylavan bäkkärillä. Siellä jotain jengiä bailasi ja sieltä sain joltain vähän, hän sanoi poliiseille.

Laulajan asuntoon tehtiin myös kotietsintä marraskuussa 2019, mutta mitään ei takavarikoitu. 

Syyttäjä vaatii Haberille kolmen kuukauden ehdollista vankeutta tai vaihtoehtoisesti tuntuvaa sakkorangaistusta.

Ruisrockissa tapahtunutta huumekauppaa ruodittiin käräjillä viimeksi tiistaina. Tuolloin syytetyn penkillä oli Ranta-aho sisäpiiriläiseksi epäilty mies.

Ranta-aho itse on myöntänyt tuoneensa bilekämppään 5 grammaa vahvaa kokaiinia ja jatkaneensa sitä kalkkitablettimurskeella.

Bilekämpässä alkoi teepussien kanssa askartelu, kun huumeannoksia pakattiin tyhjennettyihin vihreä tee -pusseihin festarialueelle kuljettamista, jakelua ja myyntiä varten.

Syyttäjän mukaan myös sisäpiiriläismies on osallistunut jatkamis- ja levitysoperaatioon, mutta hän kiistää tehneensä niin.

Käsittelypäivät käyvät vähiin

Suomen rikoshistorian suurimman huumerikosvyyhdin istuntopäivät Helsingin käräjäoikeudessa lähenevät jo loppuaan. Jäljellä on enää muutamia istuntopäiviä.

Syyttäjien loppulausuntojen odotetaan valmistuvan syyskuun lopussa ja viimeiset käräjäpäivät ovat lokakuun alussa.

Tuomioiden kirjoittaminen massiivisessa vyyhdissä venyy oletettavasti ensi vuoden puolelle.

Kokonaisuudessa on 54 syytettyä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja