MTV seuraa Katiska-vyyhtiä: Niko Ranta-aho toimitti Janne Tranbergin ex-vaimolle syntymäpäivälahjaksi laukun – naisen mukaan ulkomailla pakoillut "Nacci" antoi rahaa yhteisen lapsen menoihin

Mitä Ranta-ahon sisko ja Tranbergin ex-vaimo kertovat oikeudessa? Suora lähetys käräjäoikeudesta alkaa 8:15
MTV paikalla oikeudessa: Katiska-oikeudenkäynnissä ruoditaan likaisen rahan liikkeitä.

Torstaina Helsingin käräjäoikeus käsittelee valtavaan huumekauppavyyhti Katiskaan liittyvää rahaliikennettä. Salissa kuulstavana ovat juttukokonaisuuden tunnetuimpia henkilöitä, sillä salissa on pääepäiltyjen Janne "Nacci" Tranbergin ja Niko Ranta-ahon lisäksi heidän lähipiiriään.

Keskeiseltä osaltaan luvassa on selvitystä epäiltyihin rikoksiin liittyvästä rahaliikenteestä. Niistä kuullaan Tranbergin entistä vaimoa Hanna Hertelliä ja Niko Ranta-ahon siskoa. Kumpaakin syytetään vyyhtiin sekaantumisesta ottamalla vastaan tai säilyttämällä rahoja, jotka olisi hankittu laittomien aineiden kaupalla.

MTV Uutiset seuraa asian käsittelyä livenä Helsingin käräjäoikeuden turvasalista.

17.48: Oikeus käsittelee vielä henkilöiden vangitsemisia. Muilta osin istunto päättyy. MTV Uutiset lopettaa seurannan.

17.32: Oikeudessa käytiin läpi Janne Tranbergin lapsen kummisedän vastauksia kuulusteluissa. Sen jälkeen kuultavana oli mies, joka työskenteli kiinteistössä, jota epäillään käytetyn huumerikosten yhteydessä.

16.37: Hertellin kuuleminen päättyi.

16.25: Yleisö poistuu salista salassapidettävien asioiden käsittelyn ajaksi.

16.20: Syyttäjä kysyy Hertelliltä Janne Tranbergin rahanlähteistä ja miten Tranbergin rikollisuus vaikutti heidän elämäänsä. Häntä myös kiinnosti Hertellin tietoisuus Tranbergin rikoksista.

– En ole laskenut, hän vastaa kysyttäessä Tranbergin rikostuomioiden määrästä.

16.15: Hertell ei osaa sanoa hänensä lapsensa kummisetä keskusteli hänen kanssaan Janne Tranbergin kiinniotosta kirjoittamalla viestejä paperilapulle. Paperilappu kuitenkin hänen mukaansa revittiin sen takia, että hänen tyttärensä oli tulossa kotiin, eikä Hertell halunnut, että lapsi saisi kuulla isänsä kiinniotosta lapulta.

15.48: Hertell kertoo myös niistä tapahtumista, jotka ovat johtaneet hänen syytteeseensä. Hertell oli tuolloin viettämässä vapaapäivää ja oli aamukahvilla huomannut Tranbergin yrittäneen soittaa. Viestissä Tranberg oli kehottanut häntä käymään alhaalla paperikassin kanssa.

Alaovella hän tapasi lapsensa kummisedän muovipussin kanssa, ja kummisetä laittoi muovipussin Hertellillä olleeseen paperipussiin. Samalla Tranberg oli kehottanut jättämään paperipussin rappukäytävään ja jättämään jotain oven väliin. Näin hän toimi ja siirtyi takaisin kotiin.

Tapauksessa syytetään kyseessä olleen suurehko rahalähetys, joka oli sittemmin noudettu rappukäytävästä.

– Jos Jannen tuntee, tämä ei ole yllättävää, hän kuvailee.

Hertell kertoo, ettei tiennyt kassin sisällöstä tai sitä, kenelle se on menossa.

Hän kertoo, ettei tiennyt huumeista.

15.36: Hertell kertoo kuulleensa Tranbergin jääneen kiinni Espanjassa, ja keskustelleen asiasta Tranbergin ystävän ja heidän yhteisen lapsensa kummisedän kanssa. Keskustelua käytiin kirjoittamalla tekstiä paperilapulle.

15.29: Hertell kertoo oikeudessa siitä, kuinka on saanut Tranbergilta rahaa yhteisen lapsen menojen hoitoon. Hän kertoo myös Niko Ranta-ahon tuoneen hänelle Tranbergin hänelle syntymäpäivälahjaksi antaman laukun. Ranta-aholle hänellä ei kuitenkaan ollut yhteystietoja. Hän käy läpi myös suhdettaan muihin tapauksessa syytettyihin.

15.20: Hertell kertoo ymmärtäneensä, että Tranbergilla on ollut laillisia tuloja tatuointistudion toiminnasta, vaatemerkistä ja kirjaprojektista. He ovat Tranbergin ollessa ulkomailla olleet lähinnä yhteydessä lapsen asioihin ja kirjaprojektiin liittyen, mutta myös jonkin verran he ovat vaihtaneet kuulumisista. Yhteydenpito on kuitenkin ollut lähinnä viestintää silloin, kun on ollut asiaa.

15.17: Nyt oikeus kuulee Janne Tranbergin entistä vaimoa Hanna Hertelliä. Hän kertoo tutustumisestaan Tranbergiin, suhteesta, yhteisen lapsen huoltajuudesta ja kuvailee Tranbergia spontaaniksi, joka ei pitään tekemisiään pohdi.

14.52: Niko Ranta-ahon siskon kuuleminen päättyi ja oikeus pitää tauon. 

14.47: Oikeudessa käsiteltiin yleisöltä salattuna Niko Ranta-ahon siskon asioita. Syyttäjän ja Ranta-ahon viittauksen perusteella salatut asiat saattoivat koskea hänen ja Janne Tranbergin välisiä suhteita.

– En halunnut puhua niistä asioista, joista tuossa salatussa osassa kerroin, Niko Ranta-ahon sisko kertoo, miksi vaikeni hänen ja Janne Tranbergin välisistä asioista kuulusteluissa.

14.33: Janne Tranberg antoi Niko Ranta-ahon siskolle yhden tärkeän ohjeen siihen, miten tavata poliisin hoteissa oleva läheinen.

– Hän sanoi että elä ala itkemään, että se on kamalinta vangittuna olevalle nähdä läheiset niin huonossa tilassa. Olin sitten meistä ainoa, joka ei itkenyt, Ranta-ahon sisko kuvailee.

14.22: Syyttäjä tiukkasi myös muita Ranta-ahon siskoon, tämän ja Janne Tranbergin suhteeseen sekä tämän liikkeisiin liittyneitä asioita. Tässä yhteydessä hän kysyi, missä päin Belgiaa Ranta-ahon toisen siskon talli sijaitsee. Tässä kohtaa syyttäjä kysyy, miksi syyttäjä tämän haluaa tietää.

– Uteliaisuuttani kysyn, syyttäjä vastaa, ja sali repeää nauruun.

Syyttäjä tarkentaa, että halusi tietää, miten pitkä matka sieltä on Malagaan.

14.17: Syyttäjä myös hiillostaa Niko Ranta-ahon siskoa siitä, että onko hänen jossain kiinteistöistään ollut jotain rahaerää tai "jemmaa", josta hänen isänsä tietäisi. Epäilty liittyy Janne Tranbergin lähettämään Telegram-viestiin, jossa "jemmasta".

– Ei ole mitään jemmaa, Niko Ranta-ahon sisko toteaa tiukasti.

14.12: Kun Niko Ranta-ahon sisko joutui taloudellisiin ongelmiin erään velan maksamisen vuoksi, hän mainitsi ongelmistaan Janne Tranbergille tämän kysyttyä mikä häntä painaa. Tranberg oli luvannut, että jos asia ei muuten selviä, niin hän voisi selvitellä, voisiko joku hänen tuttunsa lainata rahaa. Asia kuitenkin järjestyi muuten, eikä apua tarvittu.

14.00: Niko Ranta-ahon sisko kuvailee veljensä kiinnioton ja tähän kohdistuneita rikosepäilyjä yllätykseksi ja shokiksi koko perheelle.

– Minulla ei ollut missään vaiheessa mitään syytä epäillä, että Niko syyllistyisi mihinkään laittomaan toimintaan. En edelleenkään halua tätä uskoa, mutta pakko se on kai uskoa, kun hän on täällä näin kertonut. 

13.57: Niko Ranta-ahon sisko kertoo lisäksi siitä, kuinka hänet otettiin kiinni. Kaikki tapahtui välittömästi sen jälkeen, kun hän oli tapaamassa vangittua ollutta Niko Ranta-ahoa Pasilassa.

– Sen jälkeen ilmoitettiin, että sinä et lähde minnekään, sisko kertoo.

Sen jälkeen hänen asuntoonsa tehtiin kotietsintä. Hän oli etukäteen kertonut asunnosta kätköstä löytyneestä rahamäärästä. Hän kertoi piilottavansa korunsa ja rahansa alusvaatelokeron taakse koiranhoitajan käymisen ajaksi, minkä takia siellä oli rahaa.

13.52 Hän kertoo myös, ettei ole perinyt mitään veljensä velkoja tai pyrkinyt tämän pyynnöistä huolimatta vaikuttamaan muiden henkilöiden todistukseen.

13.46: Niko Ranta-ahon sisko kertoo tavanneensa Janne Tranbergin kahdesti ollessaan Espanjassa. Mukana oli Ranta-ahon isä. Ensimmäisen matkan tarkoitus oli Niko Ranta-ahon ja Sofia Belórfin asunnon tyhjennys. Toisen tarkoitus oli auttaa isän ja Niko Ranta-ahon kiinteistökauppojen hoitaminen. Hän kiistää toimittaneensa Janne Tranbergille rahoja tai saaneensa niitä häneltä.

13.42: Ranta-ahon sisko kertoo myös, miten hän pitkään joutui sumplimaan Janne "Nacci" Tranbergin kanssa tämän DVD-laatikon toimittamista veljelleen tutkintavankeuteen. Hän kiistää missään vaiheessa ottaneensa rahaa keneltäkään Tranbergin tuttavalta.

13.35: Niko Ranta-ahon siskolta kysytään myös tämän suhteesta mieheen, joka on kertonut hakeneensa häneltä rahaa Niko Ranta-ahon käskystä. Sisko kiistää antaneensa miehelle rahaa tai tietävänsä asiasta mitään.

13.30: Niko Ranta-ahon sisko kertoo tavanneensa Janne Tranbergin ensimmäisen kerran baarissa noin viisi vuotta sitten. Niko Ranta-ahon kiinnioton jälkeen he kuitenkin alkoivat viestittelemään.

Hän kuuli veljensä kiinniotosta ollessaan siskonsa luona Belgiassa. Sinä iltana sisko viestitteli Janne Tranbergin kanssa, koska oli tuntenut hänet joitain vuosia.

– Siitä meni päivä tai kaksi, kun Janne laittoi viestiä ja kysyi mun vointia, hän kertoo.

Hän kertoo, että Tranbergilta oli helppo kysyä kiinniottoon, vankilaan ja muihin rikosprosessiin liittyviä asioita.

– Tajusin että Jannelle on helppo puhua ja hän on ollut minulle tukena, hän kuvailee alkanutta viestittelyä Tranbergin kanssa.

13.27: Oikeus käy läpi sisarusten tapaamisia ennen Niko Ranta-ahon kiinniottoja. Lisäksi käydään lävitse sitä, milloin hän hankki hevostallin.

13.25: Hän kertoo olleensa puhelimitse yhteydessä jotain kertoja kuukaudessa ja näkivät joitain kertoja vuodessa. Hän kuvailee heidän olleen hyvin läheisiä. Yhteyttä on oltu esimerkiksi Whatsapp- ja Signal-sovellusten avulla.

13.23: Nyt oikeus kuulee Niko Ranta-ahon siskoa.

13.17: Oikeudenkäynti jatkuu lounastaon jälkeen. Ensimmäisenä kuullaan todistajaa Tullista, joka kertoo, kuinka yhden syytetyn matkatavaroita tarkastaessa löytyi kaupan muovipussillinen seteleitä.

11.22: Oikeus käy läpi kuulusteluja, joissa Niko Ranta-ahon ystävä kertoo vieneensä tälle rahaa Madridiin. Kuulusteluista käy ilmi, että mies oli ollut huolissaan tuttavien jäädessä ympärillä kiinni, mutta Ranta-aho oli vakuuttanut, että mitään syytä hätään ei ole. Sitten hän jäi silloisen avopuolisonsa kanssa kiinni lentokentällä viedessään Madridiin kymmeniä tuhansia euroja epäilyttäviä rahoja.

10.34: Oikeudessa käsitellään tapausta, jossa Ranta-ahon Madridiin matkalla olleelta tutulta löytyi matkalaukusta huomattava määrä rahaa. Rahan kuljetuksesta syytetyn naisystävä kertoi, että ei ollut tiennyt rahoista mitään, ja oli shokissa kun hiedät otettiin kiinni lentokentällä. 

10.19: Todisteita käy ilmi, että Ranta-ahon sisko oli lainannut asuntokauppoihin rahaa ystävättäreltään, mutta veljensä rikosepäilyjen tultua ilmi velan antajille tuli kiire saada rahansa. Tällä selvitettiin naisen rahahuolia, joita todisteita kävi ilmi.

10.10: Oikeudessa käydään Ranta-ahon siskon puolustus kertoo siitä, kuinka hän on hakenut veljelleen Tranbergin vankila-aikoja varten varaaman filmilaatikon. Tällä todistellaan syytä, miksi sisko on asioinut eräässä vyyhtiin liittyvässä tatuointistudiossa laatikkoa hakemassa, ei tekemässä muuta.

10.04: Niko Ranta-ahon siskon puolustus kertoo, että tämä ei ole käynyt hakemassa rahaa. Todisteena esitetään televalvontatietoja ja ostotietoja siitä, että hän on kerran käynyt mainitussa paikassa hakemassa mukaansa munkkikahvit. 

9.53: Yleisö pääsee palaamaan saliin. Käsitellään sitä, että syyttäjän mukaan erään syytetty haki rahaa Niko Ranta-ahon siskon tilalta, mutta jättänyt kännykkänsä aina silloin kotiin. Mies olisi saanut ohjeen toimia näin, ja syyttäjä epäilee myös, että Ranta-ahon siskolla olisi ollut samanlainen ohjeistus.

9.42: Käräjäoikeudessa käsitellään arkaluontoisiksi yksityiselämää koskeviksi tiedoiksi katsottuja asioita. Siksi aikaa yleisö joutuu salin ulkopuolelle. 

9.33: Syyttäjän mukaan Tranberg on ollut kertomansa mukaan ollut yhteydessä Ranta-ahon isään, kehottaen tätä siirtämään rahoja "jemmasta". Tästä todisteena esitetään Tranbergin laitteesta palautettu Telegram-viesti.

9.30: Syyttäjän mukaan Ranta-aho on pyrkinyt siskonsa kautta vaikuttamaan toisiin asiaan liittyviin henkilöihin ja näiden kertomukseen. Tästä todisteena esitetään kirje. Osapuolet kiistävät pyrkineensä vaikuttamaan kertomuksiin, Ranta-ahon osalta kertoen, että kyse on ohjeistus muistamisesta, ei tarinan muuttamisesta. Sisko ja väitetty vaikuttamisen kohde kertovat, että mitään vaikuttamista ei ole tehty.

9.16: Syyttäjä viittaa Niko Ranta-ahon ja tämän siskon väliseen kirjeen vaihtoon todistaakseen näiden läheisen suhteen. Ranta-ahot nauravat kun tuomari kysyy, että onko sisarusten suhteet läheiset, sillä ne sitä ilmeisesti ovat. Syyttäjä kuitenkin on sitä mieltä, että Ranta-ahon sisko on ollut läheisen suhteen vuoksi ollut tietoinen veljensä käymästä huumekaupasta.

9.13: Oikeudenkäynti alkaa. Alun hälinän hiljennyttyä käsitellään läpi Niko Ranta-ahon siskoon liittyvien asiakirjojen, kuten kirjeiden salassapidosta. Kirjeitä ei katsota salaiseksi, paitsi siltä osin, kun ne eivät ole entuudestaan olleet julkisuudessa. Keskustelua kuitenkin on siitä, että miltä osin näistä kirjeistä tehtävät lausumat käydään salaisina.

Lähipäivinä on luvassa myös muita kiinnostavia käänteitä, sillä perjantaina on määrä päättää, määrätäänkö osa Janne Tranbergia vastaan käytetyistä todisteita hyödyntämiskieltoon Espanjan poliisin tekemien virheiden vuoksi.

Lue myös:

    Uusimmat