Ranta-ahon Ruisrock-kämpässä oli "teepussitehdas" – lue kooste päivän Katiska-käräjistä

4:31
Kuuntele videolta Niko Ranta-ahon tilitys Ruisrock-juhlaputken jälkeen.

Katiska-huumausainevyyhdin käsittely jatkui jälleen Helsingin käräjäoikeudessa. Tänään salissa puitiin bileporukan edesottamuksia Turun Ruisrock-festivaaleilla vuoden 2019 kesällä. Käsittelyn keskiöön nousivat erityisesti teepussit ja niiden käyttäminen huumeannosten pakkaamiseen.

Pääsyytetty Niko Ranta-ahon syytetään paitsi itse käyttäneen kokaiinia festareilla useiden henkilöiden kanssa, myös välittäneen sitä muusikko Samu Haberille ja muille juhlijoille.

Tänään syytetyn penkillä on myös Niko Ranta-ahon ystävä, yhdeksi rikoskumppaniksi epäilty mies.

Miehet ovat syyttäjän mukaan tuoneet bilekämppään yhteensä 10 grammaa poikkeuksellisen vahvaa kokaiinia. Ainetta on jatkettu kalkkitableteilla juhla-asunnossa, jossa sitä on syyttäjän mukaan tarjoiltu tai myyty muulle juhlaväelle. Kokaiini vietiin vietiin festarialueelle teepusseissa.

Syytetteissä on myös Ranta-ahon entisen tyttöystävän Sofia Belórfin kokaiinin hallussapito ja käyttö. 

Kaikkia kolmea syytetään huumausainerikoksesta. 

MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä Helsingin käräjäoikeuden salista päivän ajan.

15.20 Istunto päättyy. Katiska-käräjiä jatketaan torstaina.

14.55 Ranta-ahon ystävä poistuu salista. Syyttäjä käy yhä läpi tallenteita ja esitutkintamateriaaleja. 

14.40 Ranta-ahon ystävän mukaan huume-annosteltuja teepusseja oli bileasunnossa noin 15 kappaletta. 

Kuuleminen ja istunto päättyvät todennäköisesti pian. Katiska-käräjiä käydään jälleen torstaina, jolloin käsitellään Samu Haberin huumerikossyytettä.

14.32 Sofia Belórfin asianajaja kysyy, näkikö Ranta-ahon ystävä Sofian käyttävän huumeita asunnossa. 

– En ole nähnyt. 

Näitkö jonkun muun kuin Ranta-ahon tekevän teepusseja?

– En nähnyt.

Miten Sofia suhtautui Nikon huumeidenkäyttöön?

– No kuten tuosta (tallenteen litteraatiosta) näkyy, niin ei hyvällä suhtautunut.

14.27 Syytetyn mukaan huumeet annosteltiin vihreä tee -pusseihin. Hän ei kuitenkaan osallistunut pussitukseen, vaan Ranta-aho puuhasi omiaan. 

Ystävä kertoo ainoastaan vieneensä Ranta-aholle elmukelmua avuksi, kun hän sitä huumeita käsitellessään pyysi.

14.17 – En seurannut kalkkitablettien murskaamista, syytetty painottaa. 

Hän huomauttaa toistuvasti, että huumebisnekset, kuten niiden jatkaminen ja jakaminen, ovat kuuluneet Ranta-ahon agendaan, eivät hänen.

– Ei ole tavanomaista minulle mikään kokaiininkäsittely.

Jatketun aineen testaamiseen hän myöntää osallistuneensa.

14.08 Syyttäjä kysyy, miksi Ranta-ahon kaveri sanoo tallenteella "Se Haber kyseli koko ajan". Salissa väännetään nyt siis siitä, tunteeko syytetty Samu Haberin paremmin ja onko heillä ollut jotakin huumeisiin liittyvää yhteydenpitoa aiemmin. 

Ranta-ahon kaveri kiistää yhä, että Haber olisi hänelle tuttu.

– Olimme hyvin sekavassa mielentilassa. En muista edes tuota koko keskustelua, syytetty sanoo.

14.00 Syyttäjä alkaa tentata Ranta-ahon ystävää vuoden 2018 Ruisrockin tapahtumista. Syytetty huomauttaa, ettei ole syytä käsitellä muita asioita, kuin syytteessä mainittuja. 

Syyttäjä yrittää vedota kohtaan, jossa syytetty on luonnehtinut meiningin olleen viime kesänä samanlainen kuin vuoden 2018 Ruisrockissa. 

Syyttäjä tahtoo tietää, onko sama porukka käyttänyt siis huumeita aiemminkin. Tuomari käskee pysyä vuoden 2019 tapahtumissa. 

13.50 Nyt ääneen pääsee Ranta-ahon ystävä ja epäilty rikoskumppani, niin sanottu sisäpiiriläinen.

– Olen vienyt sinne (bilekämppään) 5 grammaa kokaiinia Ranta-ahon pyynnöstä. Aineen vahvuudesta minulla ei ole ollut mitään tietoa. Menin tyhmänä suostumaan asiaan. Hän pyysi hakemaan ystävältään kokaiinin ja viemään sen Ruisrockiin. Vein sen nuuskapurkissa, sisäpiiriläinen kertoo.

Hän kertoo viihdekäyttäneensä kokaiinia festareilla noin kahden gramman verran kahden illan aikana, mutta ei myyneensä tai tarjonneensa huumetta muille juhlijoille.

Miehen mukaan kokaiinit olivat Niko Ranta-ahon. Hän kertoo, ettei tunne Samu Haberia henkilökohtaisesti. Hän tunnisti laulajan samasta pöytäseurueesta.

– Hän on julkisuuden henkilö ja siksi tiesin kuka hän on. Sanaakaan en ole vaihtanut.

Epäillyn rikoskumppanin mukaan bilekämpän pöydällä oli tarjolla teepusseja mukaan otettavaksi festarialueelle. 

– Niko on sitä asiaa operoinut ja hän on sitä tehnyt. En tiedä oliko se jatkettua. Minulla ei ole ymmärrystä näistä asioista. Näin, että Niko touhusi jotain ja näin jonkun purkin siinä. Mä täyttelin jääkaappia ja tein muita asioita siinä, syytetty vastaili syyttäjän kysymyksiin.

13.38 Samu Haberin asianajaja Tapio Susiluoto on paikalla ilman päämiestään. Hän huomauttaa, että oikeudessa on nyt useasti kuultu erilaisia tallennekohtia, joissa Ranta-aho tai Belórf puhuvat Haberin huumeidenkäytöstä Samppalinnan jatkoilla.

Susiluoto huomauttaa, että asiaa toistellaan syyttettyjen puheissa, ja hänen päämiehensä huumeidenkäyttöön viittaavat asiat ovat alkaneet "elää omaa elämäänsä" näissä puheissa.

13.32 Belórf pohtii nauhoitteella, että jos hänellä olisi urheilullinen poikaystävä joka ei käyttäisi, niin tuskin tulisi käytettyä itsekään. 

Syyttäjän mukaan kyse on nimenomaisesti huumeidenkäytöstä. Lisäksi tallenteella  Belórf puhuu "pussin antamisesta" toiselle henkilölle.

Puolustusasianaja on toista mieltä. 

13.15 Katiska-käräjäpäivästä on todennäköisesti tulossa oletettua lyhyempi. Vastoin aamuisia odotuksia, Ranta-aho ja Belórf eivät aio tänään kommentoida oikeudessa syytteitään. He hyödyntyvät vaitiolo-oikeuttaan. 

Belórf poistui oikeussalista jo aamulla. Hän totesi salissa soitettujen humalahuuruisten nauhojen kuuntelun olevan "kidutusta".

Espanjassa matkalla ollut Ranta-aho seuraa oikeudenkäyntiä erillisistä tilasta, niin sanotusta pelkääjän kopista tummien lasien takaa.

Toinen pääsyytetty Janne Tranberg oli salissa puoleen päivään saakka asianajajansa kanssa seuraamassa oikeudenkäyntiä, vaikka hänen syytteitään ei tänään käsitelläkään.

13.48 Tranbergin asianajajan Jaakko Tuutin mukaan syyttäjä maalailee nyt täysin omia mielikuviaan tapahtuneesta. Hänen tulkintansa mukaan Ranta-aho puhuu nauhalla jääkaapin tyhjentämisestä ja salaatin poisheittämisestä. 

- Ei grammasta kokaiinia mene mikään viemäri tukkoon, Tuutti tokaisee.

13.45 Bileet alkavat olla ohi. Nauhalla kuuluu juhlatilan kuurauksen ja siivouksen ääniä. Nauhalla pohditaan, hävitetäänkö jäljellä oleva kokaiini vai otetaanko se mukaan, syyttäjä selventää. 

Ranta-aho puhuu siitä, meneekö viemäri tukkoon.

13.08 Jälleen kuunnellaan Ruisrock-kämpän nauhoja, tällä erää aamuiselta ajankohdalta.

"Hyvää huamenta!", Ranta-aho täräyttää paksulla Tampereen murteella äänitteellä.

"Siitä Haberista pidettiin hyvä huoli. Hän oli hyvin tyytyväinen"

"Mikäs täällä on meininki?" hän kyselee seurueelta. Taustalla on hiljaista.

12.00 Oikeus pitää nyt lounastauon. Seuranta jatkuu sen jälkeen.

11.58 Belórfin asianajaja huomauttaa, että Ranta-aho on tallenteilla hyvin sekavan kuuloinen. Hänen mukaansa Belórf saattoi pelastaa poikaystävän hengen ottamalla huumeita pois:

"Hän saattoi pelastaa Niko Ranta-ahon hengen. Hän ei ehkä olisi tuossa enää ollut örisemässä, jos hän ei olisi niitä ottanut"

11.50 Hyvin humalaisen ja sekavan oloinen Ranta-aho kertoo tallenteella, kuinka hän on "myrkyttänyt koko porukan eilen".

"Tää on jyrkkää", nauhalla sanotaan nenäänvetoäänien lomassa.

11.46 Belórf on kiistänyt käyttäneensä huumetta tai levittäneensä sitä. Hän on sanonut, että yritti ottaa huumepussin pois Ranta-aholta, koska oli huolissaan poikaystävänsä päihteidenkäytöstä.

Hän on vastineessaan ilmoittanut olevansa päihdevastainen ihminen.

11.42 MTV Uutiset julkaisi kesällä osan keskustelusta, jonka Ranta-aho kävi ystänsä kanssa aamuyön kokaiininkyllästäminä tunteina Ruisrockissa. Tallenne pöyrii nyt käräjäsalissa. MTV:n jutun Ruisrockin tapahtumista voi lukea täältä:

Tallenteelta ilmenee, että kokaainipussi aluksi hukassa, mutta sitten se löytyy. 

Lisäksi Ranta-aho manaa huumevelkoja.

11.35 Käsittelyssä on osuus, jossa laulaja Samu Haber on jatkopaikalla "kysellyt koko ajan" huumeiden perään. Näin asian ilmaisee nauhalla Ranta-ahon rikoskumppaniksi syytetty ystävä.

Ranta-aho kertoo antaneensa laulajalle "ainakin vitosen" eli 5 grammaa kokaiinia. Miehet ovat olleet samassa pöytäseurueessa.

- Ja se Haber, sen mä myrkytin täysin, Ranta-aho sanoo.

Ranta-aho on myöntänyt myyneensä huumetta festareilla, ystävä vain sen, että toi huumetta bilekämpillä.

Haber on myöntänyt käyttäneensä noin 0,2 grammaa kokaiinia.

Belórfin asianajaja vakuuttelee edelleen, että Belórf ei ole huumeita käyttänyt vaan nauttinut vain alkoholia asunnossa olleen naispuolisen ystävänsä kanssa.

Tallenteilla kuuluu lasien kilinää ja puheensorinaa. Tässä vaiheessa porukan keskustelu alkaa jo olla melko humalaisen kuuloista. 

11.14 Nyt kuullaan nauhoitetta, jossa taustalla soi Apulannan ja Sannin kappaleet. Porukka keskustelee illanvieton kulusta.

Tilanne on sikäli harvinainen, että käräjäsalissa ei useinkaan soi populäärimusiikki.

11.04 Istunto jatkuu pienen tauon jälkeen. Heti alkajaisiksi Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma ilmoittaa, ettei Ranta-aho halua tänään tulla kuulluksi oikeudessa. Eli tänään ex-pariskunta Ranta-aho ja Belórf eivät ole äänessä salissa, vaikka aamulla käsitys oli toinen. 

Ranta-ahon rikoskumppani, tamperelainen mies, istuu rauhallisena salin etuosassa. Hän on ilmoittanut, että haluaa tulla kuulluksi syytteisiinsä liittyen.

Hänenkin ääntään kuullaan nauhalla. 

10.43 Tuomari huomauttaa, että asianajaja ei voi vedota Sofian kanssa käytyihin keskusteluihin salissa nyt, koska päämies käytti vaikenemisoikeuttaan, poistui salista ja päätti, ettei hän halua tulla tänään kuulluksi oikeudessa. 

10.41 Puolustuksen mukaan Ranta-aho maanittelee nauhoitteella Sofia Belórfia "ottamaan jotakin",  mutta nainen kieltäytyy. Puolustuksen mukaan kyse on huumeidenkäytöstä kieltäytymisestä.

10.33 Syytekokonaisuuteen kuuluu myös Helvetin enkeleiden johtohahmo Jarkko Laakso, jonka huumeveloista Ranta-aho puhuu nauhoitteilla. Laakson ja Ranta-ahon tiedetään viettäneen useita kertoja yhdessä aikaa vuoden 2019 aikana. 

Myös Laakso on Katiska-vyyhdissä syytettynä törkeistä huumerikoksista. Oikeuden puheenjohtaja kertoi istunnon aluksi, että Laakso on paikalla niin sanotussa pelkääjän kopissa, koska on hieman flunssainen. Salin etuosassa olevan kopin seinämä on tummaa lasia, eivätkä salissa olijat näe koppiin.

10.21 Jos Ranta-aho on laittanut huumeita pusseihin, se ei ole Sofian vika tai kerro siitä, että myös Sofia olisi näin tehnyt, puolustusasianajaja Perovuo sanoo.

Perovuo huomauttaa, että Sofia on tallenteen perusteella kiinnostunut "hiushärpäkkeidensä" asettelusta ja sopivien shamppanjalasien etsinnästä. Hänen päämiehensä on ollut tilanteessa sivullisena. 

10.14 Nauhalla puhutaan muun muassa "kertokaa suurin piirtein vahvuus". Syyttäjän mukaan puhe on huumeiden jakamisesta. Belórf sanoo nauhalla, että "aina noi teepussit" ja ympärillä olijat nauravat. 

Belórf jatkaa nauhalla vitsailua, että asunnon vuokraaja ajattelee "paikalla olleen kovia teenjuojia". Syyttäjän mukaan tällä viitataan siihen, että asunnossa tarvittiin runsaasti teepusseja huumeiden kuljettamista varten. 

Syytteen mukaan kokaiinia myytiin festarialueen lisäksi myös jatkoilla ravintola Samppalinnassa.

9.58 "Minkä Sofia voi, jos hän oleskelee huoneessa, johon on tuotu huumeita?", Perovuo kommentoi.

"No aina voi vaihtaa huoneistoa", syyttäjä vastaa.

Nauhalla kuuluu Ruisrock-kämpän juhlavalmisteluita ja huumeidenkäytön ääniä. Kilkattava hakkausääni tulkitaan kalkkitablettien murskaamiseksi, mutta varmaa se ei ole. Tästä huomauttaa Perovuo.

Syytteen mukaan kalkkitableteilla jatkettiin vahvaa kokaiinia, jota Ranta-aho rikoskumppaneineen myi festareilla. Jatkettua tavaraa oli syyttäjien mukaan noin 20 grammaa.

9.50 Tallenteiden kuuntelu jatkuu pätkittäin. Tallenteiden välissä syyttäjät ja puolustus esittävät näkemyksiään. 

9.40 Belórfin asianajaja Paul Perovuo huomauttaa, että hänen päämiehensä äänensävy tallenteella on huumausaineita moittiva. Belórf sanoo nauhalla, että "heti alkaa pulvereiden jakaminen", viitaten kokaiinin jakamiseen. 

9.34 Belórf lähtee salista. Hän kieltäytyi kommentoimasta tilannettaan medialle ennen saliin tuloa, mutta vaikutti hyväntuuliselta. Salanauhoitteiden soitto vaikutti latistavan hänen mielialaansa. 

9.30 Salissa puidaan, onko syyttäjien tarpeen kuunnelluttaa poliisin tilakuuntelunauhoitteet salissa vai ei. Belórf ei halua tulla kuulluksi asiassa. Hänen asianajansa ehdottaa, että syytetty pääsisi lähtemään salista, koska hän ei tahdo kuunnella nauhoja salissa eikä se ole tarpeen.

- Tämä on ihan kidutusta, Belórf sanoo.

Nauhoitteet ovat meluisia ja sekavia. Juhlakansa ei luonnollisestikaan tiennyt, että Turun Itäisellä Rantakadulla sijaitseva asunto oli salamikitetty. 

9.15 Tervetuloa mukaan seurantaan. Istunnon alku on hieman viivästynyt teknisten ongelmien vuoksi. Istunnon aluksi syyttäjät esittelevät tilakuuntelunauhoitteita Ranta-ahon Ruisrockin ajaksi vuokraamasta bilekämpästä viime kesältä.

Myös toinen pääsytetty Janne Tranberg on salissa paikalla "huilaamassa", kuten hän itse asian tuomarille ilmaisi. Häntä ei siis tänään varsinaisesti kuulla huumerikossyytteistään.

Niko Ranta-aho tulee paikalle myöhemmin. Salissa on Sofia Belórfin lisäksi Ranta-ahon rikoskumppaniksi epäilty ystävä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja