Niko Ranta-aho pääsi vapaaksi tutkintavankeudesta – katso huojentuneen miehen koko haastattelu MTV Uutiset Livestä

5:25
Katso Niko Ranta-ahon koko haastattelu MTV Uutiset Livestä: Mitä hän kertoo parisuhteestaan ja juhannussuunnitelmistaan?

Katiska-huumerikosvyyhdin päätekijä Niko Ranta-aho on tänään päästetty vapaaksi tutkintavankeudesta lähes vuoden eristyksen jälkeen. Tuomio huumebisneksistä tulee todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella. MTV Uutiset Liven haastattelussa Ranta-aho kommentoi muun muassa vapautumistaan, juhannussuunnitelmiaan ja parisuhdetilannettaan.

Vapautusasiasta päätettiin iltapäivällä Helsingin käräjäoikeudessa. Asian vahvistaa MTV:lle Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma.

Oikeus käsitteli vapautusasiaa jo maanantaina, mutta katsoi tuolloin, ettei Ranta-ahoa voida vielä laskea vapaaksi jutun sotkemisvaaran takia.

Lähes kaikki syytteet tunnustanutta Niko Ranta-ahoa on menneiden käsittelypäivien aikana ehditty kuulla kaikista keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä.

Kaavamaista eloa tutkintavankeudessa

MTV Uutiset Liven haastattelussa Ranta-aho kertoo, että aika tutkintavankeudessa oli erittäin rutiininomaista ja kaavamaista. Aamulla syötiin puuroa tiettyyn kellonaikaan, ja pää meni tyynyyn joka ilta samalla kellonlyömällä.

Hän kertoo olevansa seuraihminen, joka ei juurikaan ole ollut yksin elämänsä aikana.

– Uskon, että se on kasvannut minua henkisesti. Sitä arvostaa tiettyjä asioita enemmän kuin ennen, kuten perhettä ja perheen tukea, Ranta-aho sanoo MTV:lle.

– Aion viettää juhannusta rauhallisesti, eiköhän suunitelmat tästä selviä, kun alkaa tutuille soittelemaan, hän kommentoi juhannussuunnitelmiaan.

Ranta-ahon parisuhde päättyi keväällä. Hänen ex-tyttöystävänsä Sofia Belórf on myöskin syytettynä vyyhdissä. Hän seurustelee nykyisin liikemies Stefan Thermanin kanssa. Ranta-aho sanoo, ettei hän aio olla ex-tyttöystäväänsä yhteydessä.

Hän kertoo olleensa huojentunut eron jälkeen, vaikka eron käsittely vankaudessa olikin raskasta.

Erittäin tiukat yhteydenpitorajoitukset

Ranta-aho on ollut heinäkuusta saakka tutkintavankina ja elänyt erittäin tiukkojen yhteydenpitorajoituksien kanssa. Hän on saanut olla yhteydessä vain perheeseensä, rajatusti poliisin valvovan silmän alla.

Hänelle vaaditaan 13 vuoden maksimirangaistusta törkeistä huumerikoksista. Tuomio tulee todennäköisesti vasta ensi vuoden puolella. Ranta-aho kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa myös takaisin vankilaan joutumista, kun tuomio tulee.

Maanantaina Ranta-aho piti oikeudessa kiivaan ja tunteikkaan puheenvuoron, jossa hän ilmaisi tyytymättömyytensä tutkintavankeuden jatkumiseen. Hän vannoi, ettei hänellä ole minkäänlaista tarvetta karata ulkomaille, vaan hän haluaa keskittyä Suomessa oleviin perhesuhteisiin.

– Nyt on mun aika päästä hetkeks siviiliin laittamaan asiat kuntoon, Ranta-aho totesi.

Muitakin vapautettu

Syyttäjät ovat vastustaneet vapauttamista painokkaasti. Nyt tehty vapauttamispäätös edellyttää, ettei oikeus katso Ranta-ahon vapaalle laskemisen sotkevan tai haittaavan jäljellä olevaa oikeuskäsittelyä.

Vangitsemisperusteita ei siis enää ollut.

– Ei ollut syyttäjien perusteissa enää potkua, Ranta-aho kommentoi MTV Uutisille.

Tähän mennessä oikeus on päästänyt vapaaksi lähes kaikki muut jutun vastaajat, joille on myös vaadittu 13 vuoden maksimirangaistusta.

Toinen Katiska-vyyhdin pääsyytetty Janne Nacci Tranberg on aiempien rikostensa vuoksi vankeusvanki, joten hänen osaltaan vapauttaminen kesken prosessin ei olisi mahdollistakaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja