Niko Ranta-aho pysyy vangittuna – asianajaja kuvailee päätöstä "torjuntavoitoksi": katso täältä Katiska-käräjien uusimmat käänteet

Jaakko Loikkanen LIVE
MTV Uutiset Live seuraa tapahtumia paikan päällä Helsingin käräjäoikeudessa.

Suomen rikoshistorian suurinta huumerikosjuttua puitiin Helsingin käräjäoikeudessa jälleen tänään. Salissa käsiteltiin muun muassa entisten Cannonball-jäsenten huumesyytteitä. Oikeus hylkäsi Niko Ranta-ahon pyynnön siitä, että hän pääsisi vapaalle jalalle odottamaan tuomiota.

Lähes kaikki syytteet tunnustanutta Niko Ranta-ahoa on menneiden käsittelypäivien aikana ehditty kuulla kaikista keskeisistä Espanjasta Suomeen järjestetyistä huume-eristä. Tilanne tarkoittaa sitä, että heinäkuusta saakka tutkintavankina ollut ja erittäin tiukkojen yhteydenpitorajoituksien kanssa elänyt Ranta-aho olisi voinut päästä vapaaksi. 

Asiaa puitiin pitkällisesti varsinaisen istunnon päätteeksi iltapäivällä. 

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä aamupäivän aikana tekstiseurantana Helsingin käräjäoikeuden turvasalista käsin. Artikkelin loppupuolella on kerrottu tänään käsiteltävistä asioista tarkemmin.

18.11 MTV Uutisten seuranta päättyy. Katiska-oikeudenkäynti jatkuu jälleen keskiviikkona.

18.02 Päivä käräjäoikeudessa on pättynyt. Tiivistetysti Ranta-ahon vapauttamisasia kaatui sotkemisvaaraan. Oikeus katsoi, että juttuprosessin keskeneräisyyden vuoksi Ranta-ahon laskeminen vapaalle voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. 

Lainmukaiset edellytykset hänen vangitsemiseensa täyttyivät.

18.10 Asianajaja Hannu Kaitaluoma kommentoi istunnon lopuksi, että Ranta-aho oli tyytyväinen, että oikeus ei nähnyt asiassa karttamisvaaraa. Hänen ei siis uskota esimerkiksi pakenevan ulkomaille.

Katiskan käsittelypäivät jatkuvat keskiviikkona ja ensi viikolla tiistaina. Kaitaluoma pitää mahdollisena, että Ranta-aho vapautuisi "lähiviikkojen aikana". 

Asianajaja totesi, että Ranta-aho oli valmistellut pitkään ja tarkasti vuolasta puheenvuoroaan, joka tänään salissa kuultiin.

17.50 Ranta-aho lähtee Kylmäkosken vankilaan jatkamaan tutkintavankeutta. 

17.45 Oikeus päätti, ettei Ranta-ahoa päästetä vapaaksi oikeusprosessin tässä vaiheessa. Oikeus vetoaa huumeiden suureen määrään ja lukuisiin vastaajiin, joita Katiskaan kytkeytyy. Vihdin osio on vielä osittain käsittelemättä, joten siksi oikeus katsoo, että Ranta-aho voi vapaalla ollessaan haitata jutun käsittelyä.

"Vangitsemista ei voi pitää kohtuuttomana".

Niinpä hänen 11 kuukautta kestänyt tutkintavankeusaikansa jatkuu edelleen. Ranta-aho on elänyt tiukkojen yhteydenpitorajoitusten keskellä heinäkuusta saakka. Hän on saanut tavata poliisin valvomana ja rajatusti ainoastaan vanhempiaan ja siskojaan.

17.40 Nyt oikeus kertoo lopputuloksen, päättyykö Ranta-ahon tutkintavankeus. Kyse on siitä, onko vangitseminen kohtuutonta pakkokeinolain mukaan vai onko siihen edellytyksiä.

17.36 Oikeus pohtii vapautusasiaa edelleen.

17.16 Oikeus pohtii vapautusasiaa ainakin kello 17.30 saakka. Tilannetta voi hyvällä syyllä kutsua jännitysnäytelmäksi. 

17.05 "Ei muuta", hän päättää vuolaan puheenvuoronsa ja läimäisee paperit pöytään.

"Mul ei oo tarve lähtee karkuun", Ranta-aho sanoo. Hän tarjoutuu "ottamaan pannan nilkkaan". 

Hän sanoo, ettei luonteensa sovi vastaavalle toiminnalle, mitä Tranberg teki Espanjassa pakoillessaan. 

"Nyt on mun aika päästä hetkeks siviiliin laittamaan asiat kuntoon", hän sanoo.

17.01 "Jos syyttäjä ajattelee, että voin tästä nyt muuttaa 20 vuodeksi Afrikkaan (pakoon), niin luonteenlaatuni ei ole sellainen. Syyttäjien perustelut liittyvät ainoastaan menneisyyteen, eivät nykyhetkeen".

Syytetty vetoaa perhesuhteisiinsa ja siihen, että muutkin vastaajat ovat päässeet vapaaksi, vaikka heille haetaan maksimirangaistusta.

Ranta-ahon puheenvuoro on kestänyt yli vartin.

16.58 "Minulla on perhesiteitä ainoastaan Suomeen. Minulle on täällä Helsingissä tarjolla asunto. Siskoni on täällä mukana asunnon avaimen kanssa siltä varalta, että vapaudun", Ranta-aho sanoo.

16.54 Pääsyytetty tuohtui siitä, että syyttäjät ruotivat hänen luonteenpiirteitään. Ranta-aho moittii kuvauksia abstrakteiksi ja huomauttaa, että mielenlaadun analysoijat tarvitsevat omanlaisensa ammattipätevyyden.

Hän huomauttaa, että aikoo tulevaisuudessa jatkaa päihteetöntä linjaa työssäkäynnin ohessa. Hän kertoo nimittäneensä itseään "mielipuoleksi" usean päivän juhlinnan jälkeen, mutta ei tarkoita sitä todellisuudessa.

16.52 Ranta-aho vannoo, ettei hän ole pakenemassa ulkomaille tai vastaavaa. Hän esittelee vaihtoehtoja, jolloin olisi voinut karttaa ja pakoilla vastuitaan eri vaiheissa, kun huumejuttu alkoi valjeta viranomaisille. Sanojensa mukaan hän ei niin tehnyt.

16.45  Nyt puhuu Ranta-aho: "Kerron vähän syvällisemmin kuin Hannu (Kaitaluoma). Ensi alkuun haluaisin todeta, että pidän kummallisena, että syyttäjä valehtelee. Pidän näitä suorina valheina", Ranta-aho viittaa syyttäjän sanomisiin.

Hän puhuu painokkaasti ja sujuvasti tuoden julki omia perusteitaan. Ääni on hieman kiihtynyt, nopea ja tuohtunut.

"Ymmärrän, että syyttäjä haluaa pitää minut seuraavatkin 11 kuukautta vangittuna. Vangitsemisen perusteita ei vain enää ole."

16.42 Puolustus jatkaa perustelujaan. Kaitaluoman mukaan päätekijyys ei ole syy pitää Ranta-ahoa vangittuna. Sisko tuijottaa Ranta-aho tiiviisti paikaltaan. Ranta-aho kuuntelee jämäkästi kädet puuskassa puolustuspuheenvuoroa.

Myös Tranberg on salissa.

16.36 Puolustuksen mukaan Ranta-aho ei ole matkustamassa vaikkapa Dubaihin, jossa hän on tehnyt bisneksiään. Hän on kirjoilla Helsingissä. Entiset "kansainväliset suhteet ovat vakavasti tästä vankeudesta kärsineet", Kaitaluoma sanoo.

"Asiassa ei ole karttamisvaaraa".

16.31 Ranta-ahon puolustus huomauttaa, että syyttäjät ovat "hirttäytyneet menneisyyteen" eivätkä huomioi päämiehen tunnustuksia ja avuliaisuutta vyyhdin selvityksessä. 

16.28 Syyttäjien mukaan Ranta-aho on ailahteleva ja ennalta-arvaamaton, manipulointiinkin sortunut rikollisen elämän ihannoija, joka ei ole toisten terveydestä piitannut. Syyttäjien perustelut ovat siis melkoista lyijytystä. He eivät halua Ranta-ahoa vapaaksi raskaiden rikosten vuoksi.

16.20 Ranta-ahon asianajaja perustelee nyt, miksi hänen päämiehensä pitäisi päästää pois tutkintavankeudesta. Hän huomauttaa, että mies on jo myöntänyt valtaosan syytteistä eikä sotkemisvaaraa enää ole.

"Hän on itseään säästämättä ja ansiokkaasti tuonut kaiken esiin."

Syyttäjät ovat toista mieltä. He huomauttavat, että Ranta-aho on useasti muuttanut kertomustaan ja yrittänyt räikeästi vaikuttaa todistajiin. Juttuprosessi on kesken, he perustelevat. Syyttäjien mukaan sotkemis- ja karttamisvaara on olemassa, jos pääsyytetty nyt pääsee vapaaksi.

16.17 Muut syytetyt poistuvat salista. Vielä käsitellään Ranta-ahon vapautus. Syyttäjät vastustavat, että hän pääsisi vapaaksi tässä vaihessa.

16.14 Vihdin todisteet on nyt läpikäyty. Asia jatkuu keskiviikkona henkilökuulemisilla.

16.11 Nyt syyttäjä lukee todisteita ääneen. Ranta-ahon vapauttamisasia on yhä käsittelemättä. Oletus on, että tieto voitaisiin saada kuluvan tunnin aikana.

16.00 Käynnissä on kolmas tilakuuntelunauhoite. Niko Ranta-aho tokaisi paikaltaan aiemmin, että taasko kyseisiä tallenteita kuunnellaan. Viime viikon käsittelyissä hän sanoi, ettei tahdo enää kuulla kyseisiä tallenteita.

15.51 Äänitallenteella puhuu useampi ihminen. Keskustelu kuulostaa humalaisten illanvietolta, jota säestävät naurunremakat ja pullojen kilisyttelyt. Yksi tallenteella puhujista vääntää vitsiä "reissukassasta". Ranta-aho hytkyy naurusta paikallaan samalla kun kuuntelee.

15.41 Nyt todisteena kuullaan poliisin tilakuuntelunauhoitetta asunnosta, jossa Ranta-aho ystävineen vietti aikaa Ruisrockissa. "Heti alkaa pulvereiden jakaminen", sanoo näisääni. Taustalla on useamman henkilön keskusteluääniä. Tarkoituksena on osoittaa Ranta-ahon huumekauppatoimia.

15.27 Oikeudenkäynti jatkuu kirjallisten todisteiden esittelyllä. Nyt tarkastellaan televalvontatietoja. Entisen Cannonball-presidentin puhelin on paikantunut Vihtiin tiettynä ajankohtana, ja hänen epäillään saaneen amfetamiinia haltuunsa kätköltä. Todisteiden mukaan hän ei olisi itse ehtinyt kätkölle, mutta saanut huumeet jollakin tavalla haltuunsa pysytellen itse lähistöllä.

15.06 Nyt on jälleen tauko. Käsittely jatkuu 15.20.

14.32 Syyttäjä esittelee Tranbergin hallusta löytyneitä väärennettyjä henkilöpapereita. Väärät henkkarit oli naamioitu Latvian ja Tanskan kansalaisuuksiksi. 

Tranbergin puolustus toteaa, ettei väärennettyjen henkilötodistusten tilaaminen pimeästä verkosta vaadi kaksistakaan osaamista. Tranberg kertoo hankkineensa väärät paperit sillä tavoin.

14.20 Jälleen käsitellään "Hesburgerking"-nimimerkillä tehtyä huumekauppaa pimeässä verkossa. Vaikka oikeudenkäynti ei sisällöllisesti ole juurikaan tarjonnut uusia tietoja Katiska-vyyhdistä verrattuna jo aiemmin kerrottuihin asioihin, jännitys alkaa tiivistyä.

Niko Ranta-aho saa nimittäin parin tunnin sisään tietää, miten hänen vapautusanomuksensa käy.

14.00 Ranta-aho poistuu salista. Sisarusten lämpimät hymyt kohtaavat jälleen.

Syyttäjä luettelee tietoja Vihdin huume-erästä.

13.54 Seuraavaksi käsitellään poliisin pysäyttämää postilähetystä, jossa oli amfetamiinia. Ranta-aho tekee kynä kädessä muistiinpanoja ja selaa tiuhasti papereita syyttäjää kuunnellessaan.

Tranberg on tiiviisti asianajajansa puoleen kääntyneenä. He selaavat tietoja koneen ruudulta. 

Ex-cannonballilaiset eivät tänään ole olleet äänessä.

13.47 Syyttäjä esittelee todisteita verkossa tapahtuneeseen huumekauppaan. Poliisi teki valeostoja päästääkseen organisaation jäljille.

13.30 Oikeuskäsittelyn sisältö jatkuu pitkälti samankaltaisena kuin aamupäivällä. Syyttäjä esittelee esitutkinnassa läpikäytyjä asioita huumekauppoihin liittyen.

13.28 Niko Ranta-ahon asianajaja Hannu Kaitaluoma ei MTV Uutisten haastattelussa halunnut arvioida todennäköisyyttä sille, päästetäänkö Ranta-aho vapaaksi. Hän vetoaa siihen, että näin on kuitenkin toimittu myös monien muiden Katiska-vyyhdin vastaajien kohdalla.

13.19 Istunto jatkuu. Salissa oikeudenkäyntiä seuraamassa on myös Janne Tranbergin entinen vaimo Hanna Hertell. Myös hän on syytettynä vyyhdissä.

12.15 Nyt oikeus pitää ruokatauon. Käsittely jatkuu 13.15.

12.05 Tranberg saapui saliin takaisin hetki sitten.

Hänen lähipiiriläisensä, tummaan paitaan pukeutunut, kaljupäinen entinen Cannonball-presidentti on istunut salin etuosassa kädet puuskassa koko käsittelyn ajan ja seurannut todisteita näytöltä.

Toinenkin ex-jengiläinen on seurannut oikeuskäsittelyä rauhallisesti avustajansa vieressä istuen.

11.49 Todisteiden käsittely jatkuu. Oikeudessa näytetään kuvia muun muassa huumevelkalistasta.

Tranbergia ei näy. Ranta-ahon olemus on hieman aamua rennompi. Hän nojaa tuolissaan taaksepäin ja seuraa tiiviisti syyttäjien keskustelua.

11.40 Selvillä on jo, että vapautusasiaa käsitellään vasta iltapäivällä. Otaksuttavaa on, että oikeus tekee päätöksen asiasta kello kolmen ja viiden välisenä aikana.

Asianajaja Hannu Kaitaluoma on yrittänyt höllentää Ranta-ahon tiukkoja yhteydenpitokieltoja prosessin aikana. Toistaiseksi hänen päämiehensä on saanut elää eristyksissä. 

Ranta-ahoa yritettiin vapaaksi myös viime syksynä. Oikeus ei siihen suostunut.

11.40 Päivän kiinnostavin aihe Katiskassa on tänään se, pääseekö Ranta-aho vapaaksi. Hän on elänyt heinäkuisesta pidätyksestään saakka tiukassa yhteydenpitokiellossa, koska on tutkintavanki. Sinä aikana hän on saanut olla yhteydessä rajatusti vain vanhempiinsa ja siskoihin.

Erokin tuli. Vyyhdissä niin ikään syytetty ex-tyttöystävä Sofia Belórf lähti toisen miehen, Stefan Thermanin, matkaan, eikä Ranta-aho ole voinut olla yhteydessä Sofiaan kiinnijäännin jälkeen.

11.24 Salissa esitellään kuvatodisteita huumepaketeista ja niihin kirjoitetuista merkinnöistä.

11.09 Syyttäjä alkaa esitellä todisteita Vihdin huume-erälöydöistä. Takavarikoissa löydettiin muun muassa musta, 15-kiloinen kassi täynnä huumeita.

Erästä löytynyt kokaiini on syyttäjän mukaan ollut laadultaan hyvin vahvaa, 93-prosenttista.

Syyttäjä kutsuu Ranta-ahon sisäpiiriläisiä nimellä "Tampereen miehet".

Oikeuden puheenjohtaja havahtuu siihen, ettei Tranberg ole salissa. Asianajajan mukaan tämä johtuu siitä, että hänellä on tapaaminen.

10.45 Käräjäoikeus pitää tauon. Käsittely jatkuu 11.05.

10.15 Oikeuden puheenjohtajan mukaan seuraavaksi siirrytään Vihdin huumekätköä koskeviin kirjallisiin todisteisiin. Ranta-aho myöntää teonkuvauksen oikeaksi. Kätkössä on ollut useita kiloja eri huumeita.

Vihdin huume-erälle Ranta-aho ei ehtinyt tehdä mitään, kun hänet otettiin kiinni. Erää ei ehditty levittää hänen organisaationsa kautta, asianajaja täsmentää.

10.08 Apuri on kertonut Ranta-ahon siskon ottaneen häneltä vastaan rahaa. Apuria kuumotti säilyttää suuria rahasummia, joiden hän tiesi olevan peräisin jostakin laittomasta toiminnasta.

10.04 Ranta-aho palaa saliin. Hymyilyt siskolle toistuvat. Sisko jää katsomaan omalle paikalleen palaavan veljensä perään hymyillen.

10.03 Syyttäjä käsittelee yhä Ranta-ahon apurin sanomisia. Apuri kertoo joutuneensa Partioaittaan tarvikeostoksille, ja häntä oli hävettänyt sovitella eräkaupassa erilaisia reppuja. Hän oli yrittänyt tivata Ranta-aholta, liittyykö tarvikkeiden ostaminen huumekauppaan.

"Niko on sellainen, että kun on ongelmia, hän alkaa vältellä niistä puhumista", apuri on sanonut.

10.00 Ranta-aho nousee paikaltaan ja kävelee ripein askelin salin sivuovesta ulos. Siskonsa istumapaikan ohi kävellessään huumekaupat myöntänyt mies väläyttää siskolle leveän hymyn. Sisko hymyilee lämpimästi takaisin.

9.52 Salissa käydään läpi, mitä Ranta-ahon apuri on sanonut salattujen Aquaris-puhelinten käytöstä, eli kenellä puhelimia on ollut tai miten niitä on vaihdeltu.

Syyttäjä esittelee, mitä Ranta-ahon apuri kertoo tehneensä Ranta-ahon käskystä. Hän on hakenut huumerahoja muun muassa Helsingin Säästöpankinrannasta, Lempäälästä hevostallilta ja Tampereen Pyynikiltä.

"Näin Niko pyysi minua toimimaan. Sain vielä matkarahaa 300 euroa".

9.40 Syyttäjä käsittelee huumekaupasta peräisin olevia rahoja, joita Ranta-ahon apuri oli tuomassa Espanjaan Ranta-ahon luo. Hänet otettiin kiinni Helsinki-Vantaalla.

Kun yksi apuri jäi kiinni, toista apuria pyydettiin mukaan "hommiin, joista voisi saada isosti rahaa", ilmenee kuulustelupöytäkirjasta.

9.25 Syyttäjä esittelee huumekätköjä koskevaa viestienvaihtoa ja kuulusteluja poliisin esitutkintapöytäkirjoista. Kyse on Ranta-ahon sisäpiiriläisistä.

Ranta-ahon sisäpiiriläinen on kuulusteluissa kertonut, että hänen ohjeistajanaan kaikissa huumekauppaan kytkeytyvissä asioissa on toiminut Ranta-aho.

Tranberg keskustelee välillä asianajajansa kanssa. Niko Ranta-aho istuu toisella puolella salia eikä keskustele avustajalleen.

Salin takaosassa istuu Ranta-ahon sisko, joka on myös syytettynä vyyhdissä. Hänen asioitaan ei tänään käsitellä.

9.10 Hyvää huomenta. Käsittely alkaa. Toinen pääsyytetty Janne Tranberg saapui saliin kuljetusongelmien vuoksi noin 10 minuuttia myöhässä. Paikalla salissa on myös toinen päätekijä Niko Ranta-aho sekä huumesyytteissä olevia Tranbergin sisäpiiriläisiä. He ovat Cannonballin ex-jäseniä.

Tuomari ehdottaa, että Ranta-ahon vapauttamista koskeva asia käsitellään vasta päivän päätteeksi. Todennäköisesti tähän saadaan selvyys vasta myöhään iltapäivällä. Ranta-ahon puolustus myöntyy iltapäiväiseen käsittelyyn.

Syyttäjä alkaa ruotia Karkkilan huumekätköön liittyviä puhelinkuvatodisteita.

Syyttäjät ovat kuitenkin vastustaneet vapauttamista, joten on myös mahdollista, ettei häntä tässä vaiheessa oikeusprosessia päästetä vapaalle jalalle.

Päätös edellyttäisi, ettei oikeus katso hänen vapaalle laskemisensa sotkevan tai haittaavan jäljellä olevaa oikeuskäsittelyä.

Tähän mennessä oikeus on kuitenkin päästänyt vapaaksi lähes kaikki muut jutun vastaajat, joille on vaadittu 13 vuoden maksimirangaistusta. Toinen Katiska-vyyhdin pääsyytetty Janne Nacci Tranberg on aiempien rikostensa vuoksi vankeusvanki, joten hänen osaltaan vapauttaminen kesken prosessin ei olisi mahdollistakaan.

Mitä salissa käsitellään tänään?

Tänään oikeussalissa käsitellään valtavan rikosvyyhdin pääjuttua, jossa syytekohtia on lähes 120. Syytettyjä pääjutussa on kaikkiaan 24.

MTV Uutiset seuraa käsittelyä koko päivän ajan.

Käsittelylistalla on muun muassa Tranbergin sisäpiiriläisten, kuten entisen Cannonball-presidentin kaksi törkeää huumausainerikossyytettä, jotka koskevat Karkkilassa ja Vihdissä maastoon kätkettyjä huume-eriä. 

Miehen epäillään hakeneen suuria määriä huumeita näiltä kätköiltä ja levittäneen niitä.

Tutkinnan mukaan ex-Cannonball-presidentti kauppasi eteenpäin vähintään kuusi kiloa amfetamiinia, puoli kiloa kokaiinia ja yli tuhat ekstaasitablettia.

Niin ikään entinen cannonballilainen, 35-vuotias mies puolestaan on syytteissä kahdesta törkeästä huumausainerikoksesta, kahdesta ampuma-aserikoksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta. Syytteiden mukaan hän toiminut verkossa myytyjen huumeiden yhden postikonttorin ylläpitäjänä. Hänen epäillään postittaneen ja säilyttäneen huumeita helsinkiläisessä vuokra-asunnossa.

Tästä Katiskassa on kyse

Katiska-jutussa on tiivistetysti kyse siitä, että syyttäjän mukaan Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg ovat johtaneet Espanjasta käsin järjestäytynyttä rikosllisryhmää, joka on salakuljettanut Suomeen erittäin suuria määriä huumeita ja lääkeaineita.

Ranta-Aholla ja Tranbergilla on syytteiden mukaan ollut käskyvallassaan neljän-viiden henkilön muodostamat Suomessa toimineet ydinryhmät. Sisäpiiriläiset ovat hoitaneet laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen sekä rahan käsittelyn keskeisimpiä tehtäviä.

Poliisin esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa. Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Niin sanottua Katiska-vyyhtiä on käsitelty Helsingin käräjäoikeudessa tänä keväänä lukuisia kertoja. Nyt jäljellä on enää kolme käsittelypäivää ennen käräjäoikeuden kesätaukoa. Käsittely jatkuu syksyllä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja