Lihavuus ei johdu huonosta itsekurista tai omasta valinnasta – näin psykologit selittävät maailmanlaajuista ylipaino-ongelmaa

Lihavuus tutkijan silmin 6:24
Videolla sisätautilääkäri kertoo, miten lihavuus näyttäytyy tutkijalle.

Brittipsykologit alleviivaavat, ettei lihavuus ole ihmisen oma valinta ja että liikakilojen häpäiseminen saa ylipainoiset ihmiset tuntemaan olonsa entistä huonommiksi. Britannian psykologisen seuran raportista uutisoivat muiden muassa brittimediat BBC sekä The Independent.

Psykologit peräänkuuluttavat asennemuutosta lihavuuden hoidossa ja haluavat hälventää ylipainoon liitettyä negatiivista leimaa. Psykologien mukaan ”lihavan henkilön” sijaan kannattaisi puhua ”henkilöstä, jolla on lihavuutta”. Lisäksi asiantuntijoita tulisi valmentaa puhumaan laihduttamisesta kannustavammin.

Britanniassa yksi neljästä aikuisesta on lihavia ja lähes kaksi kolmesta on ylipainoisia tai lihavia. Suomessa aikuisista miehistä lihavia on kaksi kolmasosaa ja naisista puolet. Lihavuuden lisääntyminen on kaikkialla maailmassa suuri kansanterveydellinen ongelma.

Liikakilojen yleistymistä maailmanlaajuisesti eivät kuitenkaan selitä pelkästään yksilöiden tahdonvoiman heikkeneminen tai omat valinnat, kuten usein kuulee väitettävän, brittipsykologit huomauttavat.

Ihmistä ei saa syyttää liikakiloista

Psykologien mukaan epäterveeseen kehonpainoon vaikuttavat geneettiset tekijät sekä ympäristö, joka ruokkii ylensyöntiä sekä liikkumattomuutta.

Myös stressi ja traumat voivat olla osasyinä lihavuuteen. Raportin mukaan jopa puolet lihavuuteensa hoitoa hakevista aikuisista on kokenut vaikeuksia lapsuudessaan.

Esimerkiksi häpäiseminen painon vuoksi voi aiheuttaa stressiä, mikä johtaa helposti tunnesyömiseen ja painon kertymiseen entisestään.

Lihavuutta hoitavien asiantuntijoiden tulisikin psykologien mukaan ottaa nämä seikat huomioon niin puhuessaan ylipainosta kärsiville kuin hoitaessaan heitä. Ihmistä ei saisi syyttää painostaan. Ihmisten elinympäristöä tulisi myös yrittää muokata sellaiseksi, ettei se lisäisi ylipaino-ongelmaa.

Lähteet: BBCThe Independent

Lue myös:

    Uusimmat