Salametsästäjät lahtaavat petoeläimiä Ruotsin syrjäseuduilla

Vuosittain Ruotsissa tapetaan laittomasti 20-25 sutta, 100-150 ilvestä ja 50 ahmaa, mikä on jopa 10-15 prosenttia niiden kannoista.

Salametsästäjät tappavat Ruotsissa joka vuosi satoja petoeläimiä. Maan rikoksentorjuntaneuvoston tutkimuksen mukaan salametsästys on erittäin yleistä erityisesti syrjäseuduilla ja tekijät joutuvat hyvin harvoin vastuuseen.

Neuvoston mukaan syrjäseuduilla asuvat tukevat epäsuorasti salametsästystä. Todistajat pysyvät vaiti, vihjeitä ei tipu, poliisin työtä häiritään ja viranomaisia jopa uhkaillaan.

- Kyse on poikkeuksellisen laajasta kansalaistottelemattomuudesta, kuvailee neuvoston tutkija Lars Korsell.

Vuosittain Ruotsissa tapetaan laittomasti 20-25 sutta, 100-150 ilvestä ja 50 ahmaa, mikä on jopa 10-15 prosenttia niiden kannoista.

Salametsästäjiä on kuitenkin vuosina 1995-2005 ollut oikeuden edessä vain 155 kertaa, ja ainoastaan 13 tapauksessa tuloksena oli langettava tuomio. Näistäkin kerroista kuudessa tekijä oli ilmoittautunut poliisille itse.

Ongelmalle ei ole tarjolla yksinkertaista ratkaisua. Rikoksentorjuntaneuvosto esittää muun muassa nykyistä parempaa vuoropuhelua petoeläinpolitiikasta päättävien tahojen ja kansalaisten välillä sekä jo salametsästyksen valmistelun ja yrityksen muuttamista rangaistavaksi. Myös turvallisuuspoliisi Säpon kutsumista hätiin pitäisi sen mukaan harkita.

(MTV3-STT-TT)

Lue myös:

    Uusimmat