Salaisuus vauvan kuumeen talttumiseen lymyilee nenässä? Sveitsiläistutkijat syynäsivät vauvojen räkää ja tekivät yllättävän löydön

Baselin yliopiston tutkijat tarkastelivat vauvojen räkää ja löysivät yhteyden nenän bakteerikantojen ja flunssasta paranemisen nopeuden välillä.

Sveitsiläistutkijat huomasivat tutkimuksessaan, että nenän laaja bakteerikanta on yhteydessä vauvojen nopeampaan paranemiseen ensimmäisestä flunssastaan.

Tulosten uskotaan lisäävän ymmärrystä hengitysteissä elävien bakteerien merkityksestä esimerkiksi infektioiden ja astman syntymisessä.

Tutkijat uskovat olevan mahdollista, että tietyt bakteerikannat voivat suojata ihmistä hengityselimistön sairauksilta. Toinen mahdollisuus on, että tietyt bakteerit aiheuttavat infektioita ja pahentavat niiden oireita.

Kuka hoitaa sairasta lasta kotona? Artikkeli jatkuu videon alla.

Kuka hoitaa sairasta lasta kotona? 10:19

Runsas bakteerikanta suojasi taudinaiheuttaijlta

Tutkimuksessa tarkasteltiin 183 nuhakuumetta sairastavan vauvan nenästä otettuja testinäytteitä. Näytteet otettiin ensimmäisten flunssan oireiden ilmettyä ja kolme viikkoa ensimmäisen näytteenoton jälkeen.

Keskimäärin kuumeilevien lasten flunssaoireet kestivät suunnilleen kaksi viikkoa. Vauvan nenästä luontaisesti löytyvä runsas bakteerikanta näytti suojaavan onteloiden mikrobiomeja Moraxellaceae- sekä Streptococcus-sukuun kuuluvilta bakteereilta ja lyhentävän sairastamisaikaa.

Yli kolme viikkoa kuumeen vuoksi oirehtineiden lapsien nenistä löytyi vähemmän mahdollisesti terveyttä edistäviä bakteerikantoja ja enemmän Moraxellaceae- sekä Streptococcus-suvun bakteereita.

Iso-Britannian yleisradioyhtiö BBC huomauttaa artikkelissaan, että samanlaisia tuloksia on saatu tutkimuksista ennenkin.

Nyt julkaistuihin tutkimustuloksiin eivät vaikuttaneet muut hengitysteiden terveydelle merkittävät tekijät, kuten ikä, vuodenaika, sisarusten määrä, päiväkotihoito tai tupakansavulle altistuminen.

Tulokset ilmestyivät ERJ Open Research -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat