"Päiväkotiin tuodaan lapsia kuumeessa, vesirokossa, vatsataudissa..." – et kai sorru samaan?

Kipeän lapsen tulee saada sairastaa kotona, sillä flunssa tarttuu herkästi. Kysyimme lukijoiltamme, onko heidän lapsensa sairastunut, koska päiväkotiin on tuotu sairas lapsi. 

Kerroimme viime viikolla äidistä, joka jakoi netissä kuvan sairaasta lapsestaan muistuttaakseen flunssan vaaroista. Lapsi sai tartunnan serkultaan, jonka vanhemmat väittivät, ettei tauti "ole tarttuvaa sorttia".

– Olkaa kilttejä: jos lapsenne on vilustunut, hänellä on flunssa tai hengitystieinfektio, pitäkää hänet kotona ja hoitakaa häntä, äiti kirjoitti sittemmin poistetun kuvan oheen.

Kysyimme lukijoiltamme, onko heille sattunut vastaavaa. Lue tarinat!

”Viime joulun vietimme taas koko perhe kahden viikon norokierteessä. Kiitos sille vanhemmalle, joka toi joulun alla päiväkotiin "vain kerran yöllä oksentaneen" lapsen. Päiväkotiin tuodaan lapsia kuumeessa, vesirokossa, vatsataudissa, kovassa räkätaudissa… En koskaan vie sairasta lasta hoitoon, en koskaan. Aina järjestän ja raavin jotenkin kokoon systeemin, että sairas lapsi on kotona. Teemme miehen kanssa töitä joko vuorovedoissa, niin, että toinen lähtee illaksi töihin, tai sitten teen öisin työt, pyydän sukulaisia tai palkkaan hoitajan, vaikka se olisi päiväpalkkaani kalliimpi.”
– Lapset 3, 5, ja 8 vuotta

”Vuosi sitten kärsimme noro-viruksen kierteestä helmikuusta kesäkuuhun niin, että viikoittain joku perheemme kuudesta lapsesta oksensi ja ripuloi. Kierre katkesi vasta koululaisten kesäloman alettua. Olen kotiäiti, ja pyrin pitämään lapset kotona heidän sairastelunsa ajan.”
– Lapset 4, 10, 11, 12, 14 ja 15 vuotta

”Oma lapsi onneksi on vielä niin pieni ja suhteellisen terveenä pysynyt. Tarinani koskee enemmän muita lähimmäisiäni, jotka suhtautuvat kyseiseen flunssaan ehkä liiankin vähättelevästi. Kyllä usein itse siihen lopulta sairastuu, kun ihmiset ajattelevat itsekkäästi eivätkä malta pysyä kotona parantumassa. He ajattelevat, että kyllä normaalin flunssan voi saada muualtakin kuin heiltä, vaikka kaupan kärryistä, ja monesti siitä unohtuu kuitenkin kyseinen tilanne: niin moni sairastaa tämän kyseisen flunssan vähän eri tavalla, varsinkin, jos kyse on takana piilevästä muusta sairaudesta, kuten astmasta!

Flunssa pitäisi ottaa yhtä vakavasti kun muutkin sairaudet. Voihan siitä monesti jopa jäädä jotain pidempiaikaisia jälkitauteja, jotka sitten paranevat huonommin. En kyllä ikinä veisi lasta muualle kuin lääkäriin, jos on kipeä, oli tilanne mikä tahansa! Aina pitäisi pystyä asioitaan niin hoitamaan, että kipeä ihminen saisi levätä kotona, jos ei ole hoidon tarpeessa! ”
– Lapsi 1 vuotta

"Kaupunki säästää perhepäivähoitajien ylitöissä, joten aina välillä hoitajilla on vapaata. Sen takia lapset joutuvat olemaan 1–5 päivää päiväkodissa, joka ei sinänsä ole ihmeellistä, mutta kun viet 2–4-vuotiaan lapsen uuteen ympäristöön, on taudin saaminen varma, kuten meidän tyttärellä kävi. Oli juuri toipunut korvatulehduksesta, kun piti viedä päiväkotiin oman hoitajan vapaan takia, ja sai uuden flunssan sieltä. Flunssa meni taas korviin ja sieltä keuhkoihin, jonka seurauksena oltiin osastolla lähes viikko.

Ensimmäisenä päivänä osastolla ihmettelimme, kun näimme lääkärin, miksi hän on niin kireä ja vakava lastenlääkäriksi. Kun tyttäremme alkoi toipua, tuli lääkäri meille juttelemaan, että "huomasitte varmaan, että olin kireä, mutta oli todella tiukka tilanne lapsella". Elämäni pisin viikko. Vihani kaupunkia kohtaan syttyi sillä sekunnilla.

Lapsellamme on astma, ja kun saa sen "tavallisen" nuhan, se kestää 1–3 viikkoa. Kolme ensimmäistä päivää saa palkallista lapsenhoidon järjestämislomaa, jonka jälkeen muuttuu palkattomaksi. Vaimon kanssa vuorottelemme aina, kun lapsi sairastuu, eikä muori pääse maalta auttamaan, niin jommankumman pitää olla palkatta niin kauan kuin talous antaa periksi. Joskus, kun tulee tilanne, että pitää laskut maksaa ja tarvitsee rahaa töistä, pitää leikkiä lapsen terveydellä ja viedä toipilaana hoitoon, mikä satuttaa aina todella paljon. Huono omatunto siitä tulee, ja pelko aina takaraivossa: ”mitä, jos se nyt pahenee ja joutuu sairaalaan, se on minun syy!”"
– Lapsi 4 vuotta

”Ennen vanhaan äitini vei meitä sisaruksia aina talosta taloon, missä sairastettiin mitäkin tautia, mutta meihin ei tarttunut mikään tauti… Paitsi kotiinpääsyn jälkeen laitokselta kävi neuvolatäti punnitsemassa, mittaamassa ja antamassa minulle tarvittavat rokotukset, niin silloin nousi yli 40 asteen kuume.

Sen jälkeen en ole saanut minkään näköistä rokotusta, koska neuvolatätit eivät uskaltaneet antaa. Äiti laittoi aina lapun minun mukana, että omalla vastuulla saatte rokottaa. Paitsi nyt vanhempana olen itse käynyt otattamassa jäykkäkouristusrokotuksen ja kurkkumätää vastaan rokotuksen, kun ennen kävin Venäjällä työporukan kanssa, ja siellä jylläsi silloin paha kurkkumätätauti.”

”Tälläkin hetkellä poika nukkuu kipeänä. En herättänyt poikaa aamulla, jottei menisi kouluun. Kova stressi pojalla, kun koulu painostaa tulemaan kipeänäkin. Viime huhtikuussa muun muassa terveydenhoitaja vaati tuomaan pojan kouluun ja sanoi, että poika voi käyttää terveydenhoitovessaa, jos ei halua ripuloida yleisvessassa, ja jollei poika tule kouluun, niin tämä hakee kotoa pojan ja vie kouluun sekä soittaa lastensuojeluun. Poika on nyt viitosluokalla, ja usein joku luokasta on kipeänä.

Enää eivät oppilaat paljoa vapaa-ajallaan käy kavereidensa luona, koska flunssaa, mahakipua ynnä muuta sellaista. Mutta koulu asettaa pakkotilanteen, jossa pakko mennä kipeänä kouluun, tai stressata mahdollisista seurauksista.

Tämä ei ole kivaa. Edellisessä koulussa pojan opettaja kiusasi poikaani, ja tämänkään johdosta emme anna periksi. Jos poika on kipeä, niin kouluun ei mene, vaikka itse presidentti tulisi noutamaan.”

Onko sinulle sattunut vastaavaa? Kerro tarinasi!

Lomakkeen voi täyttää myös nimettömänä.

Lue myös:

    Uusimmat