Onko kevätnuha allergiaa vai flunssaa?

Etelä-Suomessa leppä kukkii, ilma täyttyy katupölystä ja samaan aikaan liikkeellä on flunssa-aalto. Nuhaa voi olla vaikeaa hoitaa, jos ei tiedä, mikä on sen syy.

Helsingin terveysasemien johtaja Antti Iivanainen kertoo, että eron allergianuhan ja flunssanuhan välillä tunnistaa siitä, että allergiaan liittyy nenän ja silmien kutinaa.

—Siitepölylle ja katupölylle altistutaan, kun mennään ulos. Jos sisälle mennessä oireet helpottavat, se viittaa joko siitepölyallergiaan tai katupölyyn, Iivanainen sanoo.

Flunssan taas tuntee enemmän myös kurkussa.

—Tyypillisesti nuha, kurkkukipu ja yskä ovat flunssan oireita. Kurkku on usein karhea, ja on pikkuisen sairas olo.

Allergialääke ei auta flunssaan

Katupöly taas tuntuu enemmän nenässä.

—Allergiaan verrattuna katupöly on enemmän semmoista ärsytystä ja karkeaa tunnetta nenässä. Siitä kutinat ja aivastelu puuttuvat. Nuha helpottaa, kun menee paikkaan, missä katupölyä ei ole.

Vaikka oireet olisivat saman kaltaiset, Iivanaisen mukaan flunssaa ei voi hoitaa allergialääkkeillä. Lääkkeet eivät toimi myöskään toisin päin.

—Särkylääkkeet eivät allergiaan auta, mutta esimerkiksi suihke, joka supistaa nenän limakalvoja, auttaa sekä flunssanuhaan että allergiseen nuhaan. Mutta paljon järkevämpää on käyttää allergiaan allergialääkkeitä, joita apteekeista saa hyvin.

Testaa nuhaa lääkkeellä

Iivanaisen mukaan nuhan laatua kannattaa testata allergialääkettä kokeilemalla.

—Jos ottaa allergialääkkeen ja oireet menee ohi, nuha viittaa allergiaan. Lisäksi kannattaa katsoa, tulevatko oireet siitepölyaikana kun menee ulos, ja helpottavatko ne, kun siirtyy sisälle.

Koivu voi aivastuttaa myös ei-allergikkoja

Allergiaoireita voivat kuitenkin saada myös ihmiset, joilta allergiaa ei ole diagnosoitu.

—Joinakin vuosina on runsaasti esimerkiksi koivun siitepölyä ilmassa ja silloin suurempi osa saa oireita.

Iivanainen neuvoo allergiaoireiden kanssa vuosittain painiskelevia aloittamaan nenäsuihkeiden käytön ennen oireiden alkamista.

—Silloin nenä ei ole niin herkkä allergeeneille. Vasta sitten jos tulee kutinaoireita ja nuhaa, kannattaa ottaa tabletti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja