Synnytystapa vaikuttaa lapsen allergisoitumiseen – miljoonaotos vahvistaa aiempia käsityksiä keisarileikkauksen riskeistä

10:21

Synnytystapa näyttää vaikuttavan lapsen immunologiaan. Tuore tutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä, joiden mukaan keisarileikkaus vaikuttaa lapsen immunologiseen kypsymiseen. 

VIDEO: Mitä vanhempien tulisi tietää kotisynnytyksestä? Asiasta puhumassa kotikätilö.

Keisarileikkauksella syntyneillä lapsilla näyttää olevan tavallista enemmän ruoka-allergioita myöhemmässä elämässä, selviää Journal of Allergy and Clinical Immunology -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen kohdalla tilanne näyttää olevan päinvastainen: keskosuus näyttää vähentävän ruoka-allergioiden riskiä.

Keisarileikkaus nostaa allergiariskiä viidenneksellä

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli miljoonaa Ruotsissa vuosina 2001–2012 syntynyttä vauvaa. 13 vuoden aikana ruoka-allergia kehittyi 2,5 prosentille lapsista, eli noin 26 700 lapselle.

Riski ruoka-allergian kehittymiselle oli 21 prosenttia suurempi, jos lapsi oli synnytys keisarileikkauksella eikä alateitse. 

Sen sijaan ennen 32. raskausviikkoa syntyneillä keskosilla on tutkimuksen mukaan 26 prosenttia pienempi riski ruoka-allergiaan myöhäisemmässä lapsuudessaan.

Tuore tutkimus vahvistaa aiempia käsityksiä

Nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä, jonka mukaan keisarileikkauksella syntyneiden lasten immulonoginen kypsyminen on poikkeavaa alateitse syntyneisiin lapsiin verrattuna. Aiemmin keisarileikkaukset on yhdistetty esimerkiksi lapselle kehittyneeseen astmaan sekä maitoallergiaan.

Keisarileikkauksella syntyvän lapsen elimistö ei altistu synnytykseen liittyville välittäjä- ja hormonivaikutuksille eikä pääse kosketuksiin synnytyskanavan mikrobien kanssa. On mahdollista, että tämä lisää sairastumisriskiä myöhemmin lapsuudessa.

On myös mahdollista, että keisarileikkaus vaikuttaa ruoka-allergian kehittymiseen välillisesti. Rintaruokinnan aloitus voi viivästyä keisarileikkauksen jälkeen. Lisäksi keisarileikkaus saattaa vaikuttaa antibioottien käyttöön. Antibiootit muuttavat ihmisen bakteerikantaa jopa pysyvästi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja