Mainos

Saksassa ydinvoimamyönteiset puolueet saivat valtaa

Saksassa ydinvoimamyönteiset puolueet saivat vaaleissa valtaa. Helsingin yliopiston professori Hannes Saarinen ennakoi MTV3:n Huomenta Suomessa, että ydinvoimaa saatetaan jopa lisätä Saksassa. Vihreät ja sosiaalidemokraatit ovat perinteisesti vastustaneet ydinvoimaa, mutta ne ovat nyt oppositiossa.

- Saksassa on katsottu, että ydinvoiman täydellinen alasajaminen ei olisi viisasta. Siellä tullaan varmasti ainakin jatkamaan ydinvoiman käyttöä, mahdollisesti jopa lisäämään, Saarinen pohtii.

Suomessa Nordstream-kaasuputki on kirvoittanut viime kuukausina vilkasta keskustelua. Saarinen uskoo, että Saksa todella tarvitsee putken, sillä energiatarve on suuri.

- Ja koska Venäjä kaasuputksesta hyötyy ja Saksa tarvitsee kaasua, on yhteistyökuvio aika luonnollinen, luonnehtii Saarinen.

"EU:ssa katse myös pieniin maihin"

Saarisen mielestä yhtestyön syveneminen Saksan ja Ranskan välillä olisi tarpeen.

- Se on aina koitunut EU:n hyväksi, jos yhteistyö EU:n sisällä on mahdollisimman hyvä. Ranskan ja Saksan välinen yhteistyö on yksi tärkeä tukipilari. EU on kuitenkin suurempi kuin pelkästään Saksa ja Ranska, joten siinä mielessä täytyy luoda katse myös pienempiin maihin.

Saksa Euroopan suurimpana taloutena on bruttokansantuotteestaan velkaa jopa 60 prosenttia. Helsingin yliopiston professori Saarinen ei kuitenkaan usko, että verojen alennus ratkaisee talouden ongelmia.

"Suomen ja Saksan suhteissa ei moitteita"

- Jos veronalennukset on oikein kohdistettu, ne kannustavat tuottamaan ja sikäli tuottavuus koituu talouden hyväksi ja velka vähenee. Tämä on on kuitenkin vain yksi tie, eikä suinkaan ainoa mahdollinen Se ei ratkaise valtavaa finanssiongelmaa.

Saksan hallituksen värillä Saarisen mielestä on Suomenkin kannalta väliä.

- Nykyinen, uusi hallitus Saksassa tulee varmasti säilyttämään hyvät suhteet Suomeen. Se on mielestäni aika selvää. Ja tätä asiaa varmasti auttaa se, että Suomessakin on porvarihallitus, sanoo Saarinen.

(MTV3)

Katso Tapio Nurmisen raportti Berliinistä ja professori Hannes Saarisen haastattelu (Huomenta Suomi 28.9.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.