Mainos

Saksassa kolarointi turvallisempaa kuin Suomessa

Maalla on väliä autokolarin sattuessa, paljastaa tuore tutkimus eurooppalaisten autoilijoiden ensiaputaidoista. Varmimmin onnettomuuden uhria osataan auttaa Saksassa ja heikoiten Italiassa. Suomi sijoittui tiedoissaan vertailuryhmän kärkipäähän.

Saksan autoliitto ADAC:n koordinoimassa ja kansallisten autoliittojen toteuttamassa tutkimuksessa tutkittiin 14 eri Euroopan maan autoilijoiden ensiaputaitoja onnettomuustilanteessa. Tutkimus paljasti, että moni haluaa auttaa, mutta harva tietää miten.

Vain 18 prosenttia tutkimukseen osallistuneista osasi nimetä kaikki toimenpiteet, mitä onnettomuuspaikalle saavuttaessa tulee tehdä. Suomalaisista toimenpiteet osasi nimetä 26,4 prosenttia autoilijoista. Parhaiten onnettomuuspaikalla toimimisen hallitsivat saksalaiset, joista 32,5 prosenttia tiesi miten toimia.

Onnettomuuspaikalle saavuttaessa tulee ensin huolehtia omasta turvallisuudesta varoittamalla muuta liikennettä, suojata onnettomuuspaikka lisävahinkojen välttämiseksi, tehdä hätäilmoitus hätänumeroon sekä tarjota ensiapua loukkaantuneille.

Parhaiten tutkimukseen osallistuneet muistivat hätäilmoituksen tekemisen (koko tutkimus 68,9 %, Suomi 86,8 %) ja huonoiten omasta turvallisuudesta huolehtimisen (koko tutkimus 35,4 %, Suomi 38,1 %).

Tietämys oikeista toimenpiteistä onnettomuuspaikalla. (14 tutkimukseen osallistunutta maata paremmuusjärjestyksessä.)

1. Saksa

2. Kroatia

3. Portugali

4. Suomi

5. Ranska

6. Tanska

7. Sveitsi

8. Slovenia

9. Itävalta

10. Belgia

11. Serbia

12. Tšekki

13. Espanja

14. Italia

Vain noin joka toinen tietää yleisen hätänumeron

Yleinen hätänumero 112 on suomalaisille itsestäänselvyys, mutta sitä se ei ole muiden vertailumaiden autoilijoille. Yleisen hätänumeron osasi nimittäin mainita ainoastaan 57,7 prosenttia tutkimukseen vastaajista. Joissakin maissa on kuitenkin käytössä myös kansallinen hätänumero, jonka mainitsi noin 40 prosenttia vastaajista.

Suomalaisista 97 prosenttia muisti yleisen hätänumeron 112. Itävaltalaisista hätänumeron muisti vain seitsemän prosenttia. Kolme neljäsosaa itävaltalaisista osasi kuitenkin mainita kansallisen hätänumeronsa.

Suomessa osataan turvata hengitys

Peräti 91 prosenttia suomalaisista tietää, että onnettomuuspaikalla tulee tarkistaa, hengittääkö uhri. Tämä oli tutkimuksen korkein lukema. Onnettomuuden uhrin hengityksen turvaaminen on ensiavun tärkein kohta, sillä ilman hengitystä ei kukaan pysy elossa.

– Me olemme Punaisessa Ristissä tehneet monta kymmentä vuotta töitä sen eteen, että ihmiset osaisivat turvata uhrin hengityksen. Siinä mielessä tämä oli merkittävä asia, Suomen Punaisen Ristin asiantuntija Kristiina Myllyrinne sanoo.

Suomalaiset tiesivät myös muiden maiden autoilijoita paremmin, miten tyrehdyttää vakava verenvuoto. Peräti 96,5 prosenttia muisti, että haavan päälle pitää asettaa puristusside.

Myllyrinne kuitenkin muistuttaa, että tutkittavien määrä oli tutkimuksessa melko pieni, yhteensä 2786, joten selkeitä yleistyksiä eri maiden ensiaputaidoista ei voi tutkimuksen perusteella tehdä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.