Saksan hallitus kiistelee ydinvoiman alasajosta

Saksan punavihreässä hallituksessa on kehkeytynyt sisäinen kiista ydinvoimasta luopumisesta. Erimielisyydet puhkesivat alkuviikosta julkiseksi riidaksi liittokansleri Gerhard Schröderin ja vihreitä edustavan ympäristöministerin Jürgen Trittinin välillä.

Sosiaalidemokraatit (SPD) ja vihreät ovat eri mieltä siitä, miten ja millaisella aikataululla Saksan 19 ydinvoimalaa suljetaan. Ydinvoiman alasajo oli vihreiden tärkein vaalilupaus ja myös sosiaalidemokraatit ovat antaneet periaatteellisen tukensa vihreiden ajamalle asialle. Viime aikoina Schröderin ja Trittinin kannat asiassa ovat kuitenkin ajautuneet yhä kauemmaksi toisistaan. Schröder varoitti tiistaina Trittiniä lähtemästä täysin omille teilleen hallituksen muiden ministerien mielipiteistä piittaamatta. Schröderiä ärsytti ennen muuta se, että Trittin oli omin päin erottanut kaksi komiteaa, joiden piti toimia hallituksen neuvonantajana ydinvoimaloiden sulkemista suunniteltaessa.

Schröder kovana

Schröder muistutti, että SPD ja vihreät ovat sopineet yhteisten neuvottelujen käymisestä ydinenergiateollisuuden kanssa.
-Jos joku asettaa tämän yhteistyön kyseenalaiseksi, niin kyseenalaiseksi joutuu myös poliittinen sopimuksemme, joka on tärkeä koko koalitiolle, liittokansleri jyrisi. Trittin perääntyi asiassa keskiviikkona ja vakuutti, että Schröder ja hän ovat ydinvoimakysymyksissä "pitkälle samaa mieltä". Vielä tiistaina Trittin erotti - ilmoittamatta asiasta Schröderille - valtiollisen ydinvoimakomitean, joka hänen mielestään suhtautui yksipuolisen myönteisesti ydinvoimaan. Uuteen komiteaan tarvitaan hänen mielestään myös ydinvoimaan kriittisesti suhtautuvia henkilöitä.

Neuvottelut alkuun tammikuussa

Trittin on puolestaan käärmeissään siitä, että Schröder kävi viime viikolla neuvotteluja Saksan energiatuottajien kanssa ilman Trittiniä. Tapaamisen päätteeksi Schröder ilmoitti, että varsinaiset neuvottelut ydinvoimaloiden sulkemisesta aloitetaan tammikuussa. Tarkoituksena on, että alasajon aikataulusta sovitaan ensi vuoden aikana. Arvioiden mukaan Schröder olisi valmis antamaan energiateollisuudelle 20-40 vuotta ydinvoimasta luopumiselle. Ydinvoimaloiden sulkemisen myötä menetetään mahdollisesti jopa 150000 työpaikkaa ja koko operaation lasketaan maksavan 88 miljardia D-markkaa eli 265 miljardia Suomen markkaa. Saksa saa kolmanneksen sähköenergiastaan maan 19 ydinvoimalasta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat