Mainos

Saksalle huomautus budjettivajeesta

EU:n komissio vaatii Saksaa leikkamaan budjettivajeensa alle kolmeen prosenttiin vuoteen 2005 mennessä. Sekä Saksan että Ranskan arvellaan ylittävän EU:n vakaussopimuksen rajat jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Euroopan unionin komissio on päättänyt suositella kurinpitomenettelyn aloittamista Saksaa vastaan budjettialijäämän vuoksi. Saksa seuraa näin Ranskaa, jolta komissio vaati aiemmin syksyllä lisää toimia EU:n vakaussopimusta rikkovan julkisen talouden alijäämän takia.

EU:n talousasioista vastaava komissaari Pedro Solbes arvioi, ettei Saksa pysty täyttämään komission tammikuussa esittämää vaatimusta julkisen talouden alijäämän painamisesta ensi vuonna alle vakaussopimuksen 3 prosentin rajan bruttokansantuotteesta. Saksan tämän vuoden julkisen talouden alijäämän odotetaan nousevan 4,2 prosenttiin bruttokansantuotteesta, eikä merkittävää parannusta ole odotettavissa ensi vuonnakaan.

Solbesin mukaan Saksan on kuitenkin painettava vajeensa 3 prosentin alle viimeistään vuonna 2005. Kyse on samanlaisesta lisävuodesta, jonka toinen suuri vajemaa Ranska sai komissiolta lokakuussa.

EU:n jäsenmaiden valtiovarainministerien ei kuitenkaan odoteta suostuvan mihinkään selkeisiin toimenpiteisiin Saksaa vastaan ensi viikon kokouksessaan. Valtiovarainministerit päättivät marraskuun alussa antaa Ranskalle lisäaikaa esityksen tekemiseksi vajeen supistamisesta. Saksan odotetaan saavan nyt saman kohtelun valtiovarainministereiltä.

Sekä Saksan että Ranskan hallitukset ovat hyökänneet komission toimenpide-esityksiä vastaan. Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel on ilmoittanut, ettei Saksa tottele komission määräyksiä. Solbes myönsi, että on ministereiden tehtävä päättää toimenpiteistä. Hän muistutti kuitenkin, että vakaussopimuksen noudattaminen on ainoa tae unionin toimimiselle kunnolla.

Saksa aloittanut jo leikkaukset

Komissio vaatii, että Saksa leikkaisi julkisen talouden alijäämäänsä 0,8 prosenttiyksiköllä ensi vuonna ja 0,5 prosenttiyksiköllä vuonna 2005. Solbesin mukaan vaatimus on samaa tasoa kuin Ranskan saama kehotus leikata omaa alijäämäänsä 1 prosenttiyksiköllä ensi vuonna.

Talouskomissaari arvioi, että taantuman vuoksi Saksa on menettänyt talouskasvustaan 2 prosenttiyksikköä. Tilanne on sen vuoksi vaikeampi kuin komissio ennakoi tammikuussa. Saksa on myös Solbesin mukaan aloittanut vajeensa leikkaamisen. Ilman leikkauksia Saksan vaje saattaisi olla tänä vuonna jopa 4,75 prosenttia bruttokansantuotteesta, hän kertoi.

Solbes esitti myös tukensa liittokansleri Gerhard Schröderin hallitukselle vaikeista rakenneuudistuksista. Ne pitää toteuttaa hänen mukaansa käsi kädessä vajeen leikkaamisen kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.