Saksalaisporukka harmittelee: Miksi jääkiekon MM-kisoihin on niin vaikea tulla?

Jääkiekon MM-kisat tuovat Helsinkiin tuhansia kisaturisteja, mutta lipunmyynnin käytännön hankaluudet ja lippujen hinnat ovat saattaneet verottaa ulkomailta tulevaa kävijämäärää.

Esimerkiksi Saksasta oli tulossa vähintään kymmenen hengen kisaporukka vielä viime vuoden puolella, mutta vuoden alussa ryhmä joutui toteamaan kisamatkan liian kalliiksi.

– Olin itse hyvin kiinnostunut kisoista ja ajatustasolla sain houkuteltua mukaan useita ystäviäni. Olen itse vieraillut Helsingissä useasti ja kehunut kaupunkia todella paljon, joten ystäväni olivat kiinnostuneita tulemaan mukaan. Jääkiekon MM-kisat olisivat olleet hieno bonus, olisimme tulleet kannustamaan Suomea, saksalainen Hendrik kertoo.

Kolmekymppinen Hendrik kysyi suomalaiselta ystävältään loppuvuodesta, kuinka lippuja voisi kisoihin hankkia. Hän ihmetteli, kun tarjolla oli vain satojen eurojen arvoisia lippupaketteja.

– Käyn katsomassa paljon eurooppalaista jalkapalloa, myös arvokisoja, ja niissä lippuja saa ostettua jo ajoissa ottelukohtaisesti. Matkan suunnitteluvaiheessa loppuvuodesta meidän olisi pitänyt panostaa sekä ajallisesti että rahallisesti tosi paljon, jos olisimme halunneet nähdä edes jonkun Suomen ottelun. Päätimme odottaa muutaman kuukauden, jolloin yksittäiset liput tulivat myyntiin.

"Menee liian kalliiksi"

Vuodenvaihteessa tarjolla oli halpoja lentoja, jotka jäivät kuitenkin hankkimatta lippuihin liittyvän epävarmuuden takia. Hendrik toivoo, että jo tuolloin olisi kerrottu, kuinka paljon tammikuun lopussa myyntiin tulevat yksittäisliput maksavat.

– Suomalainen ystäväni arvioi ensimmäisten Suomi-pelien hinnan olevan jotain 50 euron ja 100 euron välillä, mikä kuulosti porukan mielestä vielä kohtuulliselta. Yritimme yhdessä etsiä tarkempaa hintatietoa, mutta emme löytäneet.

Tammikuun lopussa kuitenkin selvisi, että alkusarjan Suomen ottelut maksavat hintakategoriasta riippuen 155 tai 195 euroa. Tässä vaiheessa porukka alkoi pienentyä.

– Muutama kaveri ilmoitti heti, että menee liian kalliiksi. Pari tarvitsi lisäaikaa reissun miettimiseen - lähinnä luvan kysymiseen vaimolta tai tyttöystävältä. Olimme luvanneet, että teemme mahdollisimman edullisen reissun, Hendrik kertoo.

Kun vielä selvisi, että edulliset lennot olivat myyty loppuun ja halvat majapaikat kiven takana, alkoi kisaporukan matkakuume laantua.

– Kyllä se aika kovalta tuntui, että parin päivän reissusta olisi pitänyt maksaa monia satoja euroja. Ainakin 200 euroa lennoista, 155 euroa pääsylipuista, 100 euroa majoituksesta kaikkein halvimmassakin vaihtoehdossa ja vielä ruuat, juomat sekä sisäiset matkakustannukset päälle, Hendrik erittelee.

– En ole tosin tällaista kisamatkaa ennen tehnyt ulkomaille, joten en osaa sanoa, onko Suomi poikkeuksellisen kallis kohde. Ehkä matkan hinta ei olisi myöskään ollut kynnyskysymys, jos olisimme sydämestämme jääkiekkofaneja - nyt halusimme nähdä lähinnä Helsingin ja kisahumua, hän lisää.

Hendrik on kuullut, että edullisiakin lippuja voisi Suomen peleihin saada, mutta hän ei tiedä siitä sen enempää.

– Ulkomailta matkaa suunnitellessa aikaa ja rahaa tarvitaan myös muiden juttujen järjestämiseen, joten yksittäinen halpa lippu ei vielä ratkaisisi meidän porukan ongelmia.

Saisiko urheilua ja kulttuuria samaan pakettiin?

Saksan maajoukkue pelaa Tukholmassa, mutta myös Tukholman otteluiden pääsyliput myytiin pitkään vain lippupaketteina. Siispä Tukholmakin karsiutui matkasuunnitelmista.

– Eikä siellä olisi sama tunnelma. Suomi kuitenkin puolustaa maailmanmestaruutta. Haaveenani oli päästä loppuotteluun, jossa Suomi pelaisi, mutta ne hinnat ovat järkyttäviä. Lisäksi on luonnollisesti mahdoton tietää, mitkä maat siellä lopulta pelaavat.

Muutenkin Helsinki matkakohteena kiinnosti porukkaa Tukholmaa enemmän. Tosin muukin tarjonta saa hieman pyyhkeitä - porukan tiedossa oli, että Helsinki on vuoden Design Capital, mutta...

– Emme löytäneet mitään erityistä tapahtumaa tai ohjelmaa jääkiekkoviikkojen ajalle. Järjestäjille sellainen vinkki, että muiden tapahtumien yhteyteen olisi hyvä rakentaa jotain isompaa ohjelmaa. Joskus sama ihminen voi olla kiinnostunut sekä urheilusta että kulttuurista, Hendrik naurahtaa.

Tänä vuonna saksalaisporukka seuraa MM-kisoja kotimaastaan käsin, ehkä nettilähetysten kautta. Suomen-matka siirtyi elokuuhun.

Lue myös:

    Uusimmat