Kiinalta varoitus Yhdysvalloille – "Ajaisi suhteet syöksykierteeseen"

Kiinan presidentti Xi Jingping kertoi tänään Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenille, että Kiinan ja Yhdysvaltojen tulisi olla kumppaneita, ei kilpailijoita. Asiasta kertoo Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV.

CCTV:n mukaan Xi sanoi, että maiden välillä on edelleen useita ongelmia, jotka pitäisi ratkaista.

Xin mukaan maiden välisissä suhteissa on kuitenkin tapahtunut edistystä sen jälkeen, kun Xi oli tavannut Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin viime vuonna.

Xi kertoi toivovansa, että Yhdysvallat voisi suhtautua myönteisesti Kiinan kehitykseen.

–  Kun tämä perustavanlaatuinen ongelma on ratkaistu, suhteet voivat todella vakaantua, parantua ja mennä eteenpäin, Xi sanoi.

Blinken: Kiinan suhteista hyötyä Lähi-idässä

Blinken kertoi uskovansa, että Kiinalla voisi olla rooli Lähi-idän jännitteiden purkamisessa.

–  Uskon, että Kiinan suhteilla voisi olla positiivinen vaikutus jännitteiden rauhoittamiseksi, eskalaation estämiseksi ja konfliktin laajenemisen estämiseksi, Blinken kertoi tänään pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Blinken kommentoi myös palestiinalaisia puolustavia mielenosoituksia, jotka ovat levinneet useiden yliopistojen kampuksille Yhdysvalloissa. Blinkenin mukaan mielenosoitukset ovat osa demokratiaa.

–  Kansalaisemme tekevät näkemyksensä, huolensa ja vihansa tiettäväksi. Luulen, että se kuvastaa maan vahvuutta, hän sanoi.

Blinken kertoi kehottaneensa Kiinaa vauhdittamaan fentanyyliä koskevia syytteeseenpanoja.

Hän myös kehui viimeaikaisia toimenpiteitä, joilla on pyritty pitämään aisoissa Yhdysvaltojen fentanyyliepidemian taustalla olevan kipulääkkeen esiasteena käytettäviä kemikaaleja.

–  Korostin, että on tärkeää, että Kiina ryhtyy lisätoimiin, erityisesti asettamalla syytteeseen ne, jotka myyvät fentanyylin valmistukseen käytettäviä kemikaaleja ja laitteita.

Blinken myös ilmoitti, että Yhdysvallat ja Kiina pitävät pian ensimmäiset viralliset keskustelut tekoälyyn liittyvistä huolenaiheista. Blinkenin mukaan keskustelut pidetään lähiviikkoina.

–  Jaamme omat näkemyksemme tekoälyn riskeistä ja hyödyistä, ja kuinka niihin olisi hyvä vastata, Blinken kertoi.

Wang varoitti suhteiden syöksykierteestä

Aiemmin tänään Kiinan ulkoministeri Wang Yi varoitti Blinkeniä tämän esitettyä huolensa muun muassa Kiinan Venäjälle antamasta tuesta.

Wangin mukaan Yhdysvaltain painostus voisi ajaa Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet syöksykierteeseen.

Wang sanoi myös, että Taiwanin-kysymys on "ensimmäinen punainen linja", jota Yhdysvaltain ei pidä ylittää suhteissaan Kiinan kanssa.

Yhdysvaltain ulkoministeri kuvaili yli viisituntista keskusteluaan Wangin kanssa kattavaksi ja rakentavaksi.

Blinken on vierailulla Kiinassa jo toista kertaa alle vuoden sisällä

Lue myös:

    Uusimmat