Mainos

Sahlin on valittu Ruotsin demarien puheenjohtajaehdokkaaksi

Mona Sahlin on vastannut myöntävästi vaalivaliokunnan pyyntöön. Hän saa kannatusta useilta demari- ja ay-johtajilta.

Ruotsin sosiaalidemokraattien vaalivaliokunta on pyytänyt Mona Sahlinia pyrkimään puolueen puheenjohtajaksi. Hän on vastannut myöntävästi, kertoo Ruotsin radio.

Puolueen vaalivaliokunta esitti häntä tänään virallisesti Göran Perssonin seuraajaehdokkaaksi. Valinta oli yksimielinen eikä Sahlinilla ollut vastahdokkaita. Vaalivaliokunnan puheenjohtajan Lena Hjelm-Wallenin mukaan Sahlinilla on paljon tietoa puolueen toiminnasta ja hän vastaa valiokunnan käsitystä hyvästä johtajasta.

Sahlin saa kannatusta useilta demari- ja ay-johtajilta, mutta suurin paikallisosasto Skåne ei ole vielä ilmoittanut kantaansa. Häntä tukevilla osastoilla on kuitenkin selvä enemmistö puoluekokouksessa, joka pidetään maaliskuussa.

- Minulla on riittävästi virtaa, tahdon tätä riittävästi ja uskon, että tämä on riittävän hauskaa, Sahlin kommentoi valintaansa.

Hän sanoi myös tekevänsä demareista "pirteän, hauskan, valppaan ja uteliaan puolueen", jos tulee valituksi maaliskuussa.

Sahlin oli mukana myös vuoden 1996 puoluejohtajakilvassa. Silloin hän kompastui luottokorttiskandaaliin.

Mona Sahlinin kaksi tärkeintä tehtävää

Tukholman kupeessa Nackassa kasvanut Mona Sahlin on syntynyt 9. maaliskuuta 1957. Edellispäivänä vietetty kansainvälinen naistenpäivä oli kenties enne: Sahlin nousi jo nuorena politiikan huipulle ja oli ensimmäinen nainen monessa tehtävässä.

Vuonna 1964 hän oli perustamassa Barbie-nukeille omaa klubia ja 15-vuotiaana hän oli jo sosiaalidemokraattisten nuorten aktiivi. Ruotsin valtiopäivien nuorin edustaja hänestä tuli 25-vuotiaana ja Ingvar Carlssonin hallituksen ministeri 32-vuotiaana.

Porvarien vaalivoiton jälkeen vuonna 1991 Sahlinista leivottiin demarien puoluesihteeri. Siinäkin tehtävässä hän oli ensimmäinen nainen. Vuonna 1995 Sahlin oli uudelleen hallituksessa, varapääministeri ja puolueensa kruununprinsessa.

Vuonna 1995 skandaali vei Sahlinilta mahdollisuudet edetä puoluejohtajaksi. Luottokorttilasku paljasti Sahlinin käyttäneen hallituksen korttia omiin ostoksiin, ja hän vetäytyi hallituksesta.

Vuonna 1998 hänet kutsuttiin uudelleen ministeriksi ja vähemmistöministerinä hän tutustui myös kuningaskunnan suomalaisen kielivähemmistön vaatimuksiin.

Maaliskuussa Sahlin saa vastuulleen ne kaksi tehtävää, jotka Ruotsin demarijohtajille ovat aina olleet ne tärkeimmät: pitää puolue koossa ja hallitusvastuussa. Hänen työnsä alkaa taistelulla hallitusvastuusta.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.