Mainos

Sähkön markkinahinta on eriytynyt poikkeuksellisen paljon

Sähkömarkkinoiden eriytyminen johtuu suurelta osin puutteellisista sähkön siirtoyhteyksistä. Markkinasähkön Suomen ja Ruotsin aluehinta on kaksinkertainen Oslon aluehintaan verrattuna.

Pohjoismaiden yhteisten sähkömarkkinoiden hinnat ovat eriytyneet kesän aikana poikkeuksellisen paljon ja pitkäaikaisesti. Sähkö maksoi Suomessa elokuussa viisi kertaa enemmän kuin Oslon ja Bergenin verkkoalueella. Nord Poolin järjestelmähinnan Suomen aluehinta ylitti kahdella kolmasosalla.

Sähkömarkkinoiden eriytyminen johtuu suurelta osin pohjoismaisen kantaverkon pullonkauloista eli puutteellisista sähkön siirtoyhteyksistä. Markkinat eivät ole pystyneet täysimääräisesti hyödyntämään runsaiden sateiden kasvattamaa Norjan vesivoimaa. Aluehintoihin ovat vaikuttaneet myös voimaloiden seisokit.

Markkinoiden eriytyminen on kauppa-ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan ollut poikkeuksellisen suurta. Selvitettäväksi otetusta yhteispohjoismaisen kantaverkko-operaattorin perustamisesta etsitään ratkaisua sähkömarkkinoiden toimintaongelmiin ja verkkoinvestointien vauhdittamiseen.

Markkinahinnat eriytyivät voimakkaasti kesäkuusta alkaen. Elokuussa Oslon aluehinta oli Nord Poolin mukaan laskenut vain 0,5 senttiin kilowattitunnilta. Suomen aluehinta laski elokuussa keskimäärin 2,7 senttiin kilowattitunnilta ja Nord Poolin järjestelmähinta vajaaseen 1,7 senttiin.

Markkinasähkön Suomen ja Ruotsin aluehinta on tällä haavaa kaksinkertainen Oslon aluehintaan verrattuna. Suomessa markkinasähkö maksoi keskimäärin 3,6 senttiä ja Oslossa vajaat 1,9 senttiä kilowattitunnilta. Nord Poolin järjestelmähinta noteerattiin 2,8 sentiksi kilowattitunnilta.

Sähkön markkinahinta on laskenut vuoden alusta lähtien. Hintojen laskun syynä ovat sekä lämpimän sään aiheuttama kulutuksen lasku ja kesän runsaat sateet että päästöoikeuksien hinnan romahtaminen käytännössä arvottomiksi. Hintoihin kohdistuu kuitenkin vahvaa nousupainetta ensi vuoden alussa.

Kioton päästökauppakauden alkaminen nostaa heti vuoden alusta sähkön hintaa. Sitä vetävät nousuun myös veronkorotukset ja kulutuksen kasvu. Ensi vuoden päästöoikeuksia vaihdettiin torstaina Nord Poolissa 21,60 euron tonnihinnalla.

Ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen sähkösopimusten hinnaksi Nord Poolissa noteerattiin torstaina 4,8 senttiä kilowattitunnilta. Koko vuoden sopimuksen sai noin 4,7 sentillä kilowattitunnilta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.