Mainos

Saddamin kohtalo hämärän peitossa

Saddam Husseinin kohtalosta on edelleen epäselvyyttä. Epävirallisten tietojen mukaan Saddam olisi ainakin haavoittunut.

Uusimpien amerikkalaistietojen mukaan Saddam Hussein haavoittui ensimmäisessä Bagdadiin suunnatussa ilmaiskussa eilisaamuna.

ABC-yhtiön uutisten mukaan silminnäkijät ovat kertoneet, että Saddam vietiin ambulanssiin iskun jälkeen.

Samojen tietojen mukaan Saddam Husseinin ja hänen sotapäälliköidensä välillä käyty viestiliikenne on ollut siitä lähtien olematonta. Tämä viittaisi siihen, että Saddam on joko kuollut tai haavoittunut.

Yhdysvaltain puolustusministeriö ei ole kommentoinut asiaa.

Irak kiistää tiedot

Irakin tiedotusministeri Mohammed Saeed al-Sahaf vakuutti aiemmin Saddamin olevan hengissä ja turvassa. Reutersin mukaan ministeri kertoi Yhdysvaltain iskeneen Saddamin kotiin, mutta lisäsi, että Saddam perheineen on täysin kunnossa.

Britannian puolustusministeri Geoff Hoon ilmoitti suhtautuvansa varauksella tietoihin, joiden mukaan Saddam Hussein on hengissä. Hoonin mukaan Saddamin kohtalosta ei ole varmuutta ja tämä on saattanut saada surmansa tai haavoittua.

Yhdysvaltalaiset tiedusteluasiantuntijat arvioivat Washington Post -lehdessä Irakin presidentin Saddam Husseinin ja mahdollisesti toisen tai molempien tämän poikien olleen eilisessä ensi-iskussa tuhotussa rakennuksessa.

Asiantuntijoiden mukaan on vielä epäselvää, mitä rakennuksessa olleille on tapahtunut. Osa merkeistä viittaa siihen, että Saddamille kutsuttiin lääkäriapua heti iskun jälkeen.

Saddamin puhe aito?

Irakin televisiossa esitetty Saddamin puhe on Washington Postin mukaan jakanut asiantuntijoiden mielipiteitä.

Teknisen analyysin perusteella lähetyksessä puhunut mies oli Saddam, mutta aiemmin luotettavaksi tunnistajaksi osoittautunut Saddamin entinen rakastajatar väitti miehen olleen joku Saddamin lukuisista kaksoisolennoista.

Lähetyksen tekoajankohdasta ei myöskään ollut varmuutta. Saddamin tiedetään tehneen lukuisia nauhoitettuja televisiopuheita ennen sodan alkua.

CIA etsinyt Saddamia lähes vuoden

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA on työskennellyt presidentin määräyksestä lähes vuoden Irakin johtajan syrjäyttämiseksi. CIA on saanut valtuudet voiman käyttöön.

Senaatin tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Pat Roberts kertoikin, että tiedustelu on onnistunut hankkimaan tietoja henkilöltä, joka tiesi Saddamin olevan bunkkerissa Bagdadin lähiössä.

Toisten virkamiesten mukaan CIA on kerännyt tietoja elektronisin keinoin, kuten satelliiteilla. Yhdysvaltain myös uskotaan kuuntelevan Irakin hallituksen jäsenten yhteydenpitoa.

Tieto Saddamin oleskelusta bunkkerissa vahvistettiin muutama tunti ennen iskua.

Saddamin otaksutaan nukkuvan yönsä eri paikoissa. Vaikka hänellä on useita palatseja, hänen arvellaan viettävän useimmat yönsä tavallisissa taloissa tai eri bunkkereissa, jotka kestävät kilometrin päässä sattuvan 20 kilotonnin räjähdyksen.

Bunkkereihin voidaan yrittää osua pommeilla, jotka on suunniteltu tunkeutumaan betonin läpi maan alla. Nuo pommit on suunniteltu yhteensopiviksi satelliittijärjestelmien kanssa, joten ainakin teoriassa niillä voidaan iskeä kohteeseen tarkasti.

Sodan edetessä Yhdysvaltain arvellaan voivan seurata Saddamia miehittämättömillä Predator-tiedustelukoneilla, jotka on varustettu korkealuokkaisin kameroin ja lämpöpaljastimin.

Yhdysvaltain yritys osua Irakin johtajaan heijastaa Yhdysvaltain politiikan laajempaa muutosta, kertoo BBC. Pian syyskuun 2001 terroristi-iskujen jälkeen Bushin hallitus ilmoitti suunnitelmista kumota sen itsensä asettama kielto salamurhata valtion päämiehiä.

Toinen vaihtoehto eli Saddamin antautuminen tai vangitseminen herättäisi mutkikkaampia kysymyksiä. Sellaisessa tapauksessa Yhdysvallat on ilmoittanut asettavansa Saddamin ja muita maan johtohahmoja syytteeseen sotarikoksista. Mutta kun tiedetään Irakin johtajan uhmakas luonne ja maine, niin useimmat tarkkailijat odottavat hänen kaatuvan taistelussa.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 21.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.