Mainos

Saddamia vastaan jälleen täsmäisku

Presidentti Saddam Hussein ja hänen poikansa Uday ja Qusay olivat kaikesta päättäen bagdadilaisessa ravintolassa, jota vastaan tehtiin täsmäisku eilisiltana. Näin kerrottiin amerikkalaisista viranomaislähteistä tänään. Varmuutta Saddamin kohtalosta ei kuitenkaan ollut.

Yhdysvaltain puolustusministeriö oli saanut kolmesta luotettavana pidetystä lähteestä tiedon, että Saddam, hänen poikansa ja joukko muita Irakin johtajia oli iltapäivällä koolla ravintolassa al-Mansourin alueella Bagdadissa. Tutkassa näkymättömästä B-1-stealth-koneesta pudotettiin neljä bunkkeripommia ravintolaa vastaan. Arabitelevisioissa tiistaina esitettyjen videoiden mukaan ravintolan paikalle jäi noin kahdeksan metrin syvyinen ja viisitoista metriä leveä kuoppa. Neljä rakennusta tuhoutui iskussa, ja ainakin 14 ihmistä kuoli, kertoi AFP.

-En tiedä, säilyikö hän hengissä, vastasi Britannian pääministeri Tony Blair tänään, kun häneltä kysyttiin pommi-iskusta.

Guardian-lehden lähteiden mukaan Saddam ja hänen poikansa olivat ravintolassa keskustelemassa, kuinka päästä pakoon piiritetystä Bagdadista. Guardian kertoi, että liittoutuman tiedustelulähteet olivat pystyneet kuuntelemaan puhelinkeskustelua, jolla kuului ilmeisesti Saddamin ääni. Keskustelu pystyttiin sieppaamaan, koska Britannian tiedustelupalvelu oli saanut selvitettyä salauskoodijärjestelmän, jota keskustelussa käytettiin.
Yhdysvaltojen viranomaiset varoivat kuitenkin vakuuttamasta, että Saddam olisi kuollut iskussa. Saddamia vastaan tehtiin täsmäisku jo sodan ensimmäisenä päivänä 20. maaliskuuta. Tuolloin useat amerikkalaisviranomaiset sanoivat uskovansa, että Saddam kuoli iskussa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 08.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.