Sääntömuutoksesta suivaantunut Unkarin valtapuolue Fidesz jättää EU-parlamentin suurimman ryhmän

Unkarin valtapuolue Fidesz jättää EU-parlamentin EPP-ryhmän, tviittaa puolueen varapuheenjohtaja Katalin Novak. Keskustaoikeistolainen EPP on EU-parlamentin suurin ryhmä.

EPP hyväksyi aiemmin tänään ryhmän sääntöihin muutoksen, joka mahdollistaa kokonaisten puoluedelegaatioiden erottamisen ryhmästä. Aiemmin oli mahdollista erottaa vain yksittäisiä europarlamentaarikkoja.

Uudet säännöt hyväksyttiin 148 äänellä. Muutosta vastaan äänesti 28 ryhmän jäsentä ja 4 oli poissa.Taustalla oli vuosien kipuilu ryhmään kuuluvan Fideszin kanssa.

Fidesz on toiminut EPP:n arvojen vastaisesti ja horjuttanut toimillaan esimerkiksi oikeusvaltioperiaatetta. Osa EPP:hen kuuluvista puolueista on vaatinut pitkään Fideszin erottamista.

Fidesz vastusti sääntömuutosta. Novak jakoi Twitterissä Fideszin johtajan, Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kirjeen, jossa Orban kutsuu sääntömuutosta vihamieliseksi liikkeeksi Fidesziä ja sen äänestäjiä vastaan.

– Fidesz on päättänyt lähteä EPP:n ryhmästä välittömästi, Orban sanoo EPP:n parlamenttiryhmän johtajalle Manfred Weberille osoitetussa kirjeessä.

Fideszin europarlamentaarikkojen lähdön jälkeenkin EPP pysyy EU-parlamentin suurimpana ryhmänä.

Fideszin EPP-jäsenyys jäädytettiin jo aiemmin

Keskustaoikeistolainen EPP eli Euroopan kansanpuolue on kokoomuksen ja kristillisdemokraattien eurooppapuolue. Suomalaisista mepeistä EPP:n ryhmässä istuu kolme kokoomuksen edustajaa.

Fideszin jäsenyys EPP:ssä jäädytettiin jo toissa vuonna, koska Fideszin katsottiin rikkovan eurooppalaisia arvoja.

Jäsenyyden jäädyttäminen eurooppapuolueessa tarkoitti sitä, että Fidesz ei voinut asettaa ehdokkaita EPP:n tehtäviin tai olla paikalla kokouksissa. Se oli kuitenkin muodollisesti EPP:n jäsenpuolue ja sai käyttää sen tunnuksia. Samoin myös Fideszin europarlamentaarikot saivat jatkaa EPP:n ryhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja