Saako kauneusleikkauksen jälkeen sairauslomaa?

Kikherne haavaan? Näin ulkomailla tehdyt leikkaukset näkyvät lääkärin vastaanotolla 2:01
KATSO MYÖS: Moni suomalainen suuntaa kauneusoperaatioihin ulkomaille, mutta millaisia riskejä siihen sisältyy? Haastattelussa erikoislääkäri Heidi Lilja.

Yleensä kirurgisen toimenpiteen jälkeen saa sairauslomaa, mutta koskevatko samat säännöt plastiikkakirurgisia toimenpiteitä?

Kauneusleikkauksen jälkeen olo voi olla kuin jyrän alle jäänyt. Tällöin ei välttämättä ole ihan työkykyinen ja lyhyt sairausloma voi olla enemmän kuin paikallaan.

– Se on työnantajan kanssa sovittavissa. Voimme tarvittaessa kirjoittaa todistuksen, jonka mukaan henkilö on estynyt tekemään jotain työtä tai toimintaa, kertoo plastiikkakirurgi Heikki Kupi.

Kupilla on lähes 30 vuoden kokemus plastiikkakirurgiasta ja hän toimii KC Clinicin johtavana lääkärinä ja on toinen perustajista.

– Se on palkaton sairausloma, jos kyseessä on puhtaasti kauneusleikkaus, hän kertoo.

Tilanne voi olla hiukan mutkikkaampi, jos kyseessä on esimerkiksi rintaleikkaus, joka on jollain tavalla korjaavaksi kirurgiaksi luokiteltava toimenpide. Tällöin kirurgi voi määrätä oikeaa sairauslomaa.

– Jos on selkeät perusteet ja onko kyseessä samantyyppinen toimenpide, joita tehdään julkisella puolella. Siellähän toki aina voi kirjoittaa sairauslomaa, Kupi kertoo.

Työpaikkaa useammin Kupi kirjoittaa todistuksia asiakkailleen, joilla on erilaisia sopimuksia liikuntapalveluiden, kuten yksityisten kuntosalien kanssa. Myös kouluihin voi välillä joutua kirjoittamaan lappuja, jotka vapauttavat oppilaan koululiikunnasta.

– Yleensä asiakkaat ovat aikuisia opiskelijoita, jotka pyrkivät rakentamaan toiminnan niin, ettei se häiritse opiskelua. Koululaisia voidaan hoitaa esimerkiksi hörökorvien takia. Silloin totta kai kirjoitamme lapun, Kupi kertoo. 

 

Lue myös:

    Uusimmat