Hoikat naiset hakeutuvat tähän operaatioon, kun häpyhuulet tursuavat: "Niitä joutuu rullaamaan"

Miksi nuoret naiset hakeutuvat häpyhuulten muovausleikkauksiin? 5:22
Videolla erikoislääkäri Heidi Lilja havainnoillistaa, miten häpyhuulten muovausleikkaus tehdään.

Kiinnostus esteettiseen intiimikirurgiaan ja häpyhuulten muovaamiseen on kasvanut. Lääkäri Heidi Lilja kertoo, mistä syystä operaatioita tehdään. 

Yleiskirurgian erikoislääkäri Heidi Lilja ottaa asiakkaita vastaan yksityisellä plastiikkakirurgiaan erikoistuneella klinikalla Helsingin keskustassa. Kiireisen Aleksanterinkadun varrella sijaitsevassa vastaanottohuoneessa käsitellään hyvin intiimejä asioita.  

Intiimikirurgiset toimenpiteet ovat hyvin yleisiä Plastic Surgery Centerissä. Kiinnostus häpyhuulien muovaamiseen on kasvanut viimeisten vuosien aikana, ja Lilja suorittaa niitä viikoittain eli useita kymmeniä vuodessa.  

Lilja näyttää häpyhuulten muovausleikkausta eli labiaplastiaa pohtivalle aina ensimmäiseksi kuvan ikonisesta taideteoksesta The Great Wall of Vulvasta.

– Haluan näyttää tämän, sillä tässä on kuvattu hienosti erilaisia vulvia eli näissä kipsivaloksissa näkyy, kuinka iso variaatio vulvissa voi olla.  

Tarkoitus on muistuttaa leikkausta pohtivaa asiakasta siitä, ettei ole mitään standardia siihen, millaiset häpyhuulet tulisi olla, vaan jokaisella on omanlaisensa. Sukuelinten mitat ja ulkonäkö vaihtelevat yksilöllisesti.

Harvoin vain esteettinen vaiva

Esteettinen intiimikirurgia on yksi nopeammin kasvavista trendeistä esteettisessä kirurgiassa. Lilja uskoo, että sosiaalisen median tuomat paineet ja lisääntynyt tietoisuus ovat saaneet naiset harkitsemaan yhä enemmän myös intiimikirurgisia toimenpiteitä. Pornossa pimpit näytetään tietynlaisena ja tämän rinnalla oma intiimialue saattaa vaikuttaa epäsopivalta.

Liljan asiakkaat kuitenkin hakeutuvat muovausleikkaukseen useimmiten muista syistä kuin esteettisistä.  

– Tänne ei ole tullut potilaita, jotka sanovat, että kyseessä olisi ainoastaan esteettinen ongelma, vaan aina mukana on myös toiminnallisia ongelmia.

Tyypillisin asiakas on alle 40-vuotias hoikka nainen, Lilja kertoo.  
 
– Kun on todella hoikka potilas, ulommissa häpyhuulissa ei ole paljoa rasvaa. Silloin sisemmät häpyhuulet tursuavat ja roikkuvat näkyvillä ja voivat aiheuttaa ongelmia.

Roikkuvat sisemmät häpyhuulet voivat aiheuttaa yllättäviäkin ongelmia. Varsinkin liikkuessa ne voivat aiheuttaa hankausta, kipua ja kirvelyä. Tämä korostuu tietyissä urheilulajeissa, kuten ratsastuksessa ja pyöräilyssä. Myös seksi voi vaikeutua hankauksen vuoksi, ja hygieniasta huolta pitäminen voi olla hankalaa runsaiden iho- ja limakalvopoimujen vuoksi.

– Potilaat ovat kertoneet, että esimerkiksi vessassa käynnin yhteydessä niitä joutuu asettelemaan ja rullaamaan, koska muuten ne menevät huonoon asentoon ja aiheuttavat ongelmia.

Toisinaan klinikalle tulee asiakkaita, joiden intiimialue on vaurioitunut synnytyksessä ja tätä halutaan muokata. Asiakkaina on myös sukuelinten silpomisen uhreja. 

Löystyykö vulva synnytyksessä? Juttu jatkuu videon alla.

Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi vastaa 1:20
Löystyykö vulva synnytyksessä ja vaikuttaako se nautintoon seksissä? Gynekologi vastaa.

Esteettinen vaiva voi romuttaa itsetunnon

Muovausleikkauksella voidaan myös hakea helpotusta psyykkeeseen. Asiakkaat ovat kertoneet kookkaiden häpyhuulten aiheuttamasta häpeästä ja itsetunto-ongelmista.  

Eräs Liljan asiakkaista häpesi kookkaita sisempiä häpyhuuliaan niin paljon, ettei halunnut, että poikaystävä koskee hänen intiimialueelleen. Gynekologi oli ehdottanut muovausleikkauksen sijaan terapiaa.

– Hän sanoi, että on käynyt 10 vuotta terapiassa, mutta tähän vaivaan siitä ei ole ollut apua.

Leikkaus sen sijaan Liljan mukaan auttoi tilanteeseen.

Älä luule, tiedä! 

Seksimyytit-sarja kumoaa väärät uskomukset seksistä. Sarjan ensimmäisessä jaksossa vieraillaan seksikauppa Kaalimadon varastolla ja selvitetään, mistä penikselliset nauttivat. 

Toisessa jaksossa syvennytään ehkäisymyytteihin ja kysytään, vaikuttaako kondomin paksuus ehkäisytehoon ja lihottavatko e-pillerit oikeasti.

Sarjassa syvennytään myös fetisseihin ja kuullaan, millaisia fetissejä seksityöntekijältä pyydetään. 

Katso kaikki jaksot nyt MTV Katsomosta.

Operaatiossa ylimääräinen kudos poistetaan sisemmistä häpyhuulista, jotta saadaan toivottu koko ja muoto häpyhuuliin. Ennen leikkausta Lilja käy asiakkaan kanssa läpi, kuinka paljon kudosta leikataan. Piirtämällä tehdyt havainnekuvat näyttävät lopputuloksen. Asiakkaan on tärkeä ymmärtää, että häpyhuulilla on tärkeä tehtävä, eikä kerran leikattua saa helposti takaisin.

– Käyn tietenkin aina läpi, etteivät häpyhuulet ole ainoastaan aiheuttamassa ongelmaa. Sisempien häpyhuulten tarkoitus on sulkea vaginan suu ja pitää se kosteana.

Sisemmät häpyhuulet suojaavat siis emätintä ja virtsaputken suuta bakteereilta. Lisäksi ne estävät limakalvoja kuivumasta sekä edistävät seksuaalista mielihyvää.

Toimenpide voidaan tehdä perinteisellä tavalla tai laserin avulla. Lilja hoitaa operaation paikallispuudutuksessa ja itse toimenpide kestää puolesta tunnista tuntiin. Toipuminen kestää viikosta kahteen viikkoon.  

– Keskimäärin tällä alueella haavat paranevat hyvin, mutta toisaalta haava on lähellä peräaukkoa, jossa on bakteereja. Aina on haavatulehdusristi olemassa niin kuin missä tahansa leikkauksessa.

Ammattilaiset suhtautuvat leikkauksiin vaihtelevasti

Häpyhuulten muovausleikkauksia tehdään nykyään sekä yksityisessä että julkisessa terveydenhuollossa. Suomessa yksityissektorilla leikkauksia tehdään arviolta muutamia satoja vuodessa, ja määrä näyttäisi olevan hienoisessa kasvussa, kuten muutkin kehon muokkaukseen ja ulkonäköön vaikuttavat leikkaukset ja toimenpiteet.

Esteettisistä syistä tehtäviin hoitoihin suhtaudutaan julkisissa sairaaloissa usein nihkeästi ja leikkaukseen pääsee, jos taustalta paljastuu selkeä toiminnallinen vaiva.  

Liljan mukaan häpyhuulten muovausleikkauksiin suhtaudutaan ammattilaisten kesken vaihtelevasti. Monelle terveen kudoksen leikkaaminen ei tunnu luontevalta. Sekin on ymmärrettävää, sillä kaikkiin leikkauksiin sisältyy riskejä.

– On yleisesti perustellumpaa leikata sairautta tai terveydellistä ongelmaa, kuten syöpää, kuin tällaista tervettä kudosta.

Liljan mukaan yhteiskunta suhtautuu nykyään suopeammin esteettisiin toimenpiteisiin ja muistetaan, että niillä voi olla isokin vaikutus ihmisten mielialaan ja elämänlaatuun.

– Mielestäni on lääkärin eettinen vastuu käydä tarkkaan läpi ne komplikaatioriskit, mitkä tähän liittyvät, mutta myös huomioida, että tämä on vaiva, jonka voi hoitaa ja se voi parantaa elämänlaatua.  

Esteettistä kirurgiaa moititaan usein pinnallisuudesta. Mitä Heidi Lilja on mieltä siitä, ovatko häpyhuulen muovausleikkaukset turhuutta?

– Jos ei ole nähnyt näitä potilaita ja asiakkaita, ei tiedä, kuinka tyytyväisiä potilaat ovat leikkauksen jälkeen ja kuinka paljon nämä leikkaukset oikeasti ovat vaikuttaneet ihmisten elämänlaatuun. Kyseessä on kuitenkin vaiva, mistä on mahdollisuus päästä leikkauksella melko helposti eroon.

 

Lue myös:

    Uusimmat