Arvokkaita samppanjoita ei tohtisi ostaa "sikana säkissä" tai nauttia niitä niille epäedullisella tavalla. Samppanja-asiantuntija neuvoo, miten toimia.
Samppanja-asiantuntija Essi Avellan kertoo Huomenta Suomen lähetyksessä, että kaikessa on kyse makuasioista – myös samppanjassa.
Vinkit samppanjan maisteluun
- Hyvä lasi: riittävän iso ja tulppaanin mallinen
- Viiniä voi hieman pyöräyttää lasissa, mutta kuohuviinissä aromit tulevat nenään ilmankin
- Ensin nuuhkaisu, sitten sopiva määrä viiniä suuhun, jota voi hieman pyöritellä suussa ja tarkkailla, miltä kuohu tuntuu suussa
Master of Wine -tittelinkin hankkineen Avellanin mukaan samppanjan kuplat kertovan sen laadusta. Kuitenkin tärkeämpää kuin se, miltä kuplat näyttävät lasissa on se, miltä ne tuntuvat suussa.
– Yleensä pienet ja kestävät kuplat ovat laadukkaan samppanjan merkki, Avellan sanoo.
Myös kuohuviinin väristä voi päätellä asioita.
Katso yllä olevalta videolta, millaisia piirteitä ja makuja samppanjasta voi löytyä ja mitä voi päätellä samppanjan etiketistä.