Yllätyspaljastus: Teemu Selänne sekaantui hämmentävällä tavalla Naisleijonien vyyhtiin – "Mustonen saa varmasti potkut"

Jääkiekkolegenda Teemu Selänne sotkeutui erikoisella tavalla Naisleijonien sisäiseen kiistaan Pekingin olympialaisten alla, selviää Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunnan päätöksestä. Jääkiekkoliiton silloisen toimitusjohtajan Matti Nurmisen ja Selänteen viestinvaihto nousi tapauksessa merkittäväksi todisteeksi.

Naisleijonien entiseen päävalmentajaan Pasi Mustoseen kohdistuneista syytöksistä alkuvuodesta 2022 käynnistynyt saaga sai eräänlaisensa päätepisteen perjantaina, kun Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta tiedotti päätöksensä tapauksesta.

Mustosta rangaistiin kolmen kuukauden kilpailukiellolla hänen antamastaan virheellisestä, maalivahti Noora Rätyä ja urheilija-apurahoja koskeneesta, julkisesta lausunnostaan. Vastaavasti Räty sai omasta toiminnastaan neljän kuukauden kilpailukiellon.

Kurinpitovaliokunta katsoi Rädyn tietoisesti pyrkineen aiheuttamaan vahinkoa Mustoselle ja välillisesti myös Naisleijonien olympiajoukkueelle ennen Pekingin kisoja alkutalvesta 2022. Joukkueesta viimeisten valintojen jälkeen pudonnut Räty kokosi olympialaisten alla yhteen nimeämättömien pelaajien syytöksiä kahdeksan vuotta maajoukkuetta luotsanneesta Mustosesta.

Kurinpitovaliokunta katsoi Rädyn ja muiden nimettömänä pysytelleiden pelaajien vähintään osittaisena motiivina olleen Mustosen potkujen aiheuttaminen. Vahvistuksen tähän käsitykseen kurinpitovaliokunta sai kaikista mahdollisista lähteistä jääkiekkolegenda Teemu Selänteen ja silloisen Jääkiekkoliiton toimitusjohtajan Matti Nurmisen välisestä viestinvaihdosta.

Mustosen kutsumana todistajana kurinpitovaliokunnan edessä alkuvuodesta 2024 kuultu Nurminen pudotti uutispommin olympialaisten alla tammikuussa 2022 saamistaan viesteistä. 

Niin ikään kurinpitovaliokunnan kuulema Selänne myönsi välittäneensä Nurmiselle viestejä, joita hän oli saanut nimeämättömiltä Naisleijonien entisiltä tai nykyisiltä pelaajilta. Viesteissä esitettiin syytöksiä Mustosesta, joka oli sillä hetkellä johdattamassa joukkuettaan Pekingin olympialaisiin.

– Ensimmäisessä viestissä todetaan nimenomaisesti, että viestin lähettäjä on keskustellut tahojen kanssa, jotka ovat sitä mieltä, että jos keskusteltu asia tehdään, Mustonen saa varmasti potkut. Kun pelaajien tiedossa on esimerkiksi Rädyn kuulemisen perusteella ollut se seikka, että Mustosen sopimus maajoukkueessa tulee päättymään olympialaisten jälkeen, viittaa tämä seikka kokoonpanon näkemyksen mukaan siihen, että asia on ollut tarkoitus saada julkiseksi jo ennen olympialaisia, kurinpitovaliokunnan päätöksessä todetaan.

"Mitään kitinää ei olisi tullut"

Pasi Mustonen raotti kysymyksiä, joihin SUEK tutkinnassaan halusi vastauksia – esitti vertauksen Jukka Jaloseen 1:48
Maaliskuussa 2023 Pasi Mustonen raotti kysymyksiä, joihin SUEK tutkinnassaan halusi vastauksia – esitti vertauksen Jukka Jaloseen.

Kurinpitovaliokunta pitää päätöksessään ilmeisenä, että syytökset Mustosesta nousivat pintaan siitä syystä, ettei Rätyä valittu kisajoukkueeseen.

– Tätä johtopäätöstä tukee myös Selänteen itse Nurmiselle lähettämässään viestissä mainitsema siitä, että tilanne on revennyt Rädyn valitsematta jäämisen jälkeen, ja mitään kitinää ei olisi tullut, jos Räty olisi valittu joukkueeseen ja Mustonen olisi lähtenyt kisojen jälkeen itse sivuun, kurinpitovaliokunnan päätöksessä todetaan.

– Asiassa ei ole esitetty mitään syytä sille, miksi asiaa ei olisi voitu tuoda esille jo aikaisemmin, esimerkiksi syksyllä 2021 kun Räty on saanut ensimmäiset yhteydenotot asiaan liittyen. Asiassa kuultujen henkilöiden kuulemisessa on tullut ilmi, että asia on aiheuttanut joukkueen sisällä merkittävää turbulenssia, joka on vaikuttanut haitallisesti joukkueen suoritukseen olympialaisissa.

Selänne kertoi omassa kuulemisessaan toimittaneensa viestit Nurmiselle, koska on pitänyt tärkeänä saattaa asia tämän tietoon. Kurinpitovaliokunnan päätöksessä ei kerrota, miten Nurminen on itse kuulemisessaan suhtautunut Selänteen viesteihin.

Vasta Selänteen ja Nurmisen 22.–24. tammikuuta 2022 tapahtuneen viestinvaihdon jälkeen Pelaajayhdistys toimitti 16 nimeämättömän pelaajan kertomukset virallisesti Jääkiekkoliitolle, vain päiviä ennen Pekingin olympialaisten alkua.

Kurinpitovaliokunnan järjestämässä kuulemisessa nousi esiin myös Selänteen henkilökohtainen ystävyyssuhde olympiajoukkueen ulkopuolelle jääneeseen Matilda Nilssoniin, joka oli niin ikään yksi kuudesta Mustosesta Suomen urheilun eettiselle keskukselle eli Suekille kannelleista pelaajista.

Selänne oli muutamaa kuukautta ennen olympialaisia, syksyllä 2021 julkisesti kritisoinut Mustosta siitä, ettei hänen tuttavaansa Nilssonia ollut valittu mukaan Naisleijoniin.

Mustonen matkusti Pekingin olympialaisiin joukkueen mukana, mutta lähti kisoista kotiin henkilökohtaisista syistä. Joukkue saavutti turnauksen sekavasta lähtölaukauksesta huolimatta olympiapronssia Juuso Toivolan alaisuudessa.

Ingressiä täsmennetty klo 8.16

Lue myös:

    Uusimmat