Rusi: Supo toimi fiiliksen perusteella

Alpo Rusin vahingonkorvausoikeudenkäynti päättyi täydelliseen erimielisyyteen. Rusin asianajaja kertoi loppulausunnossaan suojelupoliisin tehneen tutkinnassa lukuisia virheitä. Valtion mukaan esitutkintakynnys ylittyi.

Alpo Rusin lakitiimi hyökkäsi loppulausunnossaan väkevästi suojelupoliisia vastaan.

- Supolla ei ollut mitään konkreettista Alpo Rusia vastaan. Heillä oli vain fiilis, asianajaja Zacharias Sundström sanoi. Hän viittasi supon osastopäällikkö Harri Sarvannon kertomaan. Sarvanto oli sanonut, että hänellä oli fiilis Alpo Rusin syyllisyydestä.

Alpo Rusi vaatii valtiolta puolen miljoonan euron vahingonkorvausta maineensa lokaamisesta perusteettomalla vakoilututkinnalla.

Asianajaja Sundström kertoi suojelupoliisin tehneen tutkinnassa lukuisia virheitä.

- He eivät selvittäneet asiaa riittävästi. Olettamuksilla ei mennä esitutkintaan.

Rusin lakitiimin tarkoituksena oli kyseenalaistaa se, että supon vuonna 2002 aloittamalle tutkinnalle oli perusteet.

- Tutkinta alkoi vaikka Alpo Rusilla ei ollut mahdollisuutta edes toimittaa tietoja. Alpo Rusi ei edes voinut esimerkiksi vuonna 1973 luovuttaa stasille toimitettua aineistoa, koska hän ei ollut Helsingissä valtaosana niistä ajankohdista, kun asiakirjoja on annettu. Supon mukaan asiakirjat kuitenkin annettiin Helsingissä. Lisäksi Alpo Rusi oli harjoittelija. Ei hänellä ollut pääsyä luovutettuun materiaaliin.

- Tällaiset asiat olisi ollut helppo selvittää. Mitään konkreettista ei ollut.

- Supo ei ymmärtänyt stasin kortteja. Vielä valtionsyyttäjä Rautakosken syyttämättäjättämispäätöksessä todetaan, että peitenimi "Pekka" tarkoitti sekä Alpo että Jukka Rusia. Näin Stasi ei toiminut. Peitenimen takana oli aina vain yksi lähde. Tiedustelupalvelun pitää olla tietoinen tällaisesta perusasiasta, Sundström sanoo.

- Supo teki johtopäätöksiä, jotka johtivat karkeisiin virheisiin.

Sundström moitti myös valtiota tiedon levittämisestä.

- Alpo Rusin nimi oli F16-kortin perusteella vain supon tiedossa. Sieltä se on lähtenyt, vuoto oli laajamittainen Sundström jatkaa.

Lisäksi hän moittii valtiota ja supoa salailusta, kun se ei ole antanut asiasta riittäviä tietoja ja on näin pitkittänyt oikeudenkäyntiä.

Lue myös:

(MTV3-Jarkko Sipilä-Johanna Sainio)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja