Mainos

Ruotsissa löydetty tehokas hoitokeino syömishäiriöihin

Ruotsalaiset tutkijat ilmoittavat kehittäneensä tehokkaan hoitokeinon syömishäiriöiden hoitamiseksi. Uuden menetelmän avulla jopa 75 prosenttia syömishäiriöisistä potilaista parani vuoden aikana.

Uudessa hoitomuodossa käytetään apuna tietokonetta, joka opastaa anoreksiasta tai bulimiasta kärsiviä potilaita syömistottumusten muuttamisessa. Tukholman Karoliinisen instituutin tutkijat kertoivat Huddingen anoreksiakeskuksessa kehitetystä uudesta menetelmästä tiistaina.

Tutkijoiden mukaan uusi hoitomenetelmä on ensimmäinen, jolla on saavutettu pysyviä tuloksia aiemmin hyvin vaikeasti hoidettavina pidettyihin syömishäiriöihin. Uudessa menetelmässä potilas sovittaa syömisensä ja kylläisyydentunteensa tietokoneen esittämiin arvoihin. Syömisharjoitusten jälkeen potilaat lepäävät liikkumatta lämpimässä huoneessa. Koska syömishäiriöisillä on usein tapana liikkua hyvin runsaasti, vähennetään heidän liikkumistaan. Potilas esimerkiksi liikkuu kävelemisen sijasta pyörätuolilla. Hoitomuotoon sisältyy myös sosiaalisten taitojen harjoittelua, kuten kahvilassa ja kampaamossa käymistä.

Vertailututkimuksessa uutta hoitomuotoa kokeilleista 16 potilaasta 14 parani vuoden hoitojakson jälkeen. Saman suuruisessa verrokkiryhmässä vain yksi potilas pääsi vastaavana aikana eroon syömishäiriöstään ilman hoitoa. Uutta menetelmää on kokeiltu myös laajemmassa 168 potilaan ryhmässä. Näistä 120 parani tutkijoiden mukaan täysin syömishäiriöstään.

Syömishäiriöitä tutkittu vähän

Syömishäiriöiden hoitoa on tutkittu melko vähän, ja tehokasta hoitokeinoa ei ole löydetty. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että joitakin bulimiasta kärsiviä voidaan auttaa masennuslääkkeiden avulla. Lisäksi perhe- ja käyttäytymisterapiasta on saatu apua joihinkin syömishäiriön muotoihin.

Huddingen kokeilu otettiinkin lääkärimaailmassa vastaan varovaisen myönteisesti. Uhkarohkeana ratkaisuna pidettiin kuitenkin sitä, ettei verrokkiryhmälle annettu lainkaan hoitoa testin aikana. Huddingen tutkijat perustelivat ratkaisua sillä, että hoitoon pyrkivien jono on niin pitkä, että potilaiden olisi joka tapauksessa pitänyt odottaa hoitoon pääsyä yhtä kauan kuin nyt tehty tutkimus kesti. -Keskustelimme asiasta eettisen komitean kanssa. Sitä paitsi verrokkiryhmään kuuluneet pääsivät hoitoon heti sen jälkeen kun koe oli päättynyt, tutkija Per Södersten sanoi.

(STT-Karolinska Institutet-PNAS Online-Dagens Nyheter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.