Mainos

Ruotsin uusi laki romahdutti nettilataukset

Ruotsissa tällä viikolla voimaan astunut uusi "antipiraattilaki" on vähentänyt nettilatausten määrää rajusti. Verkkoliikennettä seuraavan Netnod-yrityksen mukaan koko internet-liikenne oli eilen iltapäivällä 30 prosenttia vähäisempää kuin vuorokautta aiemmin.

Ruotsin uusi laki vastaa sisällöltään pitkälti suomalaista Lex Karpelaa. Se antaa muun muassa viihdeteollisuuden yrityksille oikeuden selvittää, mistä IP-osoitteista (tietokoneen netissä yksilöivä numerosarja) tekijänoikeudella suojattua materiaalia on jaettu.

Mikäli näyttö laittomasta tiedostojen jakamisesta on selvä, täytyy internet-operaattorin luovuttaa tiedot käyttäjästä oikeudenhaltijalle, joka voi vaatia korvauksia. Musiikkialalla uskotaan, että korvausvaatimuksia tehdään tänä vuonna vähintään sata.

Viisi äänikirjojen kustantajaa ehti jo vaatia tietoja Solnan käräjäoikeudelta heti lain astuttua voimaan.

Lakia on kritisoitu Ruotsissa voimakkaasti, koska sen katsotaan antavan viihdeteollisuudelle poliisioikeudet. Myös lain alkuvaiheen vaikutukset on jo kyseenalaistettu. Tilannetta on verrattu Suomeen, missä laki ei ole purrut tiedostojenjakoon pidemmällä aikavälillä.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.