Kevään löyhistä toimista tunnettu Ruotsi valitsi nyt tiukan koronalinjan – kaikki yli kahdeksan henkilön kokoontumiset kielletään kuukaudeksi: Kyse ei vain suosituksesta

Koronakurimus pahenee Euroopassa – Ruotsissa jälleen huolestuttavan huono tilanne 4:24
Koronakurimus pahenee Euroopassa – Ruotsissa jälleen huolestuttavan huono tilanne

Ruotsissa hallitus ryhtyy entistä kovempiin toimiin koronavirusepidemian leviämistä vastaan.

Pääministeri Stefan Löfven kertoi maanantaina, että kaikki yli kahdeksan henkilön tilaisuudet ja julkiset kokoontumiset kielletään. Koulut ja ravintolat pysyvät auki, mutta kuhunkin ravintolapöytään saa ottaa korkeintaan kahdeksan asiakasta.

Kyseessä on järjestyslakiin perustuva kielto, ei suositus tai ohje. Rajoitus alkaa 24. marraskuuta ja on aluksi voimassa neljä viikkoa.

Nyt voimassa olevalla rajoituksella on kielletty yli 50 ihmisen tilaisuudet. Jos ihmiset voivat istua ja pitää riittävät turvavälit, rajoitus on 300 ihmistä.

Löfvenin mukaan kielto on raju mutta välttämätön. Hän vetosi tiedotustilaisuudessa kansalaisiin, jotta nämä tarvittaessa muuttaisivat omaa käyttäytymistään.

–  Tämä on koettelemusten aikaa. Sinun ja minun valintani jokaisena päivänä, tuntina ja hetkenä ratkaisee nyt sen, kuinka me tästä selviämme. Tee oikeita päätöksiä, itsesi, yhteiskunnan ja Ruotsin vuoksi, Löfven sanoi.

Sosiaaliministeri Lena Hallengrenin mukaan uusia määräyksiä tarvitaan, koska aiemmat suositukset ja ohjeet eivät ole – toisin kuin keväällä – muuttaneet ihmisten käytöstä.

Viime viikolla Ruotsin hallitus ilmoitti aikarajoituksista alkoholin anniskeluun marraskuun 20. päivästä alkaen. Mediatietojen mukaan monet baarit olivat viime viikonloppuna täpötäysiä.

Ruotsissa ei maanantaisin tiedoteta uusista koronatartuntojen tai -kuolemien määrästä. Viime viikon lopulla päivittäisten tartuntojen määrä nousi jo lähes 6  000:een ja uusia kuolemiakin kirjattiin yli 40 vuorokaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat