Mainos

Ruotsi vaatii Itämeren kaasuputken siirtämistä

Ruotsin ympäristöministerin mukaan kaasuputken nykyinen linjaus kulkee ympäristöllisesti riskialttiiden alueiden läpi.

Ruotsin hallitus ei aio hyväksyä Itämereen kaavailtua kaasuputkea vesilleen ainakaan ilman muiden vaihtoehtojen perusteellista selvittämistä.

Ruotsin ympäristöministeri Andreas Calgren linjasi Ruotsin kannan Pohjoismaiden neuvoston kokouksessa Oslossa tänään. Ruotsi lähtee siitä, että nykyisellä Gotlannin vesille vedetyllä linjauksella putki kulkisi ympäristöllisesti liian riskialttiiden alueiden läpi. Putki pitäisi vetää Ruotsin mielestä lähemmäksi Baltian rannikkoa.

Calgren sanoi lehdistötilaisuudessa, että Ruotsin hallituksen mielestä putkiyhtiö Nordstream ei ole riittävästi selvittänyt muita linjausvaihtoehtoja. Hänen mukaansa myös yhtiö itse on antanut ymmärtää, että putken linjaaminen idemmäksi olisi ympäristönäkökulmasta katsoen parempi vaihtoehto.

Carlgren korosti, että päätöksentekoprosessi on vasta varhaisessa vaiheessa ja varsinaisen päätöksen tueksi tarvitaan vielä runsaasti selvitystyötä.

Itämeren kaasuputki on venäläis-saksalainen suurhanke, joka on ehtinyt herättää monenlaisia epäilyksiä Itämeren maissa. Viimeksi Viro torjui putken eteläisemmän vaihtoehdon selvittämisen Suomenlahdella, ja hanke siirtyi Suomen vesille.

Suomessakaan putkesta ei ole oltu järin innoissaan. Hallituksen kanta on kuitenkin ollut, että putkihanke on Suomen näkökulmasta puhtaasti ympäristö- eikä esimerkiksi turvallisuuskysymys.

Ruotsin tapa ottaa asia esille Oslossa herätti hieman kummastusta, kun maan hallituksen linjaus kerrottiin ensin medialle ja vasta sitten muiden Pohjoismaiden ympäristöministereille.

Carlgren selvitti, että epävirallisia keskusteluja aiheesta on toki käyty. Hän muistutti, ettei kyse ole vielä myöskään lopullisesta päätöksestä, vaan vasta kehotuksesta selvittää muita vaihtoehtoja.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.