Mainos

Ruotsalaistutkimus varoittaa helteen vaaroista

Lomalaiset kaipaavat hellettä, ja moni käy töissäkin mieluummin auringon paisteessa kuin sadesäässä. Ruotsalaiset tutkijat varoittavat kuitenkin helleaaltojen varjopuolista: ikäihmisten kuolleisuus nousee samaan tahtiin lämpötilan kanssa.

Jokaista kesäistä lämpöasteen nousua kohti nousee yli 64-vuotiaiden kuolleisuus 1,5 prosentilla, käy ilmi Uumajan yliopistossa tehdystä tutkimuksesta.

Kun lämpötila kiipeää yli 22 asteen, kuvaan nousee niin sanottu lämpöaaltovaikutus, ja kuolleisuus lisääntyy vieläkin enemmän.

Tutkimus tehtiin viime vuonna. Sen laatijat valittavat, ettei tutkimuksen tuloksia ole vieläkään hyödynnetty esimerkiksi terveydenhuollossa.

Dosentti Bertil Forsberg huomauttaa, että Etelä-Euroopan maissa ongelma on tiedostettu. Ne ovat kehittäneet erityisen varoitusjärjestelmän hellekausia varten.

-Viime viikolla Espanjassa oli voimassa punainen hälytystaso, mikä asettaa tiettyjä vaatimuksia hoitopuolella. Samanlaisia järjestelmiä on käytössä Ranskassa, Britanniassa ja Saksassa.

Ilmastonmuutos lisää helteitä

Ruotsissa varoitusjärjestelmää ei ole, vaikka ilmastonmuutoksen myötä myös Pohjolassa keskilämpötilat ovat nousussa.

Forsberg kaipaa ohjeistusta esimerkiksi terveyskeskuksiin ja kotihoidon parissa työskenteleville.

-Kun on oikein kuumaa, tarvitaan henkilökuntaakin enemmän, jotta voitaisiin tehdä useampia käyntejä ja pitää huolta siitä, että vanhukset juovat riittävästi. Mutta tilanne onkin päinvastainen; kesällä töissä on vähemmän ihmisiä.

Ruotsissa puhutaan lämpöaallosta, jos keskilämpötila kahtena peräkkäisenä vuorokautena nousee 23 asteeseen.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.