Mainos

Ruotsalaislautta törmäsi rahtialukseen

Ruotsalaislautta ja rahtialus törmäsivät varhain tänä aamuna Kattegatin salmessa lähellä Ruotsin rannikkoa. Kukaan ei loukkaantunut törmäyksessä. Matkustajalautan 91 matkustajaa ja 37 miehestön jäsentä evakoitiin.

Ruotsalainen matkustajalautta ja pienehkö rahtialus törmäsivät toisiinsa varhain aamulla Kattegatin salmessa lähellä Ruotsin rannikkoa. Kukaan ei loukkaantunut haverissa, mutta lautta sai pahoja vaurioita. Matkustajalautan 91 matkustajaa ja 37 hengen miehistö oli evakuoitava.

Stena Nautica -lautta ja St. Vincentin ja Grenadiinien lipun alla purjehtiva rahtilaiva Joanna osuivat yhteen Varbergin edustalla noin kello 4.40 paikallista aikaa. Lautta oli matkalla Tanskan Grenåsta Varbergiin, rahtialus puolestaan Pohjanmereltä Falkenbergiin. Törmäyksen syytä ei vielä tiedetä. Sääolot onnettomuushetkellä olivat hyvät, mutta näkyvyys oli heikko.

Matkustajalautta hinattiin Varbergiin, kun taas rahtialus kykeni pääsemään omin voimin Falkenbergiin. Lauttaan pääsi törmäyksessä niin paljon vettä, että se oli vaarassa upota. Viranomaiset valmistautuivat uppoamisvaaran vuoksi ajamaan aluksen karille. Satamassa havaittiin lautan vasemmassa kyljessä noin kolme metriä pitkä repeämä.

Vakava tilanne

Viranomaiset arvioivat, että törmäyksessä oli ainekset vakavaankin turmaan, mutta onneksi evakuointi sujui ongelmitta hyvien sääolosuhteiden vuoksi. Osa lautan matkustajista siirtyi apuun tulleeseen hinaajaan maihinnousuportin kautta, osa taas liukui alukseen pelastuskourua pitkin. Hinaajalta väki siirrettiin toiseen matkustajalauttaan, joka saapui Göteborgiin ennen puoltapäivää.

-Kaikki pääsivät pälkähästä kuivin jaloin, kertoo Ruotsin meripelastuskeskuksen edustaja Magnus Gustafsson. 134 metriä pitkän ja 24 metriä leveän Stena Nautican lastina on 18 autoa ja 60 kuorma-autoa. Ruumassa on myös neljä kilpahevosta, jotka kuuluvat Ruotsin esteratsastustähti Helena Lundbäckille. Satamassa pähkäillään nyt, miten lasti saataisiin purettua aluksesta. Jotkin kuorma-autoista kuljettavat vaarallisia aineita, mutta varustamon edustajien mukaan vuotojen riskiä ei ole.

Puhallutuksia ja kuulusteluja

Poliisi ja meripelastusviranomaiset ovat jo aloittaneet turman tutkinnan. Poliisi aikoo puhalluttaa molempien alusten päällystön ja tarpeen mukaan myös muita miehistön jäseniä. Kyseessä sanottiin olevan rutiinitoimenpide, jolla halutaan myös säästää miehistöjä turhilta epäilyiltä. Miehistöjen lisäksi lautan matkustajia aiotaan kuulustella.

Varustamo Stena Line puolestaan on luvannut järjestää heille tarpeen vaatiessa kriisiapua sekä kyydityksen Göteborgista määränpäähänsä. Lautan matkustajien mukaan suurta paniikkia ei törmäyksen takia syntynyt. Tapauksesta tiedottaminen sen sijaan ontui. -Kuulutukset tulivat vain ruotsiksi, eikä ollut helppoa saada selville, mitä oli tapahtunut. Jouduin selittämään asioita muille saksaksi ja englanniksi. Paniikkia ei esiintynyt, mutta tunnelma oli toki aika jännittynyt, kertoo Stena Nauticalla matkustanut Klaus Kristensen.
(MTV3-STT-DPA-NTB-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.