Mainos

Ruotsalaiset muuttavat sukunimiään yhä ahkerammin

Ruotsalaiset haluavat vaihtaa sukunimensä perinteisestä erikoisemmaksi.

Ruotsin Johanssonit ja Svenssonit ovat ryhtyneet yhä ahkerammin muuttamaan liian yleisiksi koettuja nimiään harvinaisempiin ja komeammalta kalskahtaviin. Viranomaiset ovat hyväksyneet uusiksi sukunimiksi muun muassa Draköga (Lohikäärmeensilmä) ja Drömskog (Unimetsä), kertoo uutistoimisto TT.

Ruotsin patentti- ja rekisterivirasto (PRV) on saanut tänä vuonna lähes 7400 nimenmuutoshakemusta. Useimmissa tapauksissa ihmiset haluavat vaihtaa sukunimeään. Nimenmuuttajien määrä on kasvanut tasaisesti viime vuosina.

Tavallisinta on, että sson-päätteisessä nimessä vaihdetaan ässät z:ksi. Näin Svenssonista tulee Svenzon. Jan Ekengren PRV:stä kertoo, että kaikki eivät tyydy aivan tavanomaiseen. Tänä vuonna on uusina niminä Drakögan ja Drömskogin lisäksi tullut esimerkiksi Borste (Harja), Gåsull (Hanhenvilla) ja Måntroll (Kuupeikko).

Ruotsin lain mukaan uusi nimi ei saa olla pahennusta herättävä, kielenkäytön vastainen tai suojattu nimi. Lakia tulkitaan kuitenkin nykyisin vapaammin kuin aiemmin, sanoo PRV:n nimiasiantuntija Eva Brylla. Hänen mukaansa nykyisin sallitaan esimerkiksi nimen käännös englanniksi. Tällöin Strandman (Rantamies) -nimestä tulee Beachman.

- Kirjallisuus, televisio ja elokuvat vaikuttavat meihin tavattomasti, Brylla sanoo.

- Se näkyy myös nimien valinnassa.

Etunimiksi on Ruotsissa hyväksytty esimerkiksi James Bond, Tarzan ja Metallica.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.