Ruotsalaisastronautti pääsee avaruuteen toistamiseen

- Vilkaisin viime viikolla puhelinvastaajaani ja näin, että pomo oli jättänyt viestin. Hän pyysi poikkeamaan konttorilla tai pirauttamaan. Soitin ja sain tietää että minut oli valittu uudelle lennolle, ruotsalaisastronautti Christer Fuglesang kertoi perjantaina.

Hän selosti asiaa yhtä rennosti kuin kyse olisi ollut viikonloppuretkestä maalle eikä uudesta avaruuslennosta kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

Christer Fuglesangin pomo on NASA:n astronauttikonttorin päällikkö Steve Lindsey. Hän ilmoitti Fuglesangille viime viikon tiistaina, että tämä kuuluu ensi vuoden heinäkuussa starttaavan STS-128-lennon miehistöön.

Avaruussukkula Atlantiksen miehistöön kuuluu viisi miestä ja yksi nainen.

- Lennosta tulee 10-12 päivää pitkä ja siihen kuuluu kolme avaruuskävelyä. Pääsen kahdelle avaruuskävelylle, Fuglesang kertoi itsevarmuutta ja iloa säteillen Ruotsin avaruushallinnon konttorilla Solnassa.

Fuglesang oli odottanut viestiä uudesta avaruuslennosta koko alkuvuoden. Hänestä tuli Pohjolan ensimmäinen avaruuslentäjä, kun hän osallistui Discovery-retkikuntaan joulukuussa 2006.

- Sillä retkellä en tehnyt virheitä, ja se on varmaan yksi syy siihen, että pääsen toiselle lennolle, Fuglesang pohdiskeli ja totesi, että Yhdysvaltain avaruusjärjestö NASA oli Euroopan avaruusjärjestö ESA:lle velkaa yhden lennon.

Avaruudessa viihtyisi kauemminkin

Normaalisti miehitetyille avaruuslennoille valituilla on 15 kuukautta aikaa varustautua lennolle. Nyt aikaa jää 12 kuukautta. STS-128 on määrä lähettää avaruuteen 30 heinäkuuta 2009.

Ensimmäiselle avaruuslennolle Fuglesang ehti kouluttautua ja valmentautua peräti 14 vuotta.

- Lennosta tulee suurin piirtein samanlainen kuin ensimmäisestä lennostani Discovery-sukkulalla. Päätehtävämme on viedä kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle erilaisia tarvikkeita, Fuglesang kertoi tehtävästä.

Avaruussukkula vie ISS:lle myös vaihtomiehistöä.

- Mielelläni minä jäisin avaruusalukselle pitemmäksikin aikaa, Fuglesang haikaili.

Hän uskoi vielä tunnistavansa avaruusasema ISS:n, johon hän kävi asentamassa aurinkopaneeleja joulukuussa 2006. Viime käynnin jälkeen asemalle on käyty asentamassa kuusi paneelia lisää.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat