Ruotsalainen musliminainen ei suostunut kättelemään miestä työhaastattelussa – saa nyt yritykseltä korvauksia haastattelun keskeytymisestä

Ruotsalaisnainen on voittanut oikeuskäsittelyn, joka alkoi, kun hänen työpaikkahaastattelunsa keskeytettiin naisen kieltäydyttyä kättelemään miespuolista haastattelijaa, kertoo BBC.

Farah Alhajeh, 24, oli hakenut yrityksestä tulkin töitä ja päässyt haastatteluun. Työhaastattelun alussa musliminainen kieltäytyi kättelemästä miespuolista haastattelijaa uskonnollisiin syihin vedoten.

Kättelyn sijaan Alhajeh oli laittanut kätensä sydämensä päälle tervehdykseksi.

Nyt ruotsalaisoikeus on päättänyt, että työhaastattelun keskeyttäminen kättelyyn vedoten oli väärin, ja yritys joutuu maksamaan naiselle lähes 4500 euroa korvauksia. 

Tasavertainen kohtelu ei voi toteutua vain kätellessä

Ruotsin yhdenvertaisuusviranomaiset ovat ottaneet tapaukseen kantaa kertoen, että oikeudessa käsiteltiin eri näkökulmia esimerkiksi ihmisten oikeudesta ruumiilliseen koskemattomuuteen ja uskonnonvapauden harjoittamiseen.

Tulkkipalveluja Uppsalassa tarjoava yritys puolustautui sanomalla, että heidän henkilökuntaansa on ohjeistettu kohtelemaan kaikkia sukupuolia tasavertaisesti ja siksi työhaastattelussa ei oltu suvaittu kättelystä kieltäytymistä vain haastattelijan sukupuolen perusteella.

Yhdenvertaisuusviranomaiset kertoivat, että nainen oli yrittänyt välttää kenenkään loukkaamista asettamalla kätensä sydämensä päälle sekä miehiä että naisia tervehtiessä.

Oikeus kääntyi täpärästi naisen puolelle

Oikeuden mukaan yritys sai vaatia työtekijöiltään samanlaista ja tasavertaista kohtelua, mutta vaatimus ei saanut koskea ainoastaan kättelyä.

Oikeus myös katsoi, että nainen sai uskonnollisiin syihin vedoten kieltäytyä kättelemästä eri sukupuoleen kuuluvaa ja yrityksen vaatimus kätellä kaikkia hakijoita oli muslimiuskontoon kuuluville vahingollinen.

Yritys yritti vielä perustella kantaansa kertomalla, että kättelemättömyys voisi aiheuttaa ongelmia mahdollisissa tulkkaustilanteissa. Oikeus oli asiasta eri mieltä.

Lopputulokseen ei päästy helposti, sillä myös tuomarit olivat asiassa asiassa jakautuneita. 

Oikeus kuitenkin kääntyi naisen puolelle kolmen tuomarin äänestäessä hänen kantansa puolesta ja kahden hänen kantaansa vastaan.

Ei fyysistä kontaktia miesten tai naisten kanssa

Oikeuden päätöksen jälkeen Alhajeh kertoi BBC:lle, että hänen mielestään on tärkeää olla antamatta periksi asioissa, joissa tietää olevansa oikeassa – varsinkin vähemmistöryhmän edustajana.

– Uskon Jumalaan, mikä on hyvin harvinaista Ruotsissa ja minulla pitäisi olla siihen oikeus niin kauan, kun en satuta ketään muuta, hän kertoo.

– Tässä maassa naisia ja miehiä ei saa kohdella eri tavoin ja minä kunnioitan sitä. Juuri siitä syystä en ota fyysistä kontaktia miesten enkä myöskään naisten kanssa. Elän uskontoni sääntöjen mukaan ja samanaikaisesti noudatan sen maan lakeja, jossa asun, hän jatkaa.

Alhajeh teki alunperin tilanteesta valituksen Ruotsin yhdenvertaisuusvaltuutetulle, joka kertoi tilanteen olevan hankala, mutta tarpeeksi tärkeä oikeuteen asti viemiseen.

Osa muslimeista välttelee fyysistä kontaktia vastakkaisen sukupuolen kanssa, jos he eivät ole heidän läheisiään.

Lue myös:

    Uusimmat