Ruoalle perso Misse-kissa laihdutti vuodessa kolmanneksen painostaan – omistaja näkee muutoksen arjessa: "Saatiin Misselle paljon lisää elinvuosia"

Misse-kissan onnistui laihduttaa vuodessa kolme kiloa omistajansa avulla. Keventynyt olo on selvästi parantunut lemmikin elämänlaatua ja terveydentilaa.

Viisi vuotta sitten Riihimäellä asuvan Sanni Lämsän perheeseen saapui uusi jäsen: eläinsuojeluyhdistyksen huomassa ollut, arviolta 8-vuotias Misse-kissa.

Misse osoittautui varsin persoksi ruoalle. Hiljalleen kissan ympärille alkoi kertyä pyöreyttä yhä enemmän ja enemmän. Omistajan silmät sokeutuivat tilanteelle.

Vähitellen Sanni alkoi pohtia, olikohan Misse jo lihonut liikaa. Kissa ei juoksennellut eikä leikkinyt. Askellus oli muuttunut kepeästä sipsuttelusta löntystämiseksi. Ero nuoremman ja hoikemman Masi-kissan aktiivisuuteen oli selvä.

Viimein Sanni nosti kissan vaa’alle. Misse painoi 9,2 kiloa.

Siitä alkoi laihdutuskuuri, joka on kestänyt vuoden. Nyt Missellä on elopainoa kolmannes vähemmän.

Ruokaa ei tarvitse olla jatkuvasti tarjolla

Havahduttuaan Missen ylipainoon Sanni alkoi lukea netistä kissojen hyvästä ruokavaliosta ja ruokailutavoista.

– Sitä ruokaa ei tarvitse olla koko ajan tarjolla, vaan ruokailua kannattaa aikatauluttaa, hän vinkkaa.

Sanni alkoi rytmittää Missen ruokailua ja painottaa kuivanappuloiden sijaan märkäruokaa. Nappuloitakin edelleen sai, mutta niiden laatu vaihtui sopivammaksi vähemmän aktiivisille kissoille.

Kuten kuvitella saattaa, ei herkutteluun taipuvainen Misse pitänyt rajoitustoimenpiteistä.

– Se alkoi varastelemaan ihmisten ruokaa, kerjäsi tosi paljon ja oli aika levoton aluksi, Sanni luonnehtii.

Omistaja päätti protestoinnista huolimatta jatkaa kissansa laihduttamista. Jos tilanne kävi sietämättömäksi, Sanni antoi iltapäiväisestä mahan kurnimisesta kärsivälle Misselle herkkunappulan.

Ylipaino sairastuttaa myös lemmikin

Ylipaino on yleistyvä ongelma niin ihmisillä kuin kotieläimillä. Syy lihomiseen on periaatteessa yksinkertainen: elimistöön tulee ruoan muodossa enemmän energiaa kuin mitä se kykenee käyttämään hyväkseen. Liika energia varastoituu rasvasoluihin. Kissan kohdalla jo pieni ylimääräinen ruokamäärä aiheuttaa vuosien saatossa ylipainoa.

Liikakiloja ei kannata kuitata söpöinä, sillä ylipaino on suuri terveysriski mille tahansa eläimelle.

Kissan lihavuus altistaa muun muassa tuki- ja liikuntakudosten sairauksille, hengityselinsairauksille, sydän- ja verenkiertoelinten sairauksille, maksasairaudelle, ihosairauksille ja sokeritaudille, listaa suomalaisten eläinklinikoiden yhteistyöverkosto Sympaatti.fi. Lisäksi ylipaino heikentää kissan lämmönsäätelykykyä, aiheuttaa ruoansulatuskanavan häiriöitä, alentaa vastustuskykyä, lisää anestesian riskejä ja vaikuttaa haitallisesti mielialaan ja aktiivisuuteen.

Kissaa laihduttaessa tulee rajoittaa lemmikin saaman ruoan määrää ja lisätä aktiivisuutta. Ruokaa ei tule pitää lautasella koko ajan odottamassa, vaan sitä tulisi annostella pieniä määriä päivän mittaan.

Kolmanneksen kevyempi katti

Missen laihdutuskuuria oli jatkunut muutaman kuukauden ajan, kun eläinlääkäri antoi kissalle astmadiagnoosin. Asiantuntija antoi tunnustusta hyvin edenneelle laihdutuskuurille ja kannusti jatkamaan. Niin Sanni tekikin.

Misse ei missään vaiheessa innostunut liikunnasta, mutta oppi hiljalleen uuden ruokailurytmin. Iltapäivänappulat ovat jääneet pois, mutta edelleen Misse yrittää toisinaan luistaa dieetistään ja napata ruokapöydältä ihmisten ruokaa.

Nyt Misse painaa hieman reilut kuusi kiloa. Vuodessa kissan varsi on siis keventynyt kolmella kilolla. Se näkyy.

– Misse kiipeilee ja saa tosi paljon kissamaisia hepuleita. Kävely on muuttunut sipsutteluksi. Misse leikkii enemmän itsekseen, touhuaa ja jaksaa huolehtia itsestään, esimerkiksi turkistaan. Aikaisemmin se hilseili aika paljon, Sanni kertoo.

Jatkossa sama ruokavalio säilyy, sillä kuten ihmisillä myös kissoilla onnistunut painonhallinta ei ole kuuriluonteista vaan elämäntapa. Enää ei Misse saa nauttia vapaista nappuloista, mutta se on pieni hinta paremmasta elämästä.

– Saatiin Misselle paljon lisää elinvuosia, Sanni toteaa.

Hän muistuttaa, että normaalipainoinen kissa voi paremmin kuin lihava eikä koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä muutosta.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Osittaislähteet: Evidensia.fi, Sympaatti.fi

Lue myös:

    Uusimmat