Onko lemmikilläsi liikakiloja? Tee kissan ylipainotesti

Kärsiikö kissasi ylipainosta? Älä luota pelkkiin silmiisi: tunnustelemalla kissaasi voit selvittää, onko kissallesi kertynyt turhan paljon rasvakerrosta turkin alle.

Kissan ylipaino ei ole leikin asia: ylipaino altistaa kissan muun muassa nivelongelmille, ummetukselle, maksasairauksille, sydän- ja hengityselinsairauksille sekä sokeritaudin puhkeamiselle. Onkin tärkeää, ettei kissaystäväsi pääse kärsimään liikakiloista. Mutta mistä huomaa, onko kissalle kertynyt ylipainoa?

Voi olla vaikeaa arvioida silmämääräisesti, onko kissasi ylipainoinen varsinkin jos kissasi on pörröisempää sorttia. Ota siis sormet käyttöösi: tunnustelemalla kissan kylkiä ja vatsaa selvität, onko kissallasi ylipainoa.

Tunnustele!

Sinun pitäisi helposti tuntea – mutta ei nähdä! – kissan kylkiluut, jota ei peitä paksu rasvakerros. Kylkiluiden takaa pitäisi näkyä selkeästi vyötärölinja kissan seistessä eikä vatsan kuulu heilua kävellessä.

Muista kuitenkin, että esimerkiksi leikatuilla narttukissoilla saattaa olla pieni "masupussi".


Kuljeta sormiasi kevyesti kissasi kylkiä pitkinvastakarvaan:

– Jos tunnet kylkiluiden ulkopinnat, kissasi on normaalipainoinen.

– Jos tunnet kylkiluiden päällä rasvakerroksen, kissasi voi kärsiä ylipainosta.

Kuljeta sormiasi kissan kylkiä pitkin myötäkarvaan:

– Jos et löydä kissan vyötäröä tai tunnet vatsan roikkuvan, kissallesi on kertynyt melkoisesti ylipainoa.

Mistä tunnistaa normaalipainoisen kissan?

Normaalipainoisen kissan tunnistaa siitä, että kissalla on hyvät mittasuhteet: vyötärö on nähtävissä kylkiluiden takana, kylkiluut tuntuvat ohuen rasvapeitteen alta ja vatsanseudulla on niukasti rasvaa. Ihannepainoisen kissan vatsanahka ei roiku tai heilu kävellessä.

Sopusuhtaisen kissan kylkiluut eivät näy päällepäin, mutta ne löytyvät kevyesti tunnustelemalla.

Ylipainoisen kissan kylkiluita on vaikea löytää ja tunnet rasvakudosta ihon ja kylkiluiden välissä. Kissan vatsa on huomattavasti pullea ja sen vyötäröä ei näy. Vakavasti ylipainoisella kissalla on terveys- ja liikkumisongelmia.

Jos et ole varma kärsiikö kissasi ylipainosta, pyydä eläinlääkäriä tarkastamaan kissasi. Säännöllisillä eläinlääkärikäynneillä voidaan tarkkailla kissasi painon kehitystä ja eläinlääkäri voi myös tarvittaessa suositella sopivaa erikoisruokavaliota laihduttamista varten. Muista myös lisätä kissallesi liikuntaa ja aktiviteetteja!


Miten huolehdit, ettei kissasi pääse kärsimään ylipainosta? Lue vinkit: Näin pidät kissan kilot kurissa!

Lue myös:


Katri Koskinen, katri.koskinen(at)mtv.fi

Lähteet: Purina.fi, Purinaone.fi

Lue myös:

    Uusimmat