Onko kissasi lihava? Moni lihottaa lemmikkinsä huomaamatta herkuilla: "Tunsin itseni hirviöksi, kun sanoin 'ei'"

Näin leikkaat kissan kynnet 1:41
Näin leikkaat kissan kynnet kotioloissa!

Lemmikin paino nousee usein salakavalasti eikä omistaja edes huomaa sitä. Kissan laihtuminen voi kestää pitkään, jopa vuoden.

Onko kissasi lihava? Jos vastasit "ei", mieti vielä – oletko aivan varma vastauksestasi?

Kissan laihtuminen on yleensä kiinni omistajasta, ja omistajilla voi olla vaikeuksia havaita lemmikkinsä lihominen, kertoo NPR.

Kissojen laihduttamista on tutkittu Virginia-Marylandin ammattikorkeakoulussa. Tutkimukseen osallistui 44 ylipainoista kissaa, jotka jaettiin satunnaisesti ryhmiin. Osalla ryhmistä oli käytössään ruokintaan liittyvä aktivointilelu. Kissoille tehtiin kullekin oma painonpudotussuunnitelma, johon kuului dieettiruokaa ja vähäkalorisia herkkuja.

Hoikistuminen auttoi kissoja

Leluilla ei ollut havaittavia vaikutuksia kissojen elämänlaatuun, mutta hoikistuneet kissat kykenivät paremmin liikkumaan ja hoitamaan turkkiaan. Niiden mielialakin vaikutti parantuneen.

Tutkimusta sponsoroi lemmikinruokavalmistaja. Tutkimuksen kokonaistulokset julkaistaan myöhemmin vuonna 2019. 

Tiedätkö kissasi olevan lihava?

Tutkimuksessa kissojen painoa arvioitiin asteikolla 1–9, jossa 9 on liikalihava.

– Sitten on lemmikkejä, jotka menevät tämän taulukon ulkopuolelle. Meillä on ehdottomasti eläimiä, jotka ovat jo (tasolla) 9 plus-plus, professorina toimiva Megan Shepherd kuvailee.

Kissan lihominen on yleensä omistajan kontolla. Lemmikin paino nousee usein salakavalasti eikä omistaja edes ymmärrä, miten paljon kissa onkaan lihonut. Aiemman, kanadalaisen Guelphin yliopiston tutkimuksen mukaan kissat lihovat myös iän myötä.

Painon arviointi voi olla myös vaikeaa: tutkimukseen osallistuneen Miko-kissan omistajat olettivat kissan olevan taulukossa tasolla 7, vaikka Miko oli todellisuudessa jo tasolla 9.

Miko nyt ja ennen tutkimusta. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

Moni omistaja tuskailee syyllisyyden kanssa

Omistajat myönsivät, että ovat syyllisiä Mikon paino-ongelmaan: se kun on saanut syödä koska haluaa, miten paljon vain haluaa. Osa kissoista osaa itse syödä "sopivasti", mutta monet tarvitsevat tässä ihmisen apua.

Ravintoon erikoistunut professori Shepherd uskoo, että omistajilla on vaikeuksia säädellä lemmikkiensä ruokaa ja esimerkiksi olla jakamatta herkkuja eläimelle. Mikon omistajat ovat samaa mieltä.

– Ennen jaoin sen kanssa kaiken, mitä tahansa söinkin, jos se halusi. Se oli todella huono juttu. Ja tutkimuksen aikana se tuli luokseni ja yritti ottaa ruokaani, ja tunsin itseni hirviöksi, kun sanoin "ei", omistaja Erin Shibley kuvailee.

Moni tuskailee syyllisyydentunteiden kanssa, kun herkkuihin tottunut eläin ei ymmärrä, miksi kastikeruokaa ei enää putoilekaan kuppiin joka välissä.

– Ei ole vaikeaa yliruokkia eläintä kulttuurissa, jossa "ruoka on rakkautta", Shepherd huomauttaa.

Ruoat voi ottaa pois, kun kissa on yksin kotona

Kissan laihduttamista kannattaa käsitellä uutena elämäntapana, ei dieettinä. Uuden ruokavalion noudattaminen on kissalle ainakin aluksi vaikeaa, ja sama koskee omistajaa. Asiaa ei auta, että kissan painon putoaminen voi kestää jopa vuoden.

Kissoilla on keinonsa vaatia herkkuja. Naposteltavia ei kuitenkaan saisi jaella eläimelle pitkin päivää, ja mikäli herkkuja antaa, ne tulisi vaihtaa vähärasvaisiin ja terveellisiin – varsinkin, mikäli kissan on tarkoitus laihtua.

Ruokakupit voi ottaa pois, kun kissa on yksin kotona. Jos kissoja on useampia, muutkin voivat syödä "kevytraksuja"; hoikalle kissalle voi antaa märkäruokia esimerkiksi eri huoneessa, erillään laihduttavasta kissasta.

Kissaa voi aktivoida piilottamalla ruokaa leluihin, kissan kanssa voi leikkiä enemmän tai sitä voi viedä valjaissa ulos kävelemään. Lisääntynyt aktiivisuus auttaa painonhallinnassa. Kissa kannattaa punnita säännöllisesti.

Millainen on ihannepainoinen kissa?

Ihannepainoisen kissan kylkiluut eivät näy, mutta ne löytyvät kevyesti tunnustelemalla. Vyötärön tulisi näkyä ylhäältä katsottaessa kehon kapeimpana kohtana, eikä kissan vatsa saisi roikkua lattiassa.

Kissan ravintomuutoksista ja laihdutuksista tulisi keskustella aina eläinlääkärin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat