Mainos

Ruanda-todistaja Porvoossa: Syytetty pelasti henkeni

Ruandan kansanmurhaan liittyvässä oikeudenkäynnissä aloitettiin tänään puolustuksen henkilötodistelu. Porvoon käräjäoikeudessa kuultiin nykyisin Yhdysvalloissa asuvaa ruandalaisnaista, joka kertoi piileskelleensä kansanmurhan aikaan syytetyn kodissa Nyakizun kunnassa.

Naisen mukaan syytetyn miehen toiminta auttoi häntä selviämään hengissä väkivaltaisuuksista. Nainen pakeni syytetyn luo Nyakizuun sen jälkeen, kun väkivalta oli alkanut hänen opiskelukaupungissaan Butaressa.

- Hän pelasti minun henkeni, aivan varmasti. Hän antoi minulle suojapaikan. Kun olin hänen kotonaan, tunsin oloni turvalliseksi, nyt 37-vuotias nainen kertoi oikeudelle.

Nainen oli ainoita puolustuksen henkilötodistajia, joita kuullaan oikeudenkäynnin aikana avoimin ovin. Suurin osa puolustuksen henkilötodistelusta on määrätty salaiseksi.

Porvoossa asuvaa ruandalaismiestä epäillään joukkotuhonnasta tai murhista vuonna 1994. Hän on kiistänyt syytteet.

"Tappajat tiesivät tutsiopiskelijoiden huoneet"

Oikeudessa todistanut nainen opiskeli ensimmäistä vuotta maataloutta Butaren yliopistossa Ruandassa, kun kansanmurha alkoi huhtikuussa 1994. Nainen itse pääsi piiloon kampukselle tulleilta poliiseilta, mutta hänen lukuisat ystävänsä kuolivat.

- Heillä oli tiedossa tutsiopiskelijoiden huoneiden numerot, mutta minä en ollut omassa huoneessani. Kun tulin pois piilostani ampumisen loputtua, kaikki ystäväni olivat kuolleet, nainen kertoi käräjäoikeudelle.

Jo tätä aiemmin naista oli uhkailtu ja hänelle oli sanottu, että hänet pitäisi surmata. Nainen pakeni väkivaltaisuuksia Porvoon kansanmurhajutussa syytetyn kotikuntaan Nyakizuun toukokuussa, mutta palasi sieltä muutaman viikon kuluttua. Tuolloinkaan tilanne ei ollut Butaressa rauhoittunut.

- Jumalan avulla selvisin, nainen sanoi.

Butaresta tuli lähtö taas, kun tutsien muodostama RPF oli valtaamassa maata ja sadat tuhannet ruandalaiset pakenivat naapurimaihin. Nainen meni ensin Nyakizuun, josta hän lähti yhdessä syytetyn perheen kanssa kohti Kongoa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.