Rovaniemeläisen junnujoukkueen matka sai tyrmistyttävän käänteen, kun 17-vuotias Ibrahim käännytettiin Norwegianin portilta: "Ihmiset kuin robotit ilman tunteita ja maalaisjärkeä!"

0:30
Katso kuvia rovaniemeläisjoukkueen matkasta – loppujen lopuksi kaikki hyvin!

Rovaniemi Unitedin 17-vuotiaiden poikien jalkapallojoukkue lähti opintomatkalle Lontooseen. Yksi matkalainen jäi kuitenkin lentoyhtiön linjauksen takia Helsinki-Vantaalle: syyrialaistaustainen Ibrahim.

Rovaniemen lentoasemalla parveili keskiviikkoaamuna 30.10. liki parisenkymmentä innokasta nuortamiestä. Edessä olisi Rovaniemi Unitedin juniorijoukkueen reissu Amsterdamiin ja sieltä Lontooseen.

Luvassa olisi riemukasta yhdessäoloa, visiitti kanaalin yli Jari Litmasen kultakauden kentille Amsterdamiin sekä ottelu London East -joukkuetta vastaan. Matka huipentuisi Valioliiga-matsin paikan päällä todistamiseen, kun Newcastle ja West Ham pelaisivat vastakkain.

Ensin pitäisi kuitenkin selvitä Helsinkiin ja sieltä Amsterdamiin, sillä lentoyhtiö Norwegianin suora Rovaniemi–Lontoo-lento oli muuttunut Helsingin kautta lennettäväksi.

Tämä ei haitannut. Joukkue pääsi Helsinkiin, ja tunnelma oli korkealla.

Yksi hilpeän poikajoukon hengenluojista oli Syyriasta kotoisin oleva Ibrahim.

Hän ei kuitenkaan koskaan noussut Helsinki-Vantaalta Lontoon koneeseen.

"Virkailijat toimivat kuin robotit"

Nuorta Ibrahimia ei kelpuutettu koneeseen, koska Norwegianin virkailijat väittivät hänen matkustuasasiakirjojaan puutteellisiksi, kertoo Rovaniemi Unitedin joukkueenjohtaja Janne Ylitervo.

– Hänellä ei vielä ole Suomen kansalaisuutta saati oikeaa passia, mutta hänen dokumenttinsa ovat tismalleen samat kuin kaikilla muillakin Euroopassa liikkuvilla maahanmuuttajilla, joukkuepomo kertoo MTV Uutisille.

Pojalla oli mukanaan pakolaisen matkustusasiakirja, oleskelulupa, lupalappu matkustamiseen vanhemmilta sekä muita asiakirjoja. Virkailijoita paperit eivät vakuuttaneet.

– He vain hokivat, että "meillä on valitettavasti tämmöiset säännöt".

Ylitervon mukaan tilanteen teki uskomattomaksi se, että sama joukkue oli edellisenä vuonna tehnyt samanlaisen reissun – ja silloinkin Norwegianilla. Tuolloin mitään ongelmaa ei ollut.

– Olemme käyneet Englannin lisäksi myös Kiinassa, eikä mitään ongelmia ole koskaan ollut. Olimme tälläkin kertaa varmistaneet, että kaikki tarvittavat asiakirjat olivat mukana.

Erityisesti Ylitervo ilmaisee pettymystään Helsinki-Vantaalla päivystäneen Norwegian-henkilökunnan käytökseen. Hänestä heiltä ei löytynyt minkäänlaista joustoa tilanteeseen, vaan vastauksena oli samaa sääntöihin vetoamista.

– Ihmiset toimivat kuin robotit ilman tunteita ja maalaisjärkeä. Kyllähän siinä meillä tunteetkin hiukan kuumenivat.

Rajavartijakaan ei voinut auttaa

Ibrahim jäi terminaaliin siitäkin huolimatta, että Ylitervo sai yhteyden lentokentän rajavartijaan, joka ei nähnyt Ibrahimin papereissa mitään moitittavaa.

– Tämäkään ei kelvannut Norwegianille. Rajavartija pahoitteli tapahtunutta, muttei voinut muuttaa lentoyhtiön päätöstä.

Mitään ei siis ollut tehtävissä. Kone nousi kohti Gatwickia ja poikaparka jäi kentälle. Ylitervo järjesti hänelle paluulennon Rovaniemelle ja huolehti, että poika selvisi paluukoneeseen.

Voisi helposti arvailla, että virkailijoiden ynseys Ibrahimia kohtaan olisi johtunut jonkinlaisesta syrjinnästä, mutta Ylitervo ei itse kokenut tilannetta näin.

– Lähinnä tuntui, että myös virkailijoilla oli pieni paniikki päällä. Ikään kuin matkustusasiakirja olisi ollut heillekin uusi juttu.

Ennen kaikkea menettely tuntui Ylitervon mielestä yksinkertaisesti huonolta asiakaspalvelulta.

– Yhtä kaikki, joukkueen ilopilleri jäi kyydistä. Matkan tunnelma tipahti episodin jälkeen aika paljon.

Brittiläinen matkanjärjestäjä pelasti kiipelistä

Lopulta rovaniemeläisjoukkueen apulaisvalmentaja ja matkanjärjestäjä, brittiläissyntyinen David pelasti tilanteen, Ylitervo kertoo. Tämä paineli heti Norwegianin palvelutoimistoon Gatwickin kentällä selvittämään tilannetta.

– Sikäläinen virkailija ei nähnyt mitään syytä, miksei Ibrahimia olisi voinut ottaa koneeseen. Asiakirjat olivat kunnossa.

Gatwickin Norwegian-työntekijä otti yhteyden Helsinkiin, missä virhe myönnettiin.

Firma maksoi Ibrahimille uuden lennon, ja poika pääsi vihdoin joukkueensa luo perjantaina 1. marraskuuta.

– Hän menetti kuitenkin tämän sekoilun vuoksi Hollannin matkan ja lähes kaksi päivää ajasta Lontoossa, Ylitervo muistuttaa.

Loppureissu sujui onneksi kommelluksitta. Ystävyysottelu paikallisjoukkuetta vastaan pelattiin, ja pojat saivat Valioliiga-matsissa nähdä myös suuren maailman jalkapalloa.

– Paluulennolla Norwegianin henkilökuntakin ihmetteli, miten voi olla totta, ettei Ibrahimia päästetty näillä asiakirjoilla Helsingissä koneeseen.

Reklamointi ei ole edistänyt asiaa

Kommelluksesta on kulunut nyt reilut parisen viikkoa. Joukkueen johto reklamoi sattuneesta välittömästi, mutta lentoyhtiö ei ole Ylitervon mukaan asiaa juuri edistänyt.

– Mikäli reklamaation aikoo tehdä, on syötettävä epäonnistuneen lennon booking-numero. Norwegian oli kuitenkin poistanut Ibrahimin ensimmäisen lennon, ja hänen tiedoissaan näkyy vain tuo uusi, firman ilmaiseksi järjestämä matka.

Ylitervo kertoo, että matkanjohtaja David on ottanut yhteyden jopa Norwegianin toimitusjohtajaan, mutta tämäkään ei ole jouduttanut reklamaatiota.

– Norwegianin edustajat ovat nettipalvelun kautta kyselleet, mitä asiakirjoja meillä on ollut mukana, mutta sanoneet samalla käsittelyn vievän aikaa.

Ylitervo kokee Norwegianin asiakaspalvelun olevan tarkoituksellisen vaikeaa ja hidasta, "jotta me lannistuisimme ja unohtaisimme tapahtuneen".

Hän kertoo joukkueen anoneen Norwegianilta anteeksipyynnön lisäksi yhteensä noin 500 euron summaa turhaan menetetyistä kuluista.

Norwegian vastaa: "selvitämme tilannetta"

MTV Uutiset tavoitti Norwegianin lehdistökontakti Tarja Valde-Brownin kommentoimaan tapahtunutta. Hän muotoilee asiansa varovaisesti:

– Olen kyllä kuullut, että tällaista on sattunut, mutta muita lisätietoja minulla ei asiasta ole. Olemme tietenkin pahoillamme, että näin on käynyt. Selvitämme tilannetta.

Jälkikäteen Ylitervokin repii sattuneesta vähän huumoria.

– Matka oli sovittu silloin, kun vanha Brexit-deadline oli vielä voimassa, hän tokaisee ja viittaa brittien alkuperäiseen aikatauluun, jonka mukaan sopimuksettoman EU-eron olisi pitänyt astua voimaan juurikin lokakuun lopussa.

Se päivä sentään siirtyi tammikuulle, mutta näemmä päivämäärän huono karma jämähti ainakin yhden jalkapallojoukkueen päälle.

19.11.2019 kello 18.50, juttua on muokattu. Lisätty tarkempia tietoja asiakirjoista. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja