Rotuesittelyssä: Turkkilainen angora

Rotuesittelyvuorossa on viehättävä ja lempeä turkkilainen angora, joka harvoin täysin sinisilmäinen kissa lienee ja jossa on herttuattaren vikaa.

Osaaminen ja erityistaidot

Valehtelematta olen yksi maailman lempeimmistä kissaroduista, jolla on viehkeä ja ylväs olemus. Luonteeltani olen hyvin seurallinen, ja uteliaisuus seuraa minua vanhuuspäivillekin asti. Minua luullaan usein pitkäkarvaiseksi, vaikka turkkini on keskipitkä.

Olen yhden ihmisen kissa. Kiinnyn yleensä yhteen ihmiseen, mutta toki se antaa huomiota muillekin. Minulta löytyy myös aitoa kissan luonnetta; tunnen oman arvoni ja olen erittäin älykäs kissa, ja saan tahtoni läpi tavalla tai toisella. Vaikka en olekaan äänekäs kissaeläin, osaan kyllä kertoa, mitä mieltä olen. Kehrään mielelläni korvan juuressasi.

Aristokattien Herttuatar-kissa on myös turkkilainen angora!

Koulutus ja työkokemus

Turkkilainen angora on vanhimpia alkuperäisiä kissarotuja. Minut tunnetaan jo 1400-luvulta. Kotoisin olen ankarista Ankaran vuoristoseuduilta. Ennen vuoriston nimi oli Angora. Esimerkiksi tutkimusmatkailijoiden kirjoituksissa löytyy mainintoja oudosta, oravaa muistuttavasta pitkäkarvaisesta kissasta.

1500-luvulla olin suosittu sulttaanien lahja eurooppalaiselle ylhäisölle ja rikkaille, mutta suosioni menetin pitkäkarvaisille kissoille. Välillä rotuani uhkasi jopa sukupuuttoon kuoleminen, mutta Turkin hallitus pelasti minut kasvatusohjelmallaan. Turkkilaisille itselleen olen erittäin arvokas. Heidän mielestään eriparisilmäinen valkoinen angora on ainoa oikea turkkilainen kissa.

Suomeen ensimmäiset angorat tulivat vuonna 1991 Venäjältä.

Harrastukset ja mielenkiinto

Minut on luotu liikkumaan! Olen erittäin notkea ja siroudestani huolimatta lihaksikas kissa. Onhan sinulla korkeat kaapit tai hattuhyllyllä tarpeeksi tilaa? Vuoristokissana voin kertoa oleilevani mielelläni korkealla. Harvemmin tosin kiipeilen kuin apina. Koska olen rakenteeltani notkea, en pudottele tavaroita liikkuessani yläilmoissa. Suostun myös ulkoilemaan valjaissa.

Vaikka olenkin eloisa ja liikunnallinen, on leikkisyysintoni ja -menekkini keskitasoa. Sopeutuvaisena kissana totun myös vähäisempään leikkimiseen ja riehumiseen. Paras leikkikaveri on mielestäni ihminen.

Muuta

Silmäni ovat hieman vinot, ja ne ovat joka oranssit, siniset tai odd-eyed. Yleensä aitona turkkilaisena angorana pidetään kissaa, jolla silmät ovat erisävyiset! Pääni on kiilanmuotoinen, otsaa kohti levenevä. Korvani ovat kohtuullisen suuret korkealle päälaelle sijoittuneet. Tupsut korvien kärjessä ovat toivottu kauneuspilkku. Turkkini on sileä ja silkkinen, sillä aluskarvaa minulla ei ole juuri ollenkaan ja karvanlähtöni on melko vähäistä. Karvani on jonkin verran pidempää kaulassa, masussa ja hännässä. Rotuani kasvatetaan kaikissa väreissä, paitsi naamion tai burman sävyisenä.

Motto

"Keitä on nuo, ei kynsi ollenkaan?
Kermaa ne juo, ei muuta ollenkaan." Aristokatit

Suosittelijat

Aristokattien ystävät!


Lue lisää rotuesittelyjä:Kissojen ansioluettelot


AVA

Lähde: Surok.fi, Wikipedia

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja