Rosvopaistiin ei tarvitse varastaa lammasta
Ruuan hauduttaminen maakuopassa on esihistoriallinen ruuanvalmistusmenetelmä. Se on ollut pääasiassa metsästäjien tapa valmistaa ruokaa, mutta maatalousyhteisöissä menetelmää käytettiin esimerkiksi perunannoston yhteydessä. Suomessa rosvopaistin uskotaan saaneen nimensä vuonna 1970 ilmestyneestä Veikko Huovisen Lampaansyöjät -romaanista, jossa tarinan sankarit ampuivat lampaat pelloilta ja valmistivat ne maakuopissa. Moderniksi rosvopaistiksi kannattaa varata rasvaisempaa lihaa - porsaanniskaa, tai luutonta lampaanviulua.
Lampaanreiden valmistaminen aloitetaan kaivamalla halkaisijaltaan noin puolimetrinen ja syvyydeltään 30 - 40 senttinen kuoppa, jonka pohjalle asetellaan isoja kiviä tai tiiliä. Kuopan sijainniksi kannattaa valita maalajiltaan mieluummin hiekkainen kuin savinen maaperä, koska hiekka sitoo lämpöä paremmin. Jos rosvopaistin mielii valmistavan autenttisesti Veikko Huovisen kirjan mukaan on lampaan ruho kaivettava jopa metrin syvyyteen. Silloin on syytä olla tarkkana myös maasta kaivautuvien puun juurien kanssa, jotta vältytään läheisten puiden palolta.
Kivien päälle sytytetään nuotio, jota pidetään yllä muutamia tunteja eli niin kauan kunnes kivet ovat kuumia ja varastoineet lämmön. Polttopuuksi kannattaa valita lehtipuuta, mieluiten koivuklapeja, jotka palavat kuumalla liekillä, jolloin lopputuloksena on tasaisen kaunis hiillos.
Paisti voidaan marinoida etukäteen yrteillä ryyditettynä, mutta mausteeksi riittävät myös suola ja pippuri sekä lampaalle valkosipuli. Paisti kääritään tiiviisti alumiinifolioon. Foliota kannattaa varata runsaasti, jotta maukas liemikin voidaan vielä käyttää. Nyytti kääritään kasteltuun sanomalehteen tai voipaperiin. Kerroksia kannattaa jälleen kääräistä useampia. Perinteisesti lihan käärimiseen käytetään myös raparperinlehtiä, joista varsinkin lampaalle saadaan veikeä aromi. Viimeisenä nyytin ympärille kietaistaan rautalanka, jonka avulla paisti on helppo laskea kuoppaan. Kuopan keskimmäiset kivet siirretään rivakkaan tahtiin lapiolla syrjään ja kääritty lampaanreisi, tai yhtä hyvin lampaan tai porsaan paisti, lasketaan rautalangan varassa kuumien kivien keskelle. Päällimmäiseksi lisätään vielä äsken kuopasta poistetut kiven murikat.
Jotta kivet eivät pääse jäähtymään, voi niiden ja paistin päälle lapioida vielä hiekkaista maata. Maakuopassa lämpötila on noin 200 - 250 astetta, joten kolmen kilon lihapala kypsyy noin kahdessa tunnissa. Oikein paksulle mötikälle voi antaa vielä varttitunnin lisäaikaa ja hoikka paisti puolestaan valmistuu tunnissa ja kolmessa vartissa.
Vaikka nyytin avaamishetki onkin tapahtuman jännittävin, kannattaa vierelle muistaa varata astia herkullista nyytistä valuvaa paistinlientä varten.
(Lähde: MTV3 Internet / Finfood)
Uusimmat
-
23:37
Florida luisui kuilun partaalle – törmäsi Tampa Bay -vahti Vasilevskiin
-
23:21
Zelenskyi: Ukraina voi menettää jopa 100 sotilasta päivässä idässä, Venäjä sanoo olevansa valmis jatkamaan neuvotteluja – MTV seuraa sotaa
-
23:07
Jääkiekon MM-kisat 2022: Otteluohjelma, tulokset ja tv-lähetykset
-
22:50
MM-kisoihin saapunut NHL-tähti pisti heti show'n pystyyn – Ruotsi otti murskavoiton Norjasta
-
22:33
AC Milan juhlii Serie A:n mestaruutta – Zlatan laittoi sikariksi
-
22:25
Valioliiga-kausi päättyi rajuun kaaokseen – ruotsalaisvahti joutui Manchester City -fanien pahoinpitelemäksi
-
21:50
Ville Husso pääsee suureen valokeilaan – NHL-seuran tähtivahti sivuun Colorado-sarjasta
-
21:49
Ranska–Sveitsi-ottelussa kunnon nyrkkikäräjät: "Tässä meni jäähyt ihan väärin"
-
21:17
Aurinko kuvattiin ennätysläheltä – mystinen "kuuma lähde" paljastui
-
21:12
Saksan MM-pelaajalla yllättävä yhteys Patrik Laineeseen, suomalainen isä ällistyi poikansa kisakutsusta – "Se oli sensaatio"
-
21:04
Leijonien jässikkä ensi kaudeksi Ruotsiin? Kommentoi itse tilannetta: "Otan pienen tauon"
-
20:44
Lotta Hintsa pääsi legendaarisen lehden malliksi – kaunottaren erityinen toive hyväksyttiin: "Pyysin, että niitä ei oteta pois"
-
20:43
PSG:hen jäänyt Kylian Mbappe lähetti viestin Real Madridille – "Olen heidän ykkösfaninsa"
-
20:31
Ferrari aloittaa tutkinnan Charles Leclercin kohtalosta – havainto sai silti tallipomo Mattia Binotton myhäilemään
-
20:24
Tutkimus: Tämä seikka tekee naisista viehättävämpiä muiden silmissä
-
20:21
Tutkijalta suoraa tekstiä: Vihreissä ei ymmärretty sunnuntailisien yleisyyttä: "Tällaiset lisät ovat joidenkin alojen ansiokehitykselle olennaisia"
-
20:12
Manchester City esitti ilmiömäisen nousun viidessä minuutissa – juhlii Valioliigan mestaruutta
-
20:02
Apinarokkoaalto levinnyt uusiin maihin Euroopassa, Belgia ottaa käyttöön 3 viikon karanteenin – lue lista varmistetuista maista
-
20:00
Johanna Harlin kuvasi hetken, kun hän teki positiivisen raskaustestin – murtui vuolaaseen itkuun
-
19:56
Venäjän liikenneministeri myöntää: Pakotteet ovat aiheuttaneet vakavia ongelmia: "Ovat rikkoneet käytännössä kaiken logistiikan maassamme”
-
Lataa lisää