Rosvopaistiin ei tarvitse varastaa lammasta

Ruuan hauduttaminen maakuopassa on esihistoriallinen ruuanvalmistusmenetelmä. Se on ollut pääasiassa metsästäjien tapa valmistaa ruokaa, mutta maatalousyhteisöissä menetelmää käytettiin esimerkiksi perunannoston yhteydessä. Suomessa rosvopaistin uskotaan saaneen nimensä vuonna 1970 ilmestyneestä Veikko Huovisen Lampaansyöjät -romaanista, jossa tarinan sankarit ampuivat lampaat pelloilta ja valmistivat ne maakuopissa. Moderniksi rosvopaistiksi kannattaa varata rasvaisempaa lihaa - porsaanniskaa, tai luutonta lampaanviulua.

Lampaanreiden valmistaminen aloitetaan kaivamalla halkaisijaltaan noin puolimetrinen ja syvyydeltään 30 - 40 senttinen kuoppa, jonka pohjalle asetellaan isoja kiviä tai tiiliä. Kuopan sijainniksi kannattaa valita maalajiltaan mieluummin hiekkainen kuin savinen maaperä, koska hiekka sitoo lämpöä paremmin. Jos rosvopaistin mielii valmistavan autenttisesti Veikko Huovisen kirjan mukaan on lampaan ruho kaivettava jopa metrin syvyyteen. Silloin on syytä olla tarkkana myös maasta kaivautuvien puun juurien kanssa, jotta vältytään läheisten puiden palolta.

Kivien päälle sytytetään nuotio, jota pidetään yllä muutamia tunteja eli niin kauan kunnes kivet ovat kuumia ja varastoineet lämmön. Polttopuuksi kannattaa valita lehtipuuta, mieluiten koivuklapeja, jotka palavat kuumalla liekillä, jolloin lopputuloksena on tasaisen kaunis hiillos.

Paisti voidaan marinoida etukäteen yrteillä ryyditettynä, mutta mausteeksi riittävät myös suola ja pippuri sekä lampaalle valkosipuli. Paisti kääritään tiiviisti alumiinifolioon. Foliota kannattaa varata runsaasti, jotta maukas liemikin voidaan vielä käyttää. Nyytti kääritään kasteltuun sanomalehteen tai voipaperiin. Kerroksia kannattaa jälleen kääräistä useampia. Perinteisesti lihan käärimiseen käytetään myös raparperinlehtiä, joista varsinkin lampaalle saadaan veikeä aromi. Viimeisenä nyytin ympärille kietaistaan rautalanka, jonka avulla paisti on helppo laskea kuoppaan. Kuopan keskimmäiset kivet siirretään rivakkaan tahtiin lapiolla syrjään ja kääritty lampaanreisi, tai yhtä hyvin lampaan tai porsaan paisti, lasketaan rautalangan varassa kuumien kivien keskelle. Päällimmäiseksi lisätään vielä äsken kuopasta poistetut kiven murikat.

Jotta kivet eivät pääse jäähtymään, voi niiden ja paistin päälle lapioida vielä hiekkaista maata. Maakuopassa lämpötila on noin 200 - 250 astetta, joten kolmen kilon lihapala kypsyy noin kahdessa tunnissa. Oikein paksulle mötikälle voi antaa vielä varttitunnin lisäaikaa ja hoikka paisti puolestaan valmistuu tunnissa ja kolmessa vartissa.

Vaikka nyytin avaamishetki onkin tapahtuman jännittävin, kannattaa vierelle muistaa varata astia herkullista nyytistä valuvaa paistinlientä varten.
(Lähde: MTV3 Internet / Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja