Robert palasi Turkuun kohutulla koronalennolla – ei edelleenkään tiedä testitulostaan tai karanteeninsa laatua: ”Kukaan ei ole ollut yhteydessä”

Koronan pakkotestit lentokentällä - miten toteutuu? 9:06
Koronaviruksen pakkotestaamisen tiellä on esteitä lentokentillä. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja kertoi Uutisaamussa, miten koronaviruksen pakkotestit toteutuvat Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Robert Krogars oli matkustajana lauantaisella, Skopjesta Turkuun saapuneella lennolla. Kaikille lennolla olleille yli 150 matkustajalle tehtiin koronatesti, joista 26 on osoittautunut positiivisiksi. Vantaalainen Krogars hämmästelee suomalaisviranomaisten toimintaa asiassa kautta linjan.

Krogars oli ollut lomailemassa Pohjois-Makedonian Ohridjärvellä.

– Olin ostanut liput jo aikaisemmin, niin päätin lähteä sinne koronatilanteesta huolimatta. Tiesin toki, että siellä koronatilanne on pahempi kuin Suomessa, mutta kyseessä oli pääasiassa luontokohde, jossa pystyy pitämään hyvin turvavälejä, Krogars kertoo MTV Uutisille.

Krogars kertoo, että reissu olisi jäänyt todennäköisesti tekemättä, jos hän olisi etukäteen tiennyt, millaiselle koronalennolle hän olisi paluumatkallaan joutumassa.

– Yllätti kyllä aika voimakkaasti, että miten paljon siellä oli koronatartuntoja.

Tieto Turussa suoritettavasta testauksesta ainoastaan sähköpostiin

Krogarsin mukaan viranomaisten toiminnassa olisi ollut monin paikoin parantamisen varaa.

Krogars kertoo saaneensa koronatestistä ennakkoon tiedon sähköpostilla lentoyhtiöltään parikymmentä minuuttia ennen koneen lähtöä Skopjesta. Muuten testauksesta ei tiedotettu. Hän epäilee, että viesti Turun kentällä tapahtuvasta testauksesta ei ollut tavoittanut kaikkia matkustajia.

Krogars kertoo, että hän ei kiinnittänyt lennolla huomiota, että joukossa olisi ollut silminnähden sairaana olevia matkustajia.

– En lentokoneessa liikkunut paljoakaan, vaan pysyttelin omalla paikallani.  Mutta en siellä mitään poikkeavaa havainnut.

Krogars kertoo, että ihmisillä oli koneessa hengitysmaskit ja lentoyhtiökin edellytti niiden käyttöä.

– Käytännössä maskien käyttöä valvottiin siinä vaiheessa kun tultiin koneeseen sisälle. Kun ihmiset söivät ja joivat lennolla, niin he olivat käytännössä aika pitkäänkin käyttämättä maskia. Asiaan alettiin kiinnittää enemmän huomiota vasta noin tunti ennen kuin lento laskeutui Turun kentälle.

Turun koronatestaus takkuili: Matkustajat jonottivat pienessä tilassa

Kaikki Skopjen lennolla olleet matkustajat testattiin Turun lentokentällä.

Krogars kritisoi Turun kentän testausjärjestelyjä. Yli 150 matkustajan testaus sujui hitaasti ja kentän tuloaula ruuhkautui pahoin.

– Minulla kesti kaksi tuntia ennen kuin pääsin kentältä pois. Pienessä tuloaulassa oli 157 ihmistä pakkautuneena aika tiiviisti, eikä siinä kyennyt pitämään suositusten mukaisia turvavälejä ollenkaan. Mielestäni oli huono idea laittaa niin monta ihmistä samaan pieneen tilaan altistumaan (taudille). Tiedossa oli, että ihmisiä tulee maista, jossa tartuntaluvut ovat korkeammat.

Omasta testituloksista tai karanteeniperusteista ei tietoakaan

Krogars kertoo käyneensä tarkastamassa omaa koronatestitulostaan viimeksi tänään aamupäivällä Omakanta-palvelusta. Hän ei nähnyt omasta koronatuloksestaan vielä yli kolmen vuorokaudenkaan jälkeen merkintää.

– En sitten tiedä, että onko tämä testitulos valmistunut, ja onko tieto siitä jossain, mutta minulle ei ole kerrottu yhtään mitään.

Krogars kertoo, että Turun kentällä Skopjen lennon matkustajille jaettiin A4:n kokoinen paperi, jossa oli ohjeistus omaehtoiseen karanteeniin.

Tiistaina Skopjesta saapuneen lennon matkustajat on asetettu pakkokaranteeniin. Krogars kertoo, että hänellä ei ole kuitenkaan tietoa edes siitä, että onko hänen lauantain lentonsa jälkeinen karanteeni omaehtoinen karanteeni vai tartuntatautilakiin perustuva karanteeni, jonka rikkomisesta voidaan rangaista. 

– Tässä on kuitenkin selvä ero. Sinänsä mielenkiintoista, että asiasta ei ole matkustajille informoitu yhtään mitään.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila suomalaisten aktiivisesta hakeutumisesta koronatesteihin:"Se on tullut ylläyksenä" 2:26
Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila suomalaisten aktiivisesta hakeutumisesta koronatesteihin: "Se on tullut ylläyksenä"

Krogars hämmästelee vahvasti terveysviranomaisten toimintaa lauantaisen Skopjen-lennon tapauksessa:

– Terveysviranomaisten tapa hoitaa tämä yksittäinen lento oli mielenkiintoinen. Jos tiedetään, että yksittäisellä lennolla oli näin monta koronatapausta, niin pitäisi olla prioriteettilistan kärjessä kontaktoida kaikki matkustajat ja hoitaa asiat niin, että varmasti kaikki jäävät karanteeniin ja ovat tietoisia omasta testituloksestaan.

Krogarsia haastatteli ensin Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat