STM-päällikkö Kirsi Varhila myöntää: Koronatesteihin viime viikkoina hakeutuneiden määrä tuli yllätyksenä – "Ei osattu varautua"

2:26
Kirsi Varhila kertoi Kymmenen Uutisissa ministeriön yllättyneen suomalaisten ryntäyksestä koronatesteihin elokuussa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan elokuun aikana koronatesteihin hakeutuneiden määrä on tullut yllätyksenä.

Testaus on tällä hetkellä pahasti ruuhkautunut ainakin Helsingissä, Turussa ja Tampereella, vaikka testauksen merkitys on ollut laajasti ja säännöllisesti esillä jo keväästä lähtien.

– Vasta nyt elokuun tullessa ihmiset alkoivat vasta noudattamaan tätä hokemaa, Varhila kertoo Kymmenen Uutisissa.

– Syyskauden ja loppukesän flunssat ja muut tulivat ja ihmisillä alkoi olla oireita, ja he ovat hakeutuneet testeihin erittäin hyvin, mutta siinä kohtaa meidän kapasiteetti ei olekaan kyennyt ottamaan heitä vastaan.

Varhilan mukaan testeihin hakeutuneiden määrä oli yllätys.

– Ei osattu varautua tähän tilanteeseen, hän toteaa.

Yksityinen sektori apuun?

Varhila painottaa, että kapasiteettia tullaan tarvitsemaan vielä paljon lisää.

Yhtenä mahdollisuutena pidetään yksityisten terveysalan yritysten kapasiteetin hyödyntämista myös julkisella puolella. Monet yritykset ovat ilmaisseetkin halunsa yhteistyölle, ja esimerkiksi Helsinki on jo tehnyt sopimuksen Mehiläisen kanssa.

– Toivottavasti tämä voidaan ottaa käyttöön, valtikka kädessä on tietenkin kunnilla ja sairaanhoitopiireillä. Ilman muuta tilannetta ei pidä päästää tällaiseksi, kerran meillä on kapasiteettia, miten nämä voidaan hoitaa, Varhila sanoo.

Hän kertoo toivoneensa, että kunnat olisivat varautuneet tilanteeseen jo aiemmin.

– Tällä hetkellä valmiuslaki ei ole käytössä, eli kunnat joutuvat normaalisti kilpailuttamaan tämän toiminnan, mutta olisin toivonut, että tähän olisi ryhdytty jo aikaisemmin, jotta tällaisessa tilanteessa testauksen ruuhkautuessa kapasiteetti olisi jo käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja