Vesa kertoo paluumatkastaan Suomesta Thaimaahan: Tuhansia euroja paloi, ei ole vieläkään päässyt vaimonsa luokse: "Koira odottanut viisi viikkoa ovella"

Vesan mutkikkaassa kotimatkassa Thaimaahan paloi tuhansia euroja rahaa 0:42
Vesa Vauhkalalla ei ollut kaikista helpoin matka nykyiseen kotimaahan. / Kuvat: Vesa Vauhkala

Thaimaassa jo kolme vuotta asunut Vesa Vauhkala vieraili Suomen suvessa viiden viikon ajan lomailemassa ja hoitamassa työasioita. Paluu nykyiseen kotiin vaimon ja koiran luokse on osoittautunut pitkäksi projektiksi.

Hollolasta kotoisin oleva Vauhkala saapui Suomeen heinäkuun lopussa, mutta jo kaksi viikkoa myöhemmin hän joutui aloittamaan paluuvalmistelut Thaimaahan. Lopulta, kolme viikkoa myöhemmin, lento kohti Bangkokia lähti matkaan.

– Thaimaahan tulo ei ole tällä hetkellä sellaista, että hyppäät vaan koneeseen ja tulet tänne. Paljon nopeammin ei olisi pystynyt lähtemäänkään, Vauhkala kertoo MTV Uutisille bangkokilaisesta hotellihuoneestaan.

Lukuisia toimia ennen matkaa

Matkaan liittyi paljon järjestelyjä koronatilanteen vuoksi. Thaimaassa on tiukat koronasäädökset eikä normaalisti suomalainen pääsisi maahan.

Vauhkalalla on kuitenkin Thaimaahan työ- ja oleskelulupa, jotka oikeuttivat hänen maahantulonsa. Hän joutui myös hankkimaan koronavakuutuksen, joka kattaa hoidot 100 000 Yhdysvaltain dollariin asti, mikäli hän sairastuisi karanteenin aikana koronaan.

Vakuutus oli edellytys lennolle pääsemiselle.

– Tänne ei ole tällä hetkellä kaupallisia lentoja, joten suurlähetystön piti varata minut kotiutuslennolle.

Lento lähti Kööpenhaminasta. Varatun lennon jälkeen Vauhkalan tuli varata itselleen karanteenihotelli saapumispäivälle Thaimaasta.

– Siinäkin oli omat haasteensa. Täällä on 36 karanteenihotellia, joista olin liki 30:een yhteydessä. Moni hotelli oli täynnä, sillä maahanpääsyn tiedon saamisen ja saapumisen välinen aika oli niin lyhyt. Käytännössä vain kahdesta hotellista löytyi tilaa tälle ajalle. 

Tämän jälkeen hotelli täytyi ilmoittaa suurlähetystölle, joka antoi lentoyhtiö Thai Airwaysille luvan laskuttaa lennot Vauhkalalta. 

Koronatestin aikataulussa haasteita

Seuraava askel oli mennä Suomessa koronatestiin, joka oli otettava 72 tunnin sisällä lennon lähdöstä.

Tämäkin oli haastavaa, sillä testituloksen saaminen nopeasti on hankalaa kolmessa vuorokaudessa.

Vauhkala yritti ensin julkista puolta, josta testitulos oli luvattu 1–3 päivässä. Lopulta yksityisen terveysyhtiön drive-in testipaikalta tuloksen saamisen kestoksi arvioitiin kuusi tuntia.

– Lähtö oli sunnuntaina eli testi oli tehtävä torstaina kello 14.25 jälkeen. Sitten piti vielä käydä Thaimaan suurlähetystössä näyttämässä testitulos perjantaina ennen kolmea, jolloin sain lopullisen matkustusluvan.

– Testaus oli positiivinen kokemus kaiken kaikkiaan, vaikka itse testi oli ikävä. Siellä oli paljon autoja jonossa, mutta minulla meni vain 20-25 minuuttia koko prosessissa. Torstai-iltana tuli sähköposti, että tulos on saatavilla.

– Mehiläisestäkään ei täysin varmaksi luvattu kuutta tuntia. Kyllä siinä oli jännitys päällä.

”Lentoemännät olivat hyvin suojautuneita”

Vauhkala selvitti kaikki vaiheet onnistuneesti ja lensi Helsingistä ensin Kööpenhaminaan, josta matka jatkui sunnuntaina kohti nykyistä kotipaikkaa.

– Siellä meni melkein puoli tuntia lähtöselvityksessä, kun kaikki paperit katsottiin moneen kertaan läpi. 

Lopulta Vauhkala pääsi Thaimaan koneeseen, jossa oli vain 36 matkustajaa. Matkustajat ohjattiin koneen takaosaan. Sillä haluttiin Vauhkalan mukaan tasapainottaa konetta, koska suurin osa rahdista sijaitsi koneen etuosassa.

Vauhkalan lento sujui rauhallisesti maski päässä ja turvaetäisyyttä muihin oli helppo pitää.

– Lentoemännät olivat hyvin suojautuneita. Tarjoilut koneessa olivat normaalit, paitsi alkoholia tai tax free -myyntiä ei ollut.

Thaimaan tarkat tarkastukset

Thaimaan päässä tarkastukset olivat vieläkin tiukemmat kuin lähtiessä Kööpenhaminassa.

Matkustajilta tarkastettiin Vauhkalan mukaan koronaan sekä matkustamiseen liittyvät asiakirjat useaan otteeseen.

– Papereita katsottiin viidessä pisteessä. Hotellillakin katsoivat vielä vakuutuksen, varauksen ja maahantulolupatodistuksen.

– Meitä oli 36 henkeä koneessa, ja kentällä oli ainakin 50 henkilökuntaan kuuluvaa tarkastamassa, hän naurahtaa.

Elämää hotellihuoneessa

Thaimaan koronatilanne on rauhallinen, sillä Worldometers-tilastosivuston mukaan maassa on todettu toukokuusta lähtien pääosin alle kymmenen vahvistettua tartuntaa päivässä.

Vauhkala viettää parhaillaan aikaansa karanteenihotellissa, jossa hän joutuu olemaan kaksi viikkoa.

Parina ensimmäisenä päivänä hän ei saa edes poistua huoneestaan. Ruokakin tuodaan ovelle.

– 27. päivä aamulla on koronatesti, ja jos siitä tulee negatiivinen tulos, saan käydä pari tuntia päivässä ulkoilualueella. Siinäkin täytyy varata etukäteen kellonaika ulkoiluun, jotta ruuhkia ei pääse syntymään. Tietenkin maski on päässä, kun lähdetään ovesta ulos.

Vauhkalan päiväohjelmaan kuuluu myös kuumeen mittaus kaksi kertaa vuorokaudessa.

Mittaustuloksesta lähetetään kuva puhelinsovelluksen kautta hotellin kanssa yhteistyössä toimivalle sairaalalle.

– Vielä lopussa kolme päivää ennen kotiin pääsyä on toinen koronatesti. Sen jälkeen saa lisäoikeuden ja pääsee tunnin päivässä kuntosalille. Valitettavasti se tulee niin myöhään, että montaa päivää ei enää pääse nauttimaan kuntosalista.

"Koira on odottanut viisi viikkoa ovella"

Vauhkala vaikutti olevan ainakin vielä positiivisin mielin, mutta kertoo kaipuun kotiin olevan jo kova.

– Viisi viikkoa ollut Suomessa ja nyt on melkein kotona, mutta ei ihan. En pääse vieläkään vaimon luo, ja koira on odottanut viisi viikkoa ovella. Toki nettiyhteydet täälläkin ovat hyvät, joten pystyn soittelemaan ja tekemään töitä etänä.

Normaalisti Vauhkala on lentänyt noin 600-700 eurolla Thaimaasta Suomeen ja vielä takaisinkin.

Nyt yhdensuuntaisesta matkasta kertyi mittavasti lisäkustannuksia.

– Laskin, että koko prosessi tuli maksamaan noin 4 000 euroa. On hauska nähdä, kuinka hinnat tulevaisuudessa muodostuvat. Voi olla, että halpa lentäminen on vähäksi aikaa ohi, Vauhkala pohtii.

Vauhkalan hotellikaranteeni päättyy 7. syyskuuta.

Lue myös:

    Uusimmat