Helsinki-Vantaalla ei saada pakkotestausta käyntiin, puuttuva viranomaispäätös jarruttaa – apulaiskaupunginjohtaja: "Riskimaista tulleista voimme testata jokusen prosentin"

Koronan pakkotestit lentokentällä - miten toteutuu? 9:06
Vantaan apulaiskaupunginjohtaja kertoi Uutisaamussa, miten koronaviruksen pakkotestit toteutuvat Helsinki–Vantaan lentoasemalla.

Alkuviikosta sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti, että riskimaista saapuville lentomatkustajille voidaan määrätä pakollinen koronatesti ja valvottu karanteeni. Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoi Uutisaamussa, että Helsinki-Vantaan lentokentällä matkustajista voidaan testata nyt vain jokunen prosentti.

Helsinki-Vantaan lentokentällä pakkotestaaminen ja viranomaiskaranteeni eivät vielä ole käytössä. 

Tiettyjen lentokoneiden matkustajia odottaa lentokentällä testaus, mutta se on vielä toistaiseksi vapaaehtoista. Myös karanteenit ovat vielä omaehtoisia.

– Odotamme vielä sosiaali- ja terveysministeriöstä tarkempia ohjeita, mutta tämä ei tarkoita sitä, että lentokentän terveysturvallisuutta ei olisi parannettu huomattavasti, Aronkytö kertoo.

Hän luettelee, että terveysturvallisuutta on parannettu terveysneuvonnalla, koronatestauksella kaikille oirehtiville matkustajille sekä massatestauksella korkean riskin maasta tuleville koneille.

Toimintaa jarruttaa edelleen se, että AVIn päätös pakkotestauksesta ja viranomaiskaranteenista odotuttaa yhä.

Turussa uudet toiminnat pyörivät jo täysteholla

Aronkytö toteaa, että Turun lentokentällä viranomaiset ovat saaneet uudet toiminnat käyttöön.

– Siinä mielessä Suomessa toimitaan vähän eri tavalla Helsingissä kuin Turussa.

Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuu riskimaista yli tuhat matkustajaa päivässä, joten toimintojen aloittaminen on hitaampaa.

– Olen sitä mieltä, että meidän pitäisi liikkua nopeammin tässä niin kuin ministerikin maanantaina totesi, Aronkytö huomauttaa.

Hän toivoo, että viranomaismääräykset tulisivat jo tällä viikolla. 

Seula vuotaa Helsinki-Vantaalla

Tulevaisuudessa kaikkia ulkomailta palaavia matkustajia ei saada kuitenkaan testattua.

Aronkydön mukaan on vaikea arvioida sitä, kuinka paljon seula vuotaa. Tällä hetkellä Helsinki–Vantaan testauskapasiteetti on 100 matkustajaa, mutta se on mahdollista nostaa melko nopeasti 300 testattavaan.

– Se tarkoittaa sitä, että riskimaista tulleista voimme testata jokusen prosentin. 

Aronkytö arvelee, että ongelmitta uudet toiminnat lentokentällä eivät lähde pyörimään.

– Aukkoja on aina, emme saa lentokenttää täysin aukottomaksi, mutta suunta on nyt erinomaisen hyvä.

Katso haastattelu kokonaisuudessaan videolta.

Lue myös:

    Uusimmat