Mitä STM kertoo Turun kohutusta koronalennosta? MTV Uutiset seurasi tilaisuutta hetki hetkeltä: Turun koronalennolla 24 tartuntaa, ministeri Kiuru: "On kovat piipussa"

4:00
Ministeri Kiuru: Riskimaista tulleet voidaan määrätä jatkossa pakkokaranteeniin ja -testaukseen – uhmaamisesta jopa vankeusrangaistus.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pitää tänään infotilaisuuden, jossa useat eri tahojen edustajat kertovat koronavirustestauksista rajanylityspaikoilla, kertoo valtioneuvosto tiedotteessaan. Tässä artikkelissa seurattiin infotilaisuutta hetki hetkeltä. 

Valtioneuvoston linnassa kello 19.30 alkaneessa infotilaisuudessa kerrottiin muun muassa se, millaisia tuloksia Turun ja Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdyistä koronavirustesteissä saatiin.

Lisäksi tilaisuudessa kerrattiin toimenpiteitä, joilla koronaviruksen leviämistä tullaan tulevaisuudessa hillitsemään.

Tilaisuudessa olivat ministerien lisäksi läsnä myös Turun kaupungin, Vantaan kaupungin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajat.

MTV Uutiset Live seurasi tilaisuutta ja näytti sen kokonaisuudessaan suorana MTV Uutisten verkkosivuilla sekä mtv-palvelun kautta.

Seuraa infotilaisuutta hetki hetkeltä tässä artikkelissa: 

Kello 20.32 Tilaisuus päättyy. Kiitos mielenkiinnostasi! 

Kello 20.28 Ministeri Kiuru toteaa uudemman kerran, että Suomi elää koronaepidemian suvantovaihetta.

– Olemme selkeästi varoituskellojen soimisen tilanteessa, hän kuitenkin muistuttaa.

Koronatestaus rajoilla tulee Kiurun mukaan jatkumaan.

Kello 20.27 THL-pomo Mika Salmisen mukaan tartuntatapausluvut ovat edelleen matalia, vaikka ne ovatkin viime aikoina kasvaneet. 

– Kun on pienet luvut, pienetkin luvut muuttavat kokonaisuuden, Salminen sanoo. 

Salmisen mukaan Suomen tilanne on hyvä, sillä tartuntaketjut on onnistuttu jäljittämään. 

Kello 20.26 Salminen kertaa, mitä karanteenin rikkojalle seuraa (kts. alta). Kyse ei ole omaehtoisesta karanteenista vaan lailla asetettu määräys. 

Kello 20.24 Salmisen mukaan myös Ruotsin-laivalta tulleet matkustajien tulisi asettaa karanteeniin, jonka rikkomisesta voi saada sanktioita. 

– Jos kaikki laitetaan karanteeniin, ollaan varmoilla vesillä, hän toteaa. 

Kello 20.23 Ministeri Kiuru pakkotestauksesta myös satamiin ja maarajoille:

– Emme voi tuudittautua siihen, että tällaiset uhat tulisivat vain lentokoneella.

Kiurun mukaan massatestaaminen ja pakkotestaus laajenee tulevaisuudessa mahdollisesti myös maarajoille ja satamiin. 

Kello 20.21 Karanteeni tulee kohdistumaan niihin, jotka saapuvat Suomeen riskimaista.

THL-pomo Salminen vetoaa suomalaisiin: Jokaisen on noudatettava ohjeita ja karanteenia, jotta epidemia pysyy aisoissa. Hän muistuttaa, että tilanne on vakava. 

Kello 20.18 Ministeri Kiuru vastaa kysymykseen liittyen karanteeniin.

Hänen mukaansa työtä sen saralla riittää. Hänen mukaansa massatestauksia suoritetaan nyt aluksi lentokentällä. Hän toivoo, että laissa määrätty karanteeni tulisi voimaan mahdollisimman pian. 

Kello 20.17 Salminen sanoo, että STM:llä ei ollut tarkoitus pantata koronalennoilla todettujen tartuntamäärien julkistamista.

Hänen mukaansa viranomaiset halusivat odottaa myös Helsinki-Vantaalla tehtyjen testien tuloksia, jotta kaikki tiedot voidaan julkistaa samaan aikaan. 

Kello 20.16 Toimittajat saavat esittää kysymyksiä. 

Kello 20.11 Liikenne ja viestintäministeri Timo Harakka (sd) jatkaa.

Kuten Kiuru, hän listaa kaksi asiaa, joilla Suomen koronatilannetta voidaan kontrolloida:

– Maahantulo evätään, ja toinen on se, että saadaan selville ne riskiryhmät, joiden testaaminen ja tiukka karanteeni varmistavat suomalaisten turvallisuuden, Harakka sanoo. 

Yleinen ilmatilan sulkeminen ei ole tällä hetkellä mahdollista – Harakka huomauttaa, että tilanne maaliskuussa ja keväällä oli hyvin erilainen.

Harakan mukaan lentojen seuraaminen on tärkeää ja se tulee olemaan valtava ponnistus suomalaisille rajaviranomaisille.

Kuten Kiuru, myös Harakka sanoo, että sen lisäksi, että Suomeen tulevia suoria lentoja seurataan, on myös tarkasteltava lentoja, jotka tekevät välilaskuja. 

Kello 20.10 MTV Uutisten tietojen mukaan seuraava Bukarestin lento saapuu Helsinki-Vantaan lentokentälle huomenna aamupäivällä kello 11.10. 

Kello 19.54 Ministerit saavat puheenvuoron, jossa he käyvät läpi toimenpiteitä, joita edellä mainitut tapahtumat vaativat Suomelta. 

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) aloittaa. Hän kertoo, että he ovat saaneet tiedon Turun koronalennon koronavirustartunnoista eilen sunnuntaina. 

He odottavat edelleen perjantaina Helsinki-Vantaan lentokentällä tehtyjen koronatestien tuloksia. 

– Todellisuus alkaa tulla jälleen päälle, Kiuru muotoilee kerratessaan huolestuttavaa tilannetta.

Kiurun mukaan koronaepidemia on Suomessa edelleen suvantovaiheessa, mutta hän korostaa, että ellei Suomessa ryhdytä vaadittaviin toimenpiteisiin riittävän ajoissa, Suomi ei ehdi reagoida muuttuvaan koronatilanteeseen ajoissa.

Kiurun mukaan Suomen koronatilannetta on käyty asiantuntijoiden kanssa läpi.

Lopulta havittiin, että tartunnat kohdistuvat kahdelle lentoreitille, minkä vuoksi Turun ja Helsinki-Vantaan lentokentällä suoritettiin kohdennetut massatestaukset lentomatkustajille.

– Yli 50 prosenttia tartunnoista on peräisin ulkomailta hankituilta altistuksilta, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan massatestaus on ollut oikea toimenpide, mutta lisätoimia tarvitaan "merkittävästi". 

Asiantuntijat eivät ole Kiurun mukaan päässeet helpolla, kun erilaisista toimista on käyty keskustelua. 

Kiurun mukaan tällä hetkellä selvitetään, voiko riskimaista tulleet lennot estää. Hänen mukaansa lainsäädäntö tuo kuitenkin kapuloita rattaisiin. 

Kiurun mukaan on myös pidettävä huoli, että niin sanotuista turvallisista maista Suomeen ei pääse matkustajia, jotka ovat lähteneet matkaan alun perin riskimaasta. Lentoyhtiöiden onkin listattava, mistä maista lentomatkustajat ovat lähteneet. 

Finavia on Kiurun mukaan aloittanut tekemään listausta Suomeen saapuvista lennoista. THL:ssä selvitetään, miten Turun ja Helsinki-Vantaan lentokenttien tapaiset massatestaukset on tulevaisuudessa mahdollista järjestää. 

Kiurun mukaan yhdessä alan toimijoiden kanssa valtioneuvostolle on esitetty, että kaikki riskimaissa matkanneet joutuvat pakkotestattaviksi.

– Torstaina on saatava päätöksiä aikaan, Kiuru sanoo neuvotteluista, joissa pohditaan, miten matkustamista voidaan rajoittaa.

Kiurun mukaan riskimaista tuleville matkustajille suunnitellaan pakkotestausta yhteistyössä aluehallintovirastojen ja Finavian kanssa. Kaikille riskimaista tulleet asetetaan hallintopäätöksellä karanteeniin. 

– On laitettu kovat piippuun, Kiuru sanoo.

Kiurun mukaan toimenpiteillä varmistetaan, ettei epidemia leviä Suomessa. Karanteenin rikkojia voidaan rangaista sakolla tai jopa kolmen kuukauden vankeusrangaistuksella. 

Kiurun mukaan muita rajoitustoimenpiteitä tarkastellaan. Hänen mukaansa jokaisen suomalaisen on kannettava kortensa kekoon.

– Jokaisen on sitouduttava yhteisiin sääntöihin, Kiuru vetoaa suomalaisiin. 

Kello 19.47 THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen jatkaa.

Hän muistuttaa, että koronavirusepidemia on edelleen käynnissä lukuisissa maissa. Hän myös muistuttaa, että vaikka matkustamista muihin maihin ei suositella, suomalainen saa aina palata takaisin Suomeen.

Hän kertaa, miten matkustusrajoituksia on kesän aikana Suomessa muutettu.

Lisäksi Salminen käy läpi diojen avulla, miten Suomen koronavirustilanne on kesän aikana elänyt tähän päivään saakka. Hän sanoo, että koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt kasvuun, mutta kyseessä ei hänen mukaansa ole radikaali nousu.

Mika Salminen korostaa, että tautiketjut on Suomessa pystytty jäljittämään ja tilanne on hallinnassa.

Salmisen mukaan osa on kotoperäisiä, mutta osa tartunnoista on peräisin ulkomailla. Hänestä on huolestuttavaa, että ulkomaille – ja etenkin riskimaihin – on suosituksista huolimatta matkustettu yllättävän paljon. Salmisen mukaan Balkanin alue on etenkin riskialuetta. 

Salmisen mukaan matkustusohjeita ja -sääntöjä on kiristettävä, jotta kevään hyvä työ ei valu hukkaan tai koronaepidemian uusi aalto rantaudu Suomeen. 

– Ei olla missään katastrofitilanteessa, Salminen rauhoittelee, mutta korostaa samalla matkustusrajoitusten tiukentamisen tärkeyttä.

Kello 19.45 Turun kaupungin hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa jatkaa omalla puheenvuorollaan.

Valtioneuvoston linnassa läsnä ollut Liuksa kertaa viime lauantaina Turun lentokentällä Pohjois-Makedoniasta tulleiden matkustajille tehtyä massatestausta. 

Hän vahvistaa MTV Uutisten aiemman tiedon siitä, että Skopjesta tulleista,157 lentomatkustajasta, 24 henkilöllä todettiin olevan positiivisia koronavirukselle.

– Meillä on seuraava Skopjesta tuleva kone tulossa huomenna ja sitten taas lauantaina. Kaikkiin näihin tulemme samalla tavalla varustautumaan ja vastaanottamaan, Liuksa vakuuttaa.

– Tämä oli silmiä avaava kokemus, hän kuvailee suuroperaatiota. 

Kello 19.41 Vantaan apulaisjohtaja Timo Aronkytö avaa puhujaosuuden.

Hän aloittaa puheenvuoronsa kertaamalla Helsinki-Vantaan lentokentällä suoritetun massatestauksen tuloksia. Hänen mukaansa "joitakin satoja" matkustajia on testattu ja joillakin matkustajilla on todettu koronavirustartunta.

Aronkytö kertaa, että Romanian Bukarestista Suomeen saapuneista lentomatkustajista  noin kaksi kolmasosaa osallistui testeihin. Hänen mukaansa osalla oli mukanaan todistus negatiivisesta koronavirustuloksesta.

Tällä hetkellä vielä ei ole tietoja, kuinka monta positiivista koronavirustestin tulosta on ollut.

Romaniasta on tulossa huomenna lento, jonka matkustajat on tarkoitus massatestata, joka on vapaaehtoinen. Aronkydön mukaan tavoitteena on testata kaikki lentomatkustajat

Kello 19.40 Ministereistä paikalla ovat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sekä liikenne ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).

Kello 19.39 Paikalle saapuu ministerien lisäksi muun muassa THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

Tilaisuus alkaa.

Kello 19.35 Puhujapöntöt ammottavat yhä tyhjyyttään valtioneuvoston linnassa. Valtioneuvoston tiedotteen mukaan tilaisuuden olisi tullut alkaa kello 19.30. 

Kello 19.30 MTV Uutiset Live aloittaa seuraamaan tilaisuutta suorana.

Kello 19.26 Paikalle odotetaan Turun kaupungin, Vantaan kaupungin sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen edustajien lisäksi ministereitä. Mikrofoneja on varattu paikan päälle useampi.

Kello 18.27 Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ei osaa vielä varmaksi sanoa, keitä kaikkia infotilaisuudessa nähdään. STM lupaa tiedottaa asiasta, kun kaikki tilaisuuteen osallistuvat henkilöt ovat varmistuneet.

Pohjois-Makedoniasta saapuneella lennolla useita tartuntoja

Turun Sanomien mukaan STM halusi viivästyttää tarkkojen tietojen julkistamista sunnuntailta maanantaille. 

Turun kaupungin terveystoimi ja Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) suorittivat Turun lentokentällä lauantai-iltana vapaaehtoisia koronatestejä Pohjois-Makedonian Skopjesta saapuville matkustajille. 

Turun kaupunki on aiemmin kertonut, että kaupungissa on havaittu heinäkuusta lähtien useita koronavirustartuntoja, jotka on todettu Balkanin maista palaavilta matkaajilta.

Kahden koneen matkustajille tarjottu testausta

Lauantai-iltana tehty koronatestaus ei ollut ainoa laatuaan, sillä Helsinki–Vantaan lentokentällä suoritettiin vapaaehtoisia koronavirustestejä perjantaina.

Tuolloin testaukseen suhtauduttiin kriittisemmin, ja vain kaksi kolmasosaa Romanian Bukarestista saapuneista matkustajista suostui testattavaksi.

Bukarestin koneen matkustajat olivat ensimmäisiä, joille vapaaehtoista testausta tarjottiin.

6:57
Miksi lentomatkustajat voivat kieltäytyä koronatesteistä? – STM:n valmiusjohtaja Pekka Tulokas kertoo muutetaanko linjauksia

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja