Yli sata matkustajaa saapui jälleen Skopjesta Turkuun – ongelmatilanne lentokentällä sai perheenisän kieltäytymään testauksesta: ”Kysyin, mikä tässä on ongelmana?”

1:49
Tässä hallituksen tiedotustilaisuuden tärkein anti kahdessa minuutissa: Näihin kaikkiin maihin matkustusrajoitukset palautuvat.

Turun lentokentälle saapui jälleen eilen lento Pohjois-Makedoniasta Skopjesta. Viranomaisten mukaan tiistai-illalla Suomeen saapuneessa lentokoneessa oli reilu sata matkustajaa.

Lentokone kuljetti Suomeen runsaasti lapsiperheitä. Matkustajien joukossa oli muun muassa Kosovossa lomalla ollut Fidan Hoxhaperheineen.

Kolmen viikon loma sai Turun lentokentällä kuitenkin ikävän päätöksen.

– Lentokoneessa kaikki sujui hyvin, mutta kun kone oli laskeutunut ja vaimoni meni koronavirustestiin, jotain tapahtui.

Hoxhanin mukaan koronavirustestin seurauksena vaimon oikea silmä alkoi punoittamaan. Pian testin jälkeen myös korvassa oli havaittavissa särkyä.

– Jouduimme odottamaan 45 minuuttia. Olin vain vaimoni lähellä ja toivoin, että kaikki menisi hyvin.

MTV Uutiset oli vastassa Skopjen-konetta eilen Turussa. Katso videolta, miltä lentokentällä näytti!

1:29

”Ei” koronavirustestille

Hoxhan kertoo kieltäytyneensä koronavirustestistä sen jälkeen, kun vaimon oireet tulivat ilmi. Samaan ratkaisuun päädyttiin myös perheen yhdeksän kuukautta vanhan vauvan kanssa.

Hoxhanin mukaan lääkäri ei osannut kertoa tarkemmin, mitä vaimon koronavirustestin aikana tapahtui. Tilanne oli Hoxhanin mukaan stressaava koko perheelle.

– Hänen nenäänsä laitettiin pitkä tikku ja kun hän alkoi itkemään kysyin, mikä tässä on ongelmana. Lääkäri epäili, että nenä oli varmaankin tukossa.

Hoxhanin mukaan vaimon tilan seuraamista jatketaan kotona Espoossa. Lääkärin antaman ohjeistuksen mukaan oireiden takia on tarvittaessa mentävä päivystykseen.

Edessä 14 päivän karanteeni

Vaikka koronavirustesti jäi tekemättä, Hoxhan kertoo, että perhe aikoo jäädä 14 päivän karanteeniin viranomaisten määräyksen mukaisesti. Tieto karanteenista on myös Hoxhanin esimiehellä.

Karanteenin lisäksi perhe pyrki huomioimaan tartuntariskin jo matkan aikana noudattamalla turvavälejä ja muita lentokoneessa käytössä olleita rajoituksia.

– Olemme desifioineet käsiä ja kaikki meni tähän asti muuten hyvin. Pidimme suojamaskia koko lentomatkan ajan. Joimme kahvia, mutta sen jälkeen maski laitettiin heti takaisin päähän.

Lääkäreiden vastuu on suuri

Hoxhan on asunut ja työskennellyt Suomessa 11 vuoden ajan. Hänen mukaansa Suomen linjaamat koronavirusrajoitukset ja käytössä olevat toimenpiteet ovat olleet tarpeellisia.

Hoxhan kuitenkin muistuttaa, ettei matkustamisen ja lentoyhteyksien rajoittaminen ole ainoa keino taistella koronaviruksen toista aaltoa vastaan.

Hoxhanin mukaan huomiota tulisi kiinnittää myös lääkäreiden työhön virusepidemian aikana.

– Ihmiset haluavat mennä lomalle ja vaikka virus on paha, Kosovossa kaikki meni hyvin, emmekä saaneet mitään oireita. Tarvitsemme matkustusrajoitusten lisäksi myös muita toimenpiteitä.

Tiukennuksia rajoituksiin

Hallitus ilmoitti tänään  matkustusrajoitusten tiukentamisesta.

Katso artikkelin videolta, mihin kaikkiin maihin matkustusrajoitukset palautuvat.

Liikenneministeri Timo Harakka esitti maanantaina, että reittiyhteys Turun ja Skopjen välillä tulisi lopettaa. Harakka kertoi maanantaina, että lennot pystyttäisiin lopettamaan jo reilun viikon sisällä.

Tänään tiedotustilaisuudessa kerrottiin kuitenkin, että lennot lakkaisivat 29. elokuuta mennessä.

Tähän mennessä Skopjesta Turkuun saapuneilla matkustajilla on todettu 43 koronavirustartuntaa.

Tiistai-iltana Turkuun saapuneiden lentomatkustajien koronavirustestituloksista ilmoitetaan myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja